Індустріальні парки отримали «світло в кінці тунелю», – Степан Куйбіда


Нові закони для індустріальних парків – це «світло в кінці тунелю». Так про законопроєкти №5688 та №5689, які передбачають низку фіскальних стимулів для інвесторів індустріальних парків, в ефірі «Першого Західного» розповів керівник департаменту економіки Львівської військової адміністрації Степан Куйбіда.  21 червня вони були проголосовані в другому читанні.

За словами управлінця, великі соціально-економічні центри, як Львів, Стрий, Дрогобич,Червоноград, які найшвидше зможуть притягнути в індустріальні парки учасників, отримали реальний метод  на це впливати.

«Передбачається скасування мита і ПДВ на імпорт устаткування. І наступне – скасування податку на прибуток на 10 років. З першого погляду звучить гарно. Але податок на прибуток – це такий «сірий податок», який грамотні фінансові директори  вміють  обходити. І це не той податок, який сплачується у великих обсягах», – вважає Степан Куйбіда. На його думку,  тут важливо, як будуть виписані підзаконні акти, які будуть регулювати такі нюанси.

Він зазначає, що для розвиненого світу індустріальні парки – не нова історія. А в Україні, за його словами,  вони позитивно  запрацювали лише в двох містах: Білій Церкві і Вінниці. Решта залишається лише на папері. На Львівщині зареєстровано 9 таких проектів, з яких  працюють тільки Львівський, «Сігма Парк Яричів» і Мостиський індустріальні парки. Всі інші продовжують залишатись на підготовчих етапах. 

«Здебільшого, всі чекали законів. Але зараз ще витримується тактична пауза  до прийняття підзаконних актів. Закон – це добре, але поки нема механізму, як його застосувати, то це об’єктивно «слова на папері», – переконаний управлінець.

На думку Степана Куйбіди, щоб проекти індустріальних парків запрацювали і стали конкурентними,  має ще бути пільгова ціна на електроенергію та газ. Власне про це в Львівській ОВА представники департаменту економіки і розмовляли з народними депутатами, намагаючись їх переконати подумати про такі пільги.

Напередодні  ВРУ прийняла закони: №5688 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо створення сприятливих умов для залучення масштабних інвестицій у промислове виробництво» та №5689 «Про внесення змін до Митного кодексу України щодо створення сприятливих умов для залучення масштабних інвестицій у промислове виробництво». Вони передбачають низку пільг і стимулів для інвесторів в індустріальні парки.

оренда квартири Львів

Новини