Кредиту ленд-лізу не варто боятися, – Олег Жданов

Фото: censor.net

Ленд-ліз – це надання зброї в кредит на безстрокове використання, за який треба буде розрахуватись після закінчення війни. Він був використаний під час Другої світової війни. США на такій основі надали озброєння для Радянського Союзу.

Про це в ефірі «Першого Західного» розповів військовий експерт Олег Жданов.

На його думку, боятись, що ми не зможемо виплатити цей кредит – не варто. Бо Радянський Союз, наприклад, досі не розрахувався за цю техніку. Росія, яка оголосила себе спадкоємицею Союзу, теж не захотіла це робити.

«За одним з варіантів ми можемо повернути ту зброю, яка є технічно справною, а та, яка була знищена, ми повинні будемо за неї заплатити. Або ми можемо викупити всю зброю, яку ми отримали і залишити ті зразки, які будуть справні і боєздатні. Тобто, фактично, ми почали масштабне переозброєння ЗСУ. Те, до чого ми не змогли прийти самі протягом 8 років. Війна – це найкращий період для реформування збройних сил», – вважає військовий експерт. Він переконаний, після війни Україна вийде з іншою армією, аніж була до  війни.

За ленд-лізом не має обмежень для постачання техніки і зброї до країни: це може бути і протиповітряний захист і літаки. «Наразі найперша необхідність – це артилерія і бронетехніка. Непогано б ще авіацію і ППО, але а першу чергу війська потребують вогневої підтримки і захисту броні», – говорить Олег Жданов.

Нагадаємо, раніше за ленд -ліз проголосували Сенат та Палата представників США. Тепер його ще має підписати президент Сполучених Штатів.

оренда квартири Львів

Новини