«Критерій – бажання знищувати ворога». Командир про створення Сил безпілотних систем та умови набору у підрозділи

Фото ілюстративне: ЗСУ

«Окупанти думали, що зможуть сховатися за укриттям, але оператори роти управління безпілотниками 103-ї бригади Тероборони знаходять ворога всюди» – такими словами закінчується ледь не кожне відео цього підрозділу. Як вплине на роботу операторів створення Сил безпілотних систем, кого набирають туди, які завдання виконують пілоти-оператори БпЛА та як розвиває цей напрямок озброєння ворог – у програмі Головне за день на ТРК «Перший Західний» командир роти ударних БпЛА 103-ї окремої бригади ТрО ЗСУ Юрій Савчук.

Відеоверсія  розмови – тут.

Скрин з відео: Перший Західний

Створення Сил безпілотних систем – це чудова новина

Президент підписав Указ, яким створив Сили безпілотних систем. Як це вплине на роботу вашого підрозділу?

– Це чудова новина, ми на це очікували. Це і штатні зміни, зокрема формування нових підрозділів, і доукомплектування вже існуючих. Також введення посади інженера. Та насамперед окремий рід військ передбачає формування по типу окремих бригад.

Також очікується створення взводів БпАК (безпілотних авіаційних комплексів) на батальйонному рівні. Це той процес, який вже почав відбуватися, але не на усіх рівнях.

Фото: Мілітарний

Окрім того, очікується покращення забезпечення безпосередньо дронами. Їх мають доставляти належної якості з платами підриву, чого зараз бракує. Бо ми, маючи, так званий «зоопарк» волонтерських дронів мусимо постійно підганяти їх під наші потреби. Також, на мою думку, нам потрібні стандартизовані боєприпаси – а це може забезпечити тільки Міноборони.

Також хотілося, щоб вищі штаби, які будуть сформовані, працювали більше з практичними пілотами. Це допоможе стандартизувати підхід у роботі з обладнанням. Бо щоб дрон полетів, потрібні антени, радіообладнання, патчі, ретранслятори і усю цю інформацію потрібно опрацьовувати і цей досвід поширювати, аби ми будували ефективну армію.

Крім того, операторам потрібен і захист від ворожих дронів – РЕБ-системи…

– Наскільки знаю, у структурі батальйонів і подекуди рот вже сформовані екіпажі, задача яких –радіоелектронна боротьба. Свої комплекси росіяни розташовують на транспортних засобах, на яких екіпажі вирушають на бойові позиції і, відповідно, з цим потрібно боротися і теж нарощувати сили.

Нам потрібні пілоти і водії-механіки

Ви оголосили набір до роти безпілотних літальних апаратів – кого саме шукаєте?

– Ми активно включилися у цей процес, бо штат роти укомплектований трохи більше, ніж на 50%. Намагаємося залучати кращих людей з батальйонів, які є у нашому підпорядкуванні, а також іншими способами. Маємо робити це масово. У першу чергу, дуже бракує пілотів-операторів безпілотних авіаційних комплексів та водіїв-механіків. Зокрема, для пілотів у нас передбачене профільне навчання.

Ким повинні бути ці люди у цивільному житті, аби підійти вам?

Ми готові навчати, інвестувати в пілота-оператора, аби він міг виконувати бойові задачі. Підготовка доволі складна і не усі її проходять.

Основний критерій відбору це бажання – завжди звертаю увагу на цей фактор – знищувати ворога. Це дуже важливий критерій, який може перекрити інші компетенції. З базових критеріїв я би назвав молодість, оскільки тоді легше опанувати необхідні навики. Хоча, звісно ж, є й старші люди, які успішно здійснюють пілотування. Ще одним критерієм єбазове інженерне розуміння, як управляти дроном, підключити пульт, як працює антена, патч, як це усе у взаємодії спричиняє політ безпілотника.

Фото ілюстративне: Центр «Крук»

Нам пощастило мати людей, які добре розуміються в електроніці

Часто до бригад потрапляють FPV-дрони різноманітної комплектації – чи шукаєте ви таких людей, які можуть перепаяти, щось замінити в ньому?

– Так, але наразі ця вакансія не розміщалася,оскільки відбір на неї доволі складний. Та й нам пощастило вже зараз мати людей, які добре розуміються в електроніці. Це пілоти, фокус яких більше зосереджений на ремонті, переобладнанні дронів під наші потреби.

Однак якщо ми розширимо штат, то, звісно ж, будемо потребувати ще й таких людей. Та критерії їхнього відбору будуть жорсткіші, ніж навіть для пілотів чи водіїв. Адже йдеться про безпеку пілотів.

У вашому оголошенні є інтригуюча фраза «ти потрібен нам для цікавих бойових завдань». Про що йдеться?

Усі деталі я не розкриватиму, оскільки їх не можна афішувати. З тих, що можна назвати – це місії зі знищення ворога в укриттях. Наприклад, розвідувальний екіпаж щось розвідав напередодні і тоді може відбутися наша робота по ворогу засобами ударних безпілотників. Атакувати можемо як техніку, так і особовий склад.Погодьтеся, це доволі цікаво, коли усе відбувається спрацьовано. Важливим є також мінування з дронів.

Українські війська спалили найкращі російські танки Т-90М в районі Тернів Донецької області. Головну роль зіграли українські ударні дрони. Фото: УНІАН

Швидкий перевід – це складна бюрократична процедура

У описі вашої вакансії йдеться про «співбесіду, перевірку, швидкий перевід». Що це означає?

– Перевірка відбувається просто – розміщуємо оголошення, кандидати звертаються, формується певна база, яку опрацьовує офіцер. Потім мені, як командиру підрозділу, він доводить коротку характеристику по кожному кандидату. Тим, які нам цікаві, влаштовуємо співбесіди. Таким чином приймаються відповідні рішення. Інколи достатньо кількох речень, щоб зрозуміти, як людина мислить, яка в неї мотивація і куди її можна скерувати. Людей, які не зовсім нам підходять, скеровуємо на інші посади – можливо в тилу, у штабі, або в ті підрозділи, які потребують людей з їхньою кваліфікацією.

Щодо швидкого переводу, то тут не просто. У нас є такий досвід, але це дуже складна бюрократична процедура. Кваліфікованих і підготованих пілотів, саперів чи водіїв дуже важко відпускають їхні командири. Адже такі люди потрібні й там для виконання завдань.

Фото: ЗСУ

Це є піхота з дроном і її прямий обов’язок стримувати ворога

Де є гарантія, що до вас людина прийде на посаду оператора безпілотника, а її відправлять на інше завдання?

– Ви, мабуть, маєте на увазі ті випадки, коли пілотів-операторів дронів відправляли на штурми, на необдумані операції. У нашій бригаді такої практики немає. У нас пілоти цінуються і вони виконують задачі тільки відповідно до профілю. Намагаємося будувати роботу за принципом, що кожен має свою зону відповідальності, компетенцію і розвивається у тому напрямку.

Проте бойові дії вносять свої корективи і для мене це теж критерій на співбесіді – чи готова людина виконувати ще й іншу роботу і не йдеться про якісь необдумані штурми. А про фізичні моменти – копати бліндаж, завантажувати боєкомплект, під’їхати кудись, коли на це є потреба, а також – тримати оборону, коли є штурмові дії. Ми є піхота з дроном, а її безпосередній обов’язок стримувати ворога. Інколи, це виправдано.

Фото: ЗСУ

У нас зараз інноваційна гонитва

Ми одні з перших почали використовувати FPV-дрони, але ворог запозичив цю тактику. Як у росіян зараз з цим, що спостерігаєте на фронті?

– Маю інформацією щодо своєї ділянки, але кількість дронів у противника зростає, останні місяці вони дуже їх застосовують. Ворог активно розвиває цю тему і у нас зараз інноваційна гонитва.

Зазвичай, ми використовуємо якийсь підхід в управлінні дронами, а росіяни одразу ж це копіюють. І якщо у застосуванні вони можуть від нас відставати, то беруть масовістю. У них більше ресурсів і у них авторитарний режим, який дозволяє наказом зверху спускати певні ініціативи, які в демократичному суспільстві гальмують. Тому майбутнє війни залежить від того, наскільки зможемо перевершувати ворога, особливо в інноваційних розробках, в системному підході і таке інше.

Стандартна зарплата плюс бойові виплати

– А яка фінансова мотивація для тих людей, які будуть подаватися на ваші вакансії?

– Стосовно винагороди, то підрозділ перебуває в розпорядженні тактичної групи і виконує бойове завдання у зоні бойових дій. Тому – це стандартна заробітна плата військовослужбовця, в залежності від посади і звання (починаючи від 22 000) і плюс виплати у розмірі 100 тисяч, пропорційно дням проведеним у зоні бойових дій. Наш підрозділ з дня свого формування, а це листопад 2022 року і дотепер, у повному складі постійно виконує бойові завдання.

Скрин з відео: Перший Західний

Розмовляли Стас Гордієнко, Ярина Капітан

Записала Наталка Сохан

оренда квартири Львів

Новини