Кислиця: РФ намагалася тиснути на гендиректора МАГАТЕ

Фото: Укрінформ

Російська делегація намагалася чинити тиск на генерального директора МАГАТЕ Рафаеля Гроссі, коли його команда готувала звіт щодо ситуації на Запорізькій АЕС.

Про це заявив постійний представник України при ООН Сергій Кислиця на засіданні Ради Безпеки, присвяченому ситуації на ЗАЕС, пише Укрінформ.

«Цікаво спостерігати в цьому залі, як російський посланець ниє, що йому забракло часу належним чином вивчити опублікований звіт МАГАТЕ, ніби це не сама Росія так терміново скликала цю зустріч (Радбезу ООН)», – зазначив Кислиця.

На його думку, «єдине, що пояснює цю російську метушню, – це спроба чинити тиск на генерального директора МАГАТЕ Гроссі та його команду, коли вони ще готували звіт».

Коли цей план провалився і документ було опубліковано ще до засідання РБ, «російський посланець відчайдушно намагався маніпулювати звітом, який, як він сам зізнався, йому забракло часу вивчити», пояснив Кислиця.

Він порадив представникові РФ: «Наступного разу наберіться терпіння, не метушіться, якщо тільки не йдеться про виведення російської армії з України».

Зазначається, що постійний представник Росії Василь Небензя висловив незадоволення звітом МАГАТЕ, оскільки в ньому зафіксовано присутність російських військ та військової техніки на ЗАЕС. Він у риторичній формі зажадав від Гроссі уточнити, яку саме військову техніку той бачив на станції, та намагався переконати членів Радбезу, ніби там її немає. При цьому російський дипломат заявив, що не мав часу докладно вивчити звіт.

У вівторок Рада Безпеки ООН на запит РФ зібралася втретє за два місяці, щоб розглянути ситуацію на Запорізькій атомній електростанції.

Російська делегація традиційно намагається використати ООН як майданчик для поширення фальшивих наративів та дезінформації, звинувачуючи ЗСУ в атаках на окуповану ЗАЕС, яку насправді регулярно обстрілюють російські війська.

оренда квартири Львів

Новини