Львівщина вшанувала пам’ять жертв Другої світової війни

Фото: ЛОВА

У середу, 8 травня, у Львові відбулися скорботні заходи з нагоди відзначення Дня пам’яті та перемоги над нацизмом в Другій світовій війні 1939-1945 рр. Представники обласної та міської влади, депутати,  військові, громадськість запалили лампадки та поклали квіти до пам’ятного хреста на місці колишнього концентраційного табору «Шталаг-328»  у Львові.

Про це повідомили в Львівській обласній раді та обласній адміністрації.

«Цьогоріч Україна вперше відзначає 8 травня як День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій. Наша держава приєдналася до європейської традиції відзначення цієї дати.

8 травня – нагадування, що Друга світова – результат домовленостей двох тоталітарних режимів: нацистського у Німеччині й комуністичного – в СРСР. А ще – це нагадування про надто тривалу мовчазну відмову найпотужніших держав світу чинити спротив агресорам. Наслідок – геноцид українського, єврейського, кримськотатарського народів. Мільйони невинних жертв. Пам’ятати – означає цінувати справедливий мир і дотримуватися його всією міжнародною спільнотою. Пам’ятати, якою ціною ми засвоїли цей урок, і не допустити нових багатомільйонних жертв», – зазначив голова Львівської ОВА Максим Козицький.

Священники провели чин екуменічної панахиди.

«Сьогоднішній день – це нагадування: про численні жертви, про зруйновані будинки, про дітей війни, про випалену українську землю. Такі ж страждання терпить наша держава і зараз.

Маємо пам’ятати про жертви та той гіркий досвід, який пережила наша Україна. Слава кожному захиснику і захисниці, які боронять нашу державу. Вічна пам’ять усім полеглим у Другій світовій війні», – зазначив під час виступу в.о. керуючого справами Львівської обласної ради Ярослав Гасяк.

Концтабір для військовополонених «Шталаг-328» діяв на території Цитаделі в роки Другої світової війни. Упродовж 1941-44 років нацисти, за різними даними, утримували тут понад 284 тис. військовополонених. Понад 142 тисячі вбили або замордували.

Фото: ЛОВА
Фото: ЛОР
Фото: ЛОР
оренда квартири Львів

Новини