Маємо проблеми з генерацією і розподілом. Ігнатьєв про підвищення тарифів на електроенергію

Фото: NV

Які виклики зараз стоять перед українською енергетикою, чи плануються відімкнення електроенергії, чому підвищуватимуться тарифи для населення, як розвиватиметься зелена енергетика та вітчизняна паливно-видобувна галузь і яку роль вони можуть відіграти у паливній деколонізації України і Європи – у програмі Головне за день на ТРК «Перший Західний» голова ради Української асоціації відновлювальної енергетики, радник міністра енергетики (2014-2018 роки) Станіслав Ігнатьєв.

Відеоверсія розмови – тут.

Фото: iPress

В Україні проблеми з генерацією та розподілом

У чому зараз найбільші проблеми? Чи відбуватимуться відімкнення електроенергії?

– У першу чергу, хочу подякувати бійцям ЗСУ за те, що їм вдається відбивати більшість ворожих атак на об’єкти енергетики та нашим енергетикам, які навіть під час обстрілів і бомбардувань швидко відновлюють нашу енергосистему.

До повномасштабного вторгнення вона мала принцип дублювання. Тобто, на великих підстанціях, куди постійно цілився ворог, було по два і більше великих трансформатори. Найперша проблема, яка зараз є, це те, що на більшості підстанції маємо лише по одному трансформатору. Тож будь-яка атака або аварійна ситуація (може бути також пов’язана з застарілим обладнанням або через несприятливі погодні умови) і енергосистема може обвалитися. Друга – маємо недостатньо запасів кам’яного вугілля та природного газу. До речі, на Львівщині відбулася велика нафтогазова конференція, на якій обговорювалася ця ситуація. Порівняно з довоєнним періодом запасів на 40% менше і розуміємо, що до опалювального періоду ми їх у достатній кількості не накопичимо. Тож будуть проблеми з генерацією від електричних станцій і, як наслідок, дефіцит електричної енергії.

Фото ілюстративне: Екодія

Минулого тижня ми мали першу добу з дефіцитом електричної енергії. Раніше ми говорили, що у нас є нульовий баланс електричної енергії: скільки виробляємо, стільки й споживаємо. Але станом на минулий тиждень, з 9-ти блоків атомних електростанцій (це за виключенням блоків на тимчасово окупованій ЗАЕС) 5 вийшли в плановий ремонт. Правда, у понеділок один з них вже був запущений в роботу. Ці ремонті пов’язані з обов’язковим перезавантаженням ядерного палива. Це плановий, тривалий процес, на який не впливають ні військові дії, ні погодні умови. Тому вдень маємо нульовий баланс або навіть іноді профіцит за рахунок сонячної генерації, а от з 19 до 22 години – дефіцит і маємо до цього готуватися. І обленерго, і «Укренерго» в останню чергу будуть вимикати побутових споживачів, тобто громадян, але це може статися. У першу чергу відключатимуть бізнес або стимулюватимуть його закуповувати імпортну електроенергію з Європи. І на днях ми це вже побачили.

Крім генерації, є інші проблеми – ворог пошкодив мережі і великі підстанції, які займаються або передачею електроенергії (це високовольтні лінії) або її розподілом для споживачів.

Однією з умов іноземних кредиторів є підняття тарифів для населення

– Чи готуватися населенню до того, про що Уряд говорить вже упродовж кількох місяців – підвищення тарифів? Це невідворотній процес у час воєнних дій?

Є політична воля президента України втримати цей тариф, бо це була його обіцянка. Але розуміємо, що він знаходиться під впливом наших іноземних кредиторів, які однією з умов ставлять підняти тарифи для населення. Їх головна мотивація у тому, що один і той же товар (електроенергія) не може для споживачів вартувати по-різному. Зокрема, для бізнесу бути вище ринкової ціни, а для населення – нижче. Зараз різниця між тарифом для побутових споживачів і тарифом ринковим покривається коштом бізнесу. Однак усе одно потім це відбивається на цінах на продукти харчування чи промислові товари. По-друге, різниця у ціні покривається якраз за рахунок валютної виручки з експорту електричної енергії. Саме тому «Укренерго» і обленерго просять заощаджувати електроенергію саме увечері. Під час блекаутів ми звикли це робити, але зараз її більше споживаємо.

– Тобто, ми рухаємося до підвищення тарифів?

– У нас, у порівнянні з періодом до повномасштабного вторгнення, дуже змінилася структура споживання. Раніше електроенергію більше забирав великий бізнес, але ми втратили великі металургійні комбінати», підприємства. Багато з них зменшили свої виробництва, тож тепер переважає споживання населення. Тому дуже важко за рахунок бізнесу покривати різницю між тарифами.

Скрін з відео: Перший Західний

Маленькі об’єкти генерації дозволяють енергомережі бути більш стійкою

– Верховна Рада України прийняла у першому читанні законопроєкт про розподільну генерацію. Наскільки він допоможе домогосподарствам заробляти, генеруючи більше електроенергії і, відповідно, популяризуючи це?

– Я один з експертів, які працювали над цим законом. Принцип, який я постійно пропагую, полягає у тому, що необхідно споживати електроенергію там, де вона виробляється, або виробляти її там, де вона споживається. Постійне бомбардування великих об’єктів генерації показало, що вони є достатньо вразливими. А там маленькі об’єкти генерації (у господарствах, школах, лікарнях, маленьких сонячних станціях до 1 мегават та на агропідприємствах) – дозволяють енергомережі бути більш стійкою до військових і до аварійних ситуацій.

Фото: Українська енергетика

Своєрідна децентралізація в енергетичній сфері. Розуміємо, що зараз держава немає коштів, щоб покривати великий зелений тариф. З 1 січня 2024 року Верховною Радою пропонується зменшити зелений тариф на 10% для населення. Як асоціація, ми пропонуємо внести європейський принцип Net Biling. Він полягає у тому, що якщо ти маєш сонячну станцію, то можеш надлишок енергії віддавати в мережу. Але не за зеленим тарифом, а безкоштовно, наче у банк. А потім – коли тобі буде потрібно – зможеш забрати її з мережі безкоштовно, з дисконтом мінус 30%. Тоді електромережа виступає таким великим акумулятором, з якого можна забирати електроенергію протягом усього року. Це надасть енергосистемі стійкості.

Стати європейським газовим і електроенергетичним хабом

– На початку травня уряд ухвалив концепцію розвитку Енергетичної стратегії до 2050 року, яка передбачає досягнення Україною вуглецевої нейтральності. Іншими словами, маємо відповідати усім європейським стандартам з парникових викидів та розвитку зелених тарифів відновлювальної енергетики. Що ще вона передбачає?

– За 27 років (але вважаю, що це потрібно зробити набагато швидше) передбачається покрити не лише власні потреби. Розуміємо, що зараз ми використовуємо 31% імпортного газу – він реверсно надходить від європейських партнерів. Тож маємо від нього повністю відмовитись це є в стратегії. Потрібно збільшити власний газовидобуток настільки, щоб ще й стати європейським газовим і електроенергетичним хабом. Маємо для цього усі передумови. Прикро, що раніше ми втратили дуже багато таких можливостей. І хоча війна є величезною трагедією для українського народу, але це також вікно можливостей, аби швидко провести реформи.

Фото: Українська енергетика

Скептики заперечують, що Україна не може швидко впровадити реформи чи зробити гарні продукти. А я завжди навожу приклад «Дії». Коли в 14-15 роках нам естонці показували свою ID-картку, за якою вони могли отримати багато послуг, то зараз маємо набагато більше можливостей. Нині наша «Дія» є одним з елементів експортного потенціалу України. Багато європейських країн вже замовляє такий аналог під своє законодавство.

Так само, маючи пошкоджену і зруйновану енергетичну систему, маємо виклик, який можна швидко за європейські гроші реалізувати. Можемо справді стати державою з надсучасною енергетичною системою, енергетичним хабом, забезпечити електричною енергією і природним газом усю Європу. Така собі своєрідна енергетична деколонізація у повній дії.

Скрін з відео: Перший Західний

Записала Наталка Сохан

оренда квартири Львів

Новини