Мобілізація руйнує економіку, – Олексій Другов

Фото: 24tv.ua

Інший бік мобілізації. Бюджет України бідніє через кожного мобілізованого. Через те, що Україна не може врегулювати свою економічну систему, бюджет почав недоотримувати надходження, а військові почали заробляти менше.

Таку думку в ефірі «Першого Західного» висловив професор кафедри адміністративного та фінансового менеджменту Національного університету «Львівська Політехніка» Олексій Другов.

За його словами, через мобілізацію надходження до бюджету меншають, а видатки зростають. Він пояснює це на конкретному прикладі.

«Припустимо, людина заробляє 20 тисяч гривень. Щомісячно вона сплачує до бюджету 4 тисячі гривень податків, 4 тисячі гривень як ЄСВ. Плюс продукція, яка нею виробляється. З неї також сплачується ПДВ.  І це все є надходженням до бюджету. А ми взяли цю людину і мобілізували. Людину забрали. Надходжень вже, як таких, нема. Руху економіки нема. ВВП додатковий не створюється. Але створюється мінус. Бо цій людині треба сплачувати мінімум 30 тисяч гривень зарплати», – говорить аналітик.

Він робить висновки, що, забираючи працівників, які сплачують податки, в армію, ми отримуємо мінус. І це, на його думку, стало причиною того, що на початку року держава витрачала 120 млрд. грн., а зараз витрачає 248 млрд грн.  щомісяця. Тобто, щоб платити зарплату військовому Україна змушена друкувати гроші, і платять за це всі, і військові в тому числі.

«Якщо в лютому військовий йшов в армію і, припустимо, був біля фронту, отримував 100 тисяч гривень. Це все-таки було 3300 доларів. Зараз, за теперішнім курсом, це вже вийде 2800 доларів. І виходить, ті військові, які зараз захищають нас, насправді отримують меншу заробітну плату саме через це, що ми не можемо врегулювати свою економічну систему», – вважає Олексій Другов.

оренда квартири Львів

Новини