Ми маємо завершити декомунізацію Львівщини, – депутат Святослав Шеремета

Фото: elpais

Маркерів окупаційного режиму треба позбутись. Комісія з питань культури, інформаційної політики та промоції Львівської обласної ради звернулась до органів місцевого самоврядування з закликом завершити декомунізацію Львівської області.

В ефірі «Першого Західного» голова цієї комісії Святослав Шеремета пояснив, що вони мали на увазі.

За його словами, ми маємо завершити ті процеси, які відбувались в Україні в 90-ті роки і ті, які відбувались після 2014 року. Йдеться про проведення повною декомунізації, яка стосується не тільки ідеології, інформаційного простору, а це має стосуватись також місць пам’яті. 

«Радянський комуністичний режим робив все, щоб маркувати території, тому в по всій Україні на центральних площах міст, сіл створювались меморіали, де ховались або загиблі часів Другої світового війни, або НКВДисти, які воювали з УПА. Це були такі місця пам’яті, щоб “застовбити” присутність тоталітарного режиму. У всьому цивілізованому світі такі меморіали мають бути на кладовищах, а не центральних вулицях чи площах. В Україні це робилось із ідеологічною метою, щоб закликати туди молодь, піонерів, проводити заходи», – зазначає обласний депутат.  

За його словами, ще в 90-ті виникла думка цих солдат перепоховати, але в 2013 році народний депутат Вадим Колісніченко створив закон, за яким всі пам’ятки місцевого значення поставили на облік в Міністерство культури і унеможливили їх переміщення. Тому зараз усі активісти, історики працюють над тим, як зробити це переміщення на кладовища легальним шляхом.

Водночас, щоб не було перегинання палки зі знищенням пам’ятників, на його думку, має бути самосвідомість місцевого самоврядування.

«Якщо говорити про кладовища, то ми цивілізована нація і ми не воюємо з мертвими. Але є містечка, де на центральних місцях кладовищ є величезні пам’ятники так званому Альоші – радянському воїну. Тобто, якщо це буде воля громади, і пам’ятник буде замінений хрестом чи пам’ятником, який буде дійсно вписуватись і не нести ідеологічного навантаження – то великої біди тут не буде», – вважає Святослав Шеремета.

Він також зауважив, що ще подекуди в населених пунктах залишились надгробки, де зображені червоні зірки і написи, що цей солдат загинув «від рук українських буржуазних націоналістів». Такі надгробки, на його думку, мають бути відреставровані зі зміною напису.

оренда квартири Львів

Новини