Ми зупинили будівництво аналогу служби  911 через війну, – голова Східницької громади

Фото: kiyavia

Східницька територіальна громада – одна з двох в області, які будують на своїй території Центр безпеки, який включає в себе пожежну команду, поліцію і швидку допомогу. Вони зробили необхідну документацію, виділили земельну ділянку, знайшли гроші, але все зупинилось через війну.

Про це в ефірі «Першого Західного» розповів голова громади Іван Піляк.

«Ми передбачили в нашому бюджеті гроші на будівництво, знайшли додаткові кошти у Верховній раді – це приблизно 22 мільйони гривень, але у зв’язку з тим, що почалась війна – все призупинилось», – пояснив Іван Піляк.

Так само не запрацювала повноцінно в них посада «Офіцера громади», бо через війну поліцейські не можуть пройти навчання. Не можуть в громаді продовжити і проєкт по встановленню  додаткових камер відеоспостереження.

«Зараз не виділяється фінансування на таке будівництво. Ми можемо фінансувати тільки паливо, зарплату і ЗСУ.  Нема сенсу робити проєкти, які казначейство не пропустить», – вважає голова Східницької громади.

Попри те,  бюджет громади виконується. В другому кварталі він є на рівні 108%. Але Іван Піляк припускає, що з часом він таки почне «просідати».

«Ми втратили акциз. Його треба вже повертати. Тому що все одно не втримали ціну палива на тому рівні, як хотіли. А громади втратили на тому дуже багато», – говорить голова.

За його словами, за час війни у них лише один готель припинив роботу. Всі інші відпочинкові заклади у Східниці продовжують працювати, але їхня рентабельність сильно впала.

«Наприклад, при умовній ціні 5 гривень за номер, зараз його ціна становить 2,5 гривень. Вже наполовину ціну опустили. Готелі розуміють, що люди не мають грошей», – розповідає Іван Піляк. Він навіть припускає, що до середини літа більша частина їхніх готелів закриється. За його словами, перша причина в тому, що у внутрішньо переміщених осіб, які самі платили за проживання в готелях, закінчуються гроші. А друга – це те, що більшість з них повертаються додому на Київщину чи Харківщину.

Загалом у Східницькій громаді зареєструвались 3200 внутрішньо переселених осіб. Але на думку голови громади, їх є значно більше, просто не всі хочуть реєструватись.

оренда квартири Львів

Новини