На автомобіль та безпілотник. «Караоке для перемоги» зібрали гроші для ЗСУ


147 тисяч гривень вдалось зібрати у Польщі пісенному проєкту «Караоке для перемоги» від ТРК «Перший Західний». Частину грошей доклали до купівлі автомобіля, а за решту купили  дрон для підрозділу львівської ТРО. Пісенний тур тривав впродовж 5-ти днів і відбувався у 5-ти містах Польщі: Хелмі, Замосці, Любліні, Жешуві, Томашеві Любельському.

Директорка телерадіокомпанії Ольга Цап розповіла у вечірньому ефірі «Першого Західного» про те, що мету проєкту вдалось досягнути.

«Передовсім ми хотіли подякувати польському народові за підтримку України. По-друге: ми мали на меті підтримати наших українців, які там перебувають. І третє: ми хотіли підтримати наших працівників: Віктора Біщука, Василя Яворського та Антона Лакізу, які сьогодні на фронті. Я вважаю, що місія виконана», – зазначила директорка.  

Загалом, за її словами, проєкту вдалось зібрати 147 000 гривень, з яких – 32000 перерахували на авто, оскільки зі збором коштів на нього допомогли інші благодійники, і 112000 гривень пішло на Дрон Dji Mavic 3 combo.


Програмна директорка ТРК «Перший Західний» Юлія Грабова розповідає, що ідея  влаштувати пісенний тур виникла спонтанно, як реакція вдячності для польського народу за ту допомогу і підтримку, яку вони надали нашим людям в перші тижні війни і продовжують надавати зараз. «Ми у кожному місті говорили зі сцени, що вдячні полякам за те, що у найважчі дні і тижні вони відкрили для українців не лише свої кордони, але насамперед свої домівки і серця, прийняли нас як рідних, а не як біженців чи переселенців», – каже вона.

Організатори цільово обирали ті міста, які є найближчі до кордону і які найбільше прийняли українців: Хелм, Замосць, Люблін, Жешув, Томашів Любельський. «Ми вирішили їхати саме з піснею тому, що пісня об’єднує. Також хотілося привезти полякам такої сильної, впевненої України. Крім того, ще однією нашою метою було  провідати тих українців, які виїхали туди з початком вторгнення. Ми хотіли поспілкуватись з ними, поспівати, бо їм також важливо почути своїх», – говорить Юлія Грабова.

Змагання за головний приз караоке

Як приймали у Польщі

Ідея пісенного туру настільки захопила ініціаторів, що від моменту її народження до реалізації пройшло трохи більше, як два тижні.

Дуже швидко відгукнулись і підтримали проєкт «Першого Західного» і постійні партнери  – компанія PKP LHS (Linia Hutnicza Szerokotorowa), яка допомогла організувати комунікацію з польською владою.

«Я надзвичайно вдячна колективу PKP LHS  за допомогу у реалізації цього проєкту. Без їх підтримки усе було б значно складніше, адже треба було отримати дозволи на проведення заходу, на місце, оскільки акції відбувались в кожному місті на центральних площах, дозвіл від поліції. Тобто, були певні організаційні моменти. Але все йшло злагоджено і ми розуміли, що нам треба таки це зробити», – продовжує Ольга Цап.

Польська сторона, за її словами, «Караоке для перемоги» зустріла дуже тепло.  Учасники відчували підтримку на всіх рівнях. Їх постійно запитували, чи потрібна ще якась допомога, а проєкту пропонували для виступів найкращі місця.

Директорка Ольга Цап зі Збігнєвим Трачіхлєбом з PKP LHS – Dla miłośników kolei

Що показували і як бавились

Автори «Караоке на всі боки!» Іванна Савченко та Ярослав Антонійчук спеціально для цієї поїздки підготували не тільки українські, але й популярні польські пісні – «Hej, Sokoly!», «Wolność i swoboda», «Żono moja».  Для глядачів також співали переможниця 1-ого студійного сезону проєкту «Караоке на всі боки» Василина Питлак та український музикант і радіоведучий Зіновій Карач. Володарем настрою та невтомним жартівником креативно спрацював відомий український шоумен Назар Бійчук. Усі учасники і організатори турне працювали на проєкті на волонтерський засадах.

«Але ми не просто співали і бавились в караоке, ми в кожному місті робили спеціальну відеопідбірку, де в сюжетах розказували про те, що відбувається в Україні, як зараз живе країна. Показували і Маріуполь, і кадри з Бучі, Києва, Чернігова. Крім того, ми розповідали про наших працівників, які зараз перебувають на війні не як журналісти, а як військовослужбовці»,  – розповідає Юлія Грабова.

Як готували ярмарки під час туру

Дуже допомогли в організації туру і збору грошей територіальні громади Львівщини і учасники програм «Першого Західного». Для ярмарку, який відбувався під час концертів,  вони підготували  цікаві хенд-мейд вироби та власну продукцію: одяг, іграшки, книги, смаколики.  

«До нас на ефіри постійно приходять гості: представники місцевих громад, релокованого бізнесу, місцеві креативні люди, митці… І ми вирішили залучити їх до збору предметів для ярмарку. Одні з перших, до кого я звернулась, були дівчата з Ніжина, фірма-виробник тематичних м’яких іграшок. Вони виготовляють  забавки – «Джавеліни», «Байрактари»,  пса «Патрона».  Ці люди місяць були під окупацією, знають не з чужих слів, що таке війна, тому охоче відгукнулись на ідею і погодилась надати кілька іграшок», – розповідає програмна директорка.

Ці «Байрактари» і стали головними призами для учасників караоке.  «Вони дуже гарно сприймались людьми. Дорослі люди на рівні з дітьми змагались за «Байрактари», прагнули їх «виспівати».  Як би я знала, що буде така реакція, я би накупила багато таких іграшок», – сказала Юлія Грабова.  

Щоб все було чесно,  для збору грошей організатори уклали угоду з благодійною організацією «Карітас», працівники якої збирали кошти в спеціально опломбовані скриньки.

Ведучий Назар Бійчук з учасниками караоке

Найважливіші враження від конкурсу

За словами організаторів, поїздка була виснажливою, оскільки всім учасникам щодня доводилось працювати з 13.00 до 23-ої. А поміж тим були переїзди між містами. Також погода була часто непередбачуваною: то спека, то злива.

Через зустрічі з вимушено переміщеними українцями, непростою поїздка була і в емоційному сенсі. Було багато сліз: і радісних, і гірких. Але історії простих людей, за словами Юлії Грабової, це найцінніше, що вдалося здобути в цьому пісенному турі.

«Розчулювало, коли маленькі дітки, підходили до нас і просили в нас українські прапорці, які ми везли як сувеніри. Потім вони відходили вбік, і щоб ніхто не бачив, цілували цей прапор – це було дуже зворушливо.  Був випадок в Любліні, коли жінка, яка дивилась наше відео, в одному з кадрів впізнала себе і каже: «Це ж я на львівському вокзалі, це я втікаю від війни», – пригадує програмна директорка. 

«Ще вразила історія в Любліні, коли до фіналу караоке вийшли дві українки, але старша свій приз «Байрактар» вирішила віддати меншій учасниці. Оця взаємодопомога і єднання українців відчувались навіть на нашому маленькому майданчику», – додає Ольга Цап.

Відзнятий під час туру матеріал зараз монтується і ближче до Дня Незалежності в ефірі телеканалу можна буде побачити телеверсію «Караоке для перемоги».

Віктор Біщук з автомобілем, на який збирали гроші

А перед тим, 30 липня, ТРК «Перший Західний» та радіо «ПЕРШЕ» готують ще один благочинний захід – концерт з учасниками живих концертів Live for Life. Там також будуть збирати кошти на безпілотник для ЗСУ. Концерт буде відбуватись в клубі FESTrepublic, в укритті. Мінімальна вартість квитка – 200 гривень. 

Вікторія Прихід

оренда квартири Львів

Новини