На Львівщині немає жодного інфекційного спалаху, але потрібно бути вкрай обережними – Наталія Іванченко-Тімко

Фото: Львівська ОДА

Зараз через Львів відбувається величезна міграція людей зі всієї України. Частина з них, опинившись тут, їде далі – в Польщу, Чехію та інші країни світу. Інша – осідає в місті та області. Як ця ситуація вплинула на поширення інфекційних хвороб в місті та на Львівщині, а також, що у нас з COVID-19 та як захистися від, ймовірних, хімічних атак, – керівниця Львівського обласного центру контролю і профілактики хвороб МОЗ України Наталія Іванченко-Тімко.

– Зараз в Україні відбувається небачена міграція населення і це може сприяти поширенню інфекційних, вірусних та інших заразних хвороб. Львів став потужним міграційним вузлом, через яке переміщуються мільйони людей. Якою є ситуація на Львівщині?

У нас немає жодного інфекційного спалаху

– Насторогу викликає те, що під час їжі у людей не завжди є можливість помити руки або обробити їх антисептиком. Тому частіше зустрічаються серед цих людей випадки гострих кишкових інфекцій. При цьому немає якогось надзвичайного збудника, який би їх викликав. Швидше за все, йдеться про патогенну флору, яка заселяє людський організм. Однак, враховуючи стреси, нервове навантаження, що погіршує опірність організму, це призводить до того, що кишкові інфекції виникають як серед дорослого населення, так і в дітей.

Але в нас поки що немає жодного спалаху, який би був викликаний поширенням сальмонельозу, дезинтерії чи гепатиту А.

Що з вітрянкою та дифтерією

– Як повідомила уповноважена ВР з прав людини Людмила Денісова, на звільнених від окупації територіях Київської, Чернігівської та Сумської областей фіксується серед людей поширення низки хвороб, зокрема, вітряної віспи». Пані Наталю, чи її виявляють і в нас?

– Якщо говорити про вітряну віспу, то це захворювання дуже легко передається від людини до людини: при розмові, кашлі, перебуванні в одному приміщенні. Але підхопити вітрянку може лише та людина, яка ще нею не хворіла.

Проте, навіть зважаючи на те, що на Львівщині перебуває багато внутрішньо переміщених осіб, спалахів цієї хвороби не було. Тобто, поодинокі випадки вітрянки виявляють, але масового захворювання поки що не немає. Чому поки що? Бо є таке поняття як інкубаційний період. При вітрянці він може тривати 21 день, тож хвороба ще може проявитися.

– На Тернопільщині у 29 річної переселенки виявили дифтерію, про це повідомила директорка обласного центру контролю хвороб Оксана Чайчук. Цей випадок захворювання є винятковим чи вже фіксували такі випадки ще десь?

– Не маю поки що детальної інформації про цей випадок. Та, на жаль, ми маємо в Україні і на Львівщині ситуацію, коли багато дорослих не вакцинується від дифтерії.

Коли б люди були щеплені, то тоді вплив від масових переміщень людей, який все ще триває, не мав би значного впливу. У нашому випадку, звичайно, ризик є.

Саме зараз, на Львівщині не виявлено жодного випадку підозри на дифтерію. А от вакцинація людей від неї проводиться активно.

Цей рік в плані дифтерії був поки що спокійний. У попередні – було по одному випадку дифтерії. Якщо ми говоримо про Львівщину, то в нас найбільше було випадків у 2008, тоді діагностовано 11 хворих.  У наступних роках – або взагалі не було або 1 випадок.

Враховуючи, що відсоток вакцинованих у нас 50% з тих, хто підлягає щепленню, тому, звичайно, що ризики існують. Мушу визнати, що відсоток вакцинованих на сході України був вищим, ніж у нас. Однак найбільшу небезпеку становлять ті, хто самі не хворіють а є носіями віруса, переносниками недуг.

Вакцинація, COVID-19 та загроза хімічної атаки

Наскільки вдається в нинішніх умовах охопити населення обстеженням, вакцинацією і наданням допомоги?

– З одного боку це зробити важко, а з іншого, коли люди знаходяться у місцях поселення вимушено переміщених осіб, все ж вдається централізовано з’ясувати усе. Також намагаємося відновити документацію або, поговоривши з людиною, зрозуміти, які вона мала щеплення. А якщо вона не пам’ятає, то її вакцинують з нуля, щоб забезпечити ефективний захист. Звісно ж, що 100% людей не охопити. Хтось не хоче спілкуватися, хтось живе у родичів і знайомих, і не звертається до медзакладів. Однак є багато людей, які самі йдуть на контакт, розуміючи, наскільки це важливо для їхнього здоров’я.

Якою є ситуація з коронавірусом на Львівщині?

– Випадки коронавірусу реєструються постійно. Їх немає так багато, як було у лютому – тоді нових хворих виявляли до 1 тисячі за добу. Зокрема, за попердній тиждень було 348 виявлених нових випадків інфікування, а за минулий – 530. Тож спостерігається тенденція до зростання. У нас постійно перебуває в середньому 200 осіб в стаціонарах. У Львівській інфекційній лікарні 80-90 хворих. Тому про маску таки забувати не варто, особливо у місцях великого скупчення людей: в крамницях, транспорті, на роботі (у великих колективах) та у бомбосховищах.

Також дуже добре мати біля себе маску ще через, не дай Боже, загрозу хімічної атаки – змочивши її водою з оцтом або лимонною кислотою при поширенні аміаку чи водою з харчовою содою при поширенні хлору, чи й звичайною водою – ми зменшимо ураження слизової дихальних шляхів.

Щодо вакцинації від коронавірусу, то вона  триває. Кому необхідно щепитися, він може це зробити у Львові та області. Серед внутрішньо переміщених осіб є багато тих, хто потребує ще однієї дози або бустерної. Вони можуть їх зробити у нас, потрібно звернутися до будь якого закладу медицини.

Також хочу наголосити, що Львівський обласний центр контролю і профілактики хвороб МОЗ України для зменшення поширення інфекцій, започаткував безкоштовне обстеження, проведення аналізів на виявлення кишкових інфекцій і на стафілокок людей, що готують їжу для переселенців чи захисників.

Загроза кліщів

З настанням потепління у місті та області з’явилася ще одна загроза – кліщі, що переносять небезпечні і важкі недуги. Є вже випадки уражень?

– Ураження вже є, люди приходять і в наш центр, а також звертаються в територіальні медичні заклади. Ще не масово, але випадки вже є. Що би я радила: зараз є багато лікарів-інфекціоністів, телефони яких висвітлюються на сайтах Львівської ОВА (ОДА), і на медичних та інших ресурсах, які готові безкоштовно консультувати людей.

Тож, якщо вмієте видаляти кліща – робіть це самі. Якщо ж ні – звертайтеся до медзакладів.

Памятайте: йдете в лісу, парк чи у лісосмугу – шия має бути закрита. Рукави і штанини мають щільно облягати тіло. Є також засоби акарациди – мазі для відлякування кліщів.

На Львівщині кліщі можуть бути інфіковані бореліями, які викликають хворобу Лайма. Кожного року у нас виявляють нових випадків від 18 до 50. І, звичайно, якщо, зауваживши почервоніння, рожеву плямку навколо укусу, людина звернулася по допомогу їй вчасно її нададуть. Але є випадки, коли плямки не утворюються і людина звертається вже з запізненням. Тоді виникають важчі ураження, які характеризуються болями в суглобах, порушеннями серцево-судинної системи і це вже лікується важче.

Як уникнути інфекційних хвороб. Поради

– Кілька основних порад – як людині вберегтися за нинішньої ситуації від інфекційних хвороб?

– Перша – мити руки. Якщо немає доступу до води і мила – допоможе антисептик або волога серветка. Далі – не вживати продукти, що викликають сумнів, тобто, підпсуті або плісняві. Не можна, викинувши шматочок, усе решту їсти.

Окрім того, якщо консерва зроблена домашнім способом, то після відкриття вміст обов’язково протушкувати або проварити не менше 20 хвилин, і лише тоді вживати.

Ще варто зробити за нинішньої ситуації профілактичні щеплення. Дуже важливо не переохолоджуватися.

Також маска має бути з нами завжди і при перших ознаках недуги, обов’язково звертайтеся до лікаря.

Розмовляла Наталка Сохан

оренда квартири Львів

Новини