На випадок надзвичайної ситуації у нас є свої правила, – голова Новояричівської ТГ

Фото:Новояричівська селищна рада

Новояричівська територіальна громада – одна з тих, хто найшвидше і найорганізованіше відреагували на російське вторгнення 24 лютого. Вже о 6 ранку в кількох селах зібрались колективи чоловіків готові боронити свою територію. А о 10 -ій голова громади розповсюдив звернення про пункти і години збору мешканців на випадок надзвичайної ситуації.

Про це в ефірі «Першого Західного» розповів голова громади Петро Соколовський.

«На зібраннях громади ми домовились, що якщо не буде зв’язку, електроенергії, для комунікації ми будемо збиратись о сьомій ранку, в обід і сьомій вечора, що би не трапилось. Погодили основні місця збору і допоміжні. І таких 5 пунктів збору визначили по всій громаді у 18 селах», –розповів управлінець.

За його словами, це добре спрацювало тому, що дозволило громаді швидко сформувати добровольчі формування, тероборону і забезпечити порядок в населених пунктах. Зараз патрулі чергують лише вночі.

«На цих зборах ми приймали багато цікавих рішень навіть в плані господарської діяльності. Маса проведених робіт, толок – речей, які ми не могли зробити протягом останніх років. Але в перші тижні війни, коли люди хвилювались, чекали якихось новин – забезпечити їх робою було найкращим рішенням», – вважає голова громади.

Креативність мешканців громади на тому не закінчилась. Місцеві жінки придумали для солдат на фронті робити енергетичні батончики з горіхів, родзинок і меду. За словами Петра Соколовського, з Новояричівської ТГ загалом мобілізували 500 осіб.

Ще одним викликом для громади стало поселення внутрішньо переміщених осіб. Зараз у них проживає 2 тисячі таких людей, 300 з яких – у комунальних закладах. Спеціально для них за гроші мешканців громади і волонтерів у школах побудували душові і пральні.

Новацією Новояричівської ТГ також є запуск «соціального таксі» – автобуса, який возить і місцевих жителів, і внутрішньо переміщених осіб територією громади безкоштовно.  

«Зараз дуже важко підтримувати цю ініціативу, тому що є проблеми з пальним. Але автобус сьогодні  їздить, люди до нього звикають, планують графік тому, що це лікарня, реєстрація для переселенців, соціальний захист», – зазначає Петро Соколовський.

Але водночас в громади, за його словами, є проблеми з виконанням бюджету, оскільки уряд зменшив освітню субвенцію, відмінив акциз на пальне і дозволив не всім сплачувати єдиний податок.

оренда квартири Львів

Новини