Тиловим громадам не варто розраховувати на збільшення списку витрат, – нардеп Безгін 

Фото: wz

Держказначейство не дозволить місцевим громадам витрачати гроші на розвиток. Причина – наповнення бюджету.  

Про це в ефірі «Першого Західного» заявив народний депутат, голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування Віталій Безгін.

«Я не думаю, що найближчим часом навіть для тилових громад варто розраховувати на більш широкі сфери витрат. Постанова уряду №590 розширювалась вже 5 разів чи навіть 6. Але справа в тому, що Казначейство не проводить операції. Відповідь проста – все залежить від бюджету», – сказав народний обранець.

Він також пояснив, як мають працювати в умовах воєнного стану районні та обласні ради. Зокрема, що змінилось у їхній роботі після прийняття 12 травня ЗУ «Про внесення змін до деяких законів України щодо функціонування державної служби та місцевого самоврядування у період дії воєнного стану».

«Як ми тлумачимо цей законопроєкт? Перша частина до коми, там йдеться про те, обласна, районна військова  адміністрація впроваджується по території, коли воєнний стан. Далі йде кома, і дві складові, які до неї мають додаватись. Тобто, це або оточення, або окупація адміністративного центру, або це подання на президента, а від президента на Верховну раду, яка голосує і тоді повноваження переходять», – говорить Віталій Безгін.  

При цьому комунальне майно, за словами депутата, залишається в підпорядкуванні місцевих рад.

«Була правка про те, що переходить все майне спільної комунальної власності територіальних громад до військових адміністрацій, але вона не підтримана. Відповідно, її немає у фінальній редакції законопроєкту. Тому потрібне рішення обласної ради. Може бути ухвалене рішення військової адміністрацією, але потім можуть бути нюанси з іншими органами через це», – вважає Віталій Безгін.  Він також зазначив, що не бачить причин закон змінювати. 

оренда квартири Львів

Новини