«Нам потрібно 40-50 F-16 до кінця 2024». Романенко про Покровський напрямок та заборони американців

Фото: Bloomberg

Війська РФ після невдалого наступу на Харків зосередили найбільшу кількість техніки і особового складу на Покровському напрямку, про це сказав президент Володимир Зеленський в інтервʼю французьким журналістам. «Весь схід складний. Головна ціль на сьогодні, після того, як їм не вдалося взяти Харків, і ми розуміємо, що це не вдасться вже. Головна ціль змінена. Їх напрямок головний, це в цілому схід – Словʼянськ не виключення, але Покровськ, я сказав би на сьогодні, це для них пріоритет», – розповів Зеленський. Він додав, що війська РФ також ціляться на Костянтинівку, Торецьк і Словʼянськ. Також, як повідомило агентство Bloomberg, в Україну прибула перша партія винищувачів F-16. Джерела агентства заявили, що західні союзники обіцяли доправити перші F-16 до кінця липня і дотримали цього дедлайну. За їхніми словами, кількість літаків «невелика».

Що відбувається на Покровському напрямку, які росіяни мають ще інші пріоритетні цілі та наскільки щойно прибулі в Україну літаки F-16 можуть переламати ситуацію на фронті – у програмі Головне за день на ТРК «Перший Західний» ексзаступник начальника Генерального штабу ЗСУ (2006-2010 роки), засновник благодійного фонду «Закриймо небо України» Ігор Романенко.

Відеоверсія розмови – тут.

Фото: Радіо Свобода

Ворог завів досвідчені штурмові підрозділи, резерви

– Президент Зеленський заявив французьким медіа, що зараз головною ціллю для росіян є Покровськ на Донеччині. За даними аналітиків DeepState, росіяни мають просування на цьому напрямку. Якщо змоделювати ситуацію, що їм вдасться це зробити, то ще це їм дає?

– Росіяни будуть намагатися просунутися в цьому напрямку, щоб далі розвернутися на північ і піти на захоплення Краматорсько-Славянської агломерації і населених пунктів, які на цьому шляху є.

Там велика небезпека, оскільки противник завів досвідчені штурмові підрозділи, резерви, концентрує засоби ураження: використовує артилерію, авіацію, керовані авіаційними бомби. В сукупності це дає можливість ворогу повільно, але все ж рухатися.

Фото ілюстративне: ЗСУ

– Президент у своєму інтерв’ю також згадував про Костянтинівку, Торецьк та Слов’янськ і, звичайно, про Покровське…

– Один із прийомів, який використовує ворог – це перерізання наших логістичних шляхів постачання і забезпечення бойових дій. Зокрема, дорога на Костянтинівку є пріоритетною ціллю для нього, зараз вони, мабуть, впритул підійшли до неї. Таким чином вони хочуть знизити можливість забезпечення наших частин.

«Не тільки на Покровському напрямку»

– Генеральний штаб ЗСУ фіксує зараз підвищену активізацію ворога на фронті. Йдеться лише про Покоровський напрямок, чи там є ще якісь особливості?

– Росіяни хочуть просунутися не тільки на Покровському напрямку. Зокрема, якщо аналізувати карту, то йдеться про район Куп’янська, а ще північний Харківський напрямок, який ворог з 10 травня відкрив. На жаль бачимо, що у росіян для цього є ресурс як по озброєнням, техніці, так і живій силі. Вони можуть собі дозволити атакувати на різних напрямах.

Окрім Покровського ще є Торецький, Курахівський, зокрема південніше Мар’янки напрямок з виходом на фланг чи в тил угруповання нашої оборони. Також їхня мета повернути території, які вони втратили у 2023 на Запоріжжі. Це Времівський виступ і Оріхівський напрямок. Бої точаться навколо Старомайорська, Роботине та Вербове. За оцінками закордонних розвідувальних джерел, в цілому ворог там зосередив угруповання до 90 тисяч.

Фото: АрміяInform

Необхідна доукомплектація бригад, що воюють

Які наші можливості протидіяти їм?

– Необхідно підвищувати потенціал протистояння, щоб стабілізувати фронт. Треба працювати з союзниками для отримання якомога швидше і в більших об’ємах озброєння: техніки, боєприпасів. А також мати його від підприємств вітчизняного оборонно-промислового комплексу.

Інший напрямок роботи – це виконувати своє домашнє завдання щодо питань мобілізації, оскільки наші частини слабо укомплектовані. Зокрема, ті бригади, які ведуть бойові дії на лінії з’єднання. За час, коли почалася реалізація закону про мобілізацію, вдалося призвати до 30 тисяч військових. Натомість росіяни поставляють на фронт щомісяця від 30 до 40 тисяч. Вони усіма способами – примус, удвічі підняли початкову виплату при підписанні контракту – намагаються доукомплектувати свої війська.

Наші ж парламентарі чотири місяці розглядали закон, який вирішує питання обліку військовозобов’яззаних. Це дуже важливо, однак це треба було робити ще у 2022. А зараз необхідно в прискореному порядку вирішувати питання комплектації бригад, які воюють.

Загалом, проводячи усі ці заходи, ми могли би стабілізувати ситуацію на фронті, скажімо, восени.

ТЦК і СП, оновлення даних. Фото: Prozoro

Треба побороти обмеження американців

– Чи може стабілізувати ситуацію інша компонента – літаки F-16, які нібито вже є на території Українпро, про що пише видання Bloomberg? Наскільки це вплине на наші можливості відбивати атаки росіян?

– Не зможе. Через ту кількість літаків, яка вже зайшли в Україну – за оцінками закордонних джерел це 6-10 одиниць. З іншого боку, поява F-16 у нас це дуже важливо, бо можемо навчитися процесу заходу і застосування такого типу літака. Однак на це потрібний час.

Планується, що до кінця року в кращому випадку в Україні буде 20-24 цих літаків. Безумовно, це не вирішить принципово нашу проблему. Нам потрібно до 80 F-16. Треба боротися за те, щоб вони якомога швидше зайшли в Україну.

Щодо тієї невеликої кількості, які вже в Україні, то вони почали виконувати завдання з протиповітряної оборони. Це необхідно, щоб адаптувався льотний склад, щоб отримав навички інженерно-технічний персонал. Це має підготувати усю систему для прийняття більшої кількості літаків.

Головне завдання зараз по проєкту F-16 – це побороти обмеження американців щодо 24 літаків. Нам потрібно хоча б 40-50 одиниць. Маємо нарощувати ці зусилля. Тільки в такому випадку можна побачити суттєві результати на фронті.

Фото: WSJ

На заваді політична заборона США

– Поляки разом з партнерами розпочали нову спецоперацію із посилення захисту неба у східних регіонах країни. Зокрема, вони будуть моніторити повітряний простір і реагувати на порушення. Раніше, на початку липня, представники України говорили з поляками та литовцями щодо можливості закриття неба їхніми силами, принаймні на Заході нашої країни. Наскільки це можливо?

– Це питання піднімається уже протягом року. Зокрема, Польща та й Румунія готові до цього, але не дають це реалізувати США.

В крайньому випадку у поляків є два літака дальнього авіаційного виявлення і управління, якими вони спільно з тими, які нам передала Швеція, могли би допомоги сформувати систему управління і розвідки над Україною. Це в значній ступені підвищило б ефективність дій усіх наших авіаційних засобів, у першу чергу, F-16.

Також треба знімати і заборону, яку американці ввели щодо шведських літаків Gripen, які добре пристосовані до літаків дальнього авіаційного виявлення і управління. І взагалі Gripen може нести ті ж ракети SCALP і про це теж давно йдуть розмови. Тоді для України відкривається більш потужна перспектива.

А наразі нехай Польща та Румунія вирішать питання щодо збиття тих російських ракет і «Шахедів», які залітають до них. Однак у США і на це не дають згоди.

Україна готова співпрацювати і збивати їх спільно. Є можливість це робити ще на території України. Доцільність цього бачать всі фахівці, однак на заваді політична заборона американців.

Скрин з відео: Перший Зхаідний

Розмовляла Ярина Капітан

оренда квартири Львів

Новини