Нам треба переселити зі шкіл 3 тисячі сімей переселенців, – Любомир Зубач

Фото: slovoidilo

У Львівській міськраді шукають способи, щоб 1 вересня відновити навчання у львівських  школах. Для цього їм треба переселити звідти близько 3 тисяч внутрішньо переміщених сімей.

Про це в ефірі «Першого Західного» розповів заступник міського голови Львова Любомир Зубач.

За його словами, у міськраді розглядають 2 варіанти забезпечення переселенців житлом: через модульні будиночки та реконструкцію, або добудову  незавершеного будівництва. Також в місті дуже сподіваються на допомогу обласної військової адміністрації тому, що є багато приміщень чи гуртожитків, які є в державній власності і куди можна було б переселити людей.

Щодо модульного житла, то воно, за словами заступника голови, доволі якісне, але не розраховане на зимовий період.

«Ці будиночки від польського уряду. Там є доволі висока якість. Там є і меблі, і миючі засоби. Навіть ми додатково встановили пральні машинки. Люди забезпечуються харчуванням. Але  зимовий період вони будуть менш комфортні, бо в санвузли треба виходити на вулицю. Хоча опалення там можливе. Там є електричні батареї», – розповідає чиновник. 

Але він зазначає, що модульні містечка можливо перепланувати так, щоб прохід до санвузлів зробити не через вулицю.

Ще один спосіб – це поселення тимчасово переміщених осіб в реконструйовані капітальні будівлі, які треба закінчити і пристосувати для проживання.

Наразі в Львівській міськраді мають робочий список із 20 об’єктів, які ще треба досліджувати і аналізувати. Найбільш реальним виглядає проєкт реконструкції Народного дому в Великих Грибовичах і 2 недобудови на Тракті Глинянському.

«Там є 2 будинки, які мають по 8 готових поверхів із 10. І ці будинки треба закінчити. Ми попередньо провели аналіз, вони є в нормальному стані. Тобто, їх можна добудовувати, вкласти кошти і використовувати як соціальне житло для проживання переселенців. Коли вони повернуться додому це буде соціальний фонд міста, який можна використовувати для продажу чи оренди», – розповідає Любомир Зубач.

Наразі на такі проекти львівським управлінцям вдавалось знаходити фінансування від різних міжнародних  громадських організацій.  Наприклад, на відновлення Народному дому в Великих Грибовичах готові надати грант німецькі донори GIZ. Тобто, з бюджету міста на житло для переселенців витрачаються кошти тільки на забезпечення благоустрою або підведення комунікацій.

Але Любомир Зубач наголошує, що треба думати глобально  над тим, як забезпечити переселенців якісним житлом. А для цього потрібно, щоб була державна іпотечна програма, щоб людина могла під невеликий відсоток житло придбати.

оренда квартири Львів

Новини