Нацбанк знову дозволив продавати населенню іноземну валюту

Фото: Укрінформ

Національний банк України з 14 квітня дозволив банкам продавати готівкову іноземну валюту населенню.

Як повідомляє пресслужба регулятора, очікується, що відновлення продажу готівкової валюти банками сприятиме зменшенню можливостей для функціонування нелегальних обмінників та, відповідно, зниженню ризиків для громадян.

Водночас для запобігання тиску на валютний ринок НБУ передбачив, що банк може здійснювати продаж готівкової валюти клієнтам у межах різниці між загальними обсягами купленої нею готівкової іноземної валюти та проданої. Така різниця розраховуватиметься, починаючи з 13 квітня.

Додатково Національний банк визначив, що курс продажу готівкової валюти може відхилятися не більше ніж на 10% від офіційного курсу НБУ на день здійснення операції. Окрім того, курс купівлі готівкової валюти уповноваженими установами не має бути нижчим за офіційний курс НБУ на день здійснення операції.

В НБУ також звертають увагу, що продаж безготівкової валюти банками клієнтам–фізичним особам і надалі заборонений, крім виключень, визначених постановою №18 від 24 лютого 2022 року (зі змінами).

Крім того, з метою недопущення неконтрольованого виведення капіталу за кордон Національний банк заборонив банкам достроково погашати кредити, отримані ними від нерезидентів.

оренда квартири Львів

Новини