«Не бачу проблем». Храпчинський про українські БпЛА, засоби РЕБ та унікальність F-16

Фото: ЗСУ

Дрони вже не раз називали засобами, які можуть змінити правила гри на фронті у війні з росіянами. Президент Зеленський ще на підсумковій пресконференції за 2023 рік озвучив амбітну обіцянку виготовити мільйон дронів. У той час, окупанти вже, ймовірно, застосовують безпілотники з можливістю автозахоплення цілі. Що можемо протиставити таким БпЛА, яким чином збільшити випуск дронів, як розвиваються наші засоби РЕБ, з чим пов’язана авіатроща Іл-76 в РФ та чому F-16 уже 50 років не втрачає своєї актуальності у програмі Головне за день на ТРК «Перший Західний» заступник гендиректора компанії «Military-tech», авіаексперт Анатолій Храпчинський.

Відеоверсія розмови – тут.

Фото: Фокус

Держава має активніше створювати умови для виробників БпЛА

– Що Україні необхідно, аби масово виробляти БпЛА різного типу?

– Перш за усе, слід уніфікувати та розділити призначення дронів за типами, це дозволить спростити їхню експлуатацію безпосередньо у військах. Коли вони отримують БпЛА, то роблять певні налаштування для зручнішого керування ними. За рахунок введення певних стандартів, ми спростимо і зменшимо втрати часу на переоснащення. Щодо масовості виробництва, то потрібно, щоб держава активніше включалася у ці питання і створювала умови для облаштування таких бізнес-площадок.

Фото: ЗСУ

– Є ініціатива українців виробляти такі дрони (звісно ж, простіші) удома. Наскільки цей процес доступний пересічному українцеві? Бо є багато аспектів – доступ до комплектуючих, технічні навики, освіта…

– Якщо говоримо про систему, про яку говорило Міністерство цифрової трансформації, то тут можна отримати і навчання, і безпосередньо комплектуючі, з якого буде збиратися дрон. Якщо у вас в дитинстві був конструктор Lego, то не буде складно зібрати цей дрон, не застосовуючи навіть паяльника. Не бачу тут проблем. Думаю, кожному українцеві до снаги зібрати такий БпЛА, який наблизить нас до перемоги.

Впровадження штучного інтелекту в дрони росіяни запозичили у нас

Аналітики кажуть, що у росіян на фронті починають з’являтися дрони з елементами штучного інтелекту, які можуть розпізнавати ціль. Також іранці нібито виготовили новий вид «Шахеда», який автоматично захоплює і супроводжує цілі. Чи не відстаємо ми у цих розробках?

– Впровадження штучного інтелекту в дрони вони запозичили у нас. Однак таким чином суттєво збільшується вартість таких засобів. Звичайний FPV-дрон в середньому коштує 500 доларів штука та плюс бойова частина. А ціни дронів зі штучним інтелектом починаються від 10 і більше тисяч доларів. Не впевнений, що буде масове застосування таких засобів. Потрібно розуміти, що більшість комплектуючих, які могли би якісно виконувати такі задачі, будуть дуже дороговартісними і, скоріш за усе, зі США чи ЄС,але точно не китайські.

Але, як показує досвід, ніщо не заважає росіянам обходити санкції через треті країни. Левова частка деталей, з яких складені їхні безпілотники, не з російських цехів…

­– У РФ є товариші на кшталт Ірану, які вміють вдало обходити санкції. Тому потрібно посилювати боротьбу з цим. Також слід вимагати від закордонних компаній більш уважного ставлення до продажу своїх комплектуючих. Це вже робота дипломатичного корпусу і певних органів.

Дрони зі штучним інтелектом. Фото: Михайло Федоров, Телеграм-канал

Системи РЕБ суттєво зменшують точність ракет ворога

Останні обстріли ворога показують збільшення частки використання нами засобів радіоелектронної боротьби (РЕБ). Ми використовуємо їх паралельно з традиційними засобами ППО?

– Україна за два роки війни побудувала потужну протиповітряну оборону, в яку імплементованосистеми радіоелектронної боротьби, які допомагають нам суттєво зменшувати точність ракет ворога. Усі системи наведення на ціль, які працюють на російських ракетах, український РЕБ пригнічує.

Щодо системи «Покрова», то це системний комплексний підхід з різних засобів радіоелектронної боротьби. Тому бачимо, як деякі ракети ворога зникають – самознищуються або падають у безпечному місці. Як, зрештою, і вцілілі «Шахеди», які ми приземляємо. Це перша у світі система запропонована Україною для таких рішень і у такій кількості.

Фото: ЗСУ

Україні потрібно розбудовувати низько-висотне радіолокаційне поле

Було б добре навчитися ще й розвертати ракети туди, звідки вони були випущені. Однак, що автономнішою стає робота ворожих засобів ураження, тим важче РЕБ це зробити. У таких випадках ціль потрібно знищити. Що нам для цього не вистачає?

– Йдеться, про радіолокаційні системи, які у повітряному просторі виявляють ціль. На сьогодні, ми володіємо здебільшого системами, які бачать їх на висоті від 500 метрів і вище. Тож нам потрібно розбудовувати низько-висотне радіолокаційне поле, яке дозволить виявляти повітряні цілі на меншій висоті польоту (такі, як «Шахеди» і низько літаючі ракети), і знищувати їх.

Зокрема, Х-101, Х-555, які здатні летіти низько, повторюючи рельєф території. У цьому напрямку вже є певні напрацювання і найближчим часом, Україна матиме радіолокаційні станції, які будуть виявляти такі засоби, підсвічувати і знищувати.

Про збитий Іл-76 маємо лише поверхневі дані

Зараз в різних інтерпретаціях у світі виходять матеріали про падіння літака Іл-76. Як експерт з авіації, переглянувши російське відео – ця авіатроща пов’язана з якимось проблемами літака чи це сталося через зовнішні чинники?

– Є кілька авіатрощ, які добре пам’ятаємо, зокрема, це збиття українського «Боїнга» у Тегерані. У цьому випадку, на мою думку, більше схоже, що літак мав якісь проблеми з двигуном або навіть відбулося його ураження. Відбулося завалювання літака на лівий бік і вже над землею він почав розвалюватися. Однак маємо лише це російське відео, відсутнідані з чорної скриньки чи з радарів щодо переміщення Іл-76 (транспондер не був увімкнутий), тож усі оцінки поверхневі.

З урахуванням того, що надає РФ, розуміємо – це цілеспрямована спроба «підсвітити» потрібні для неї наративи. З 2014 року Росія активно використовує як цивільних, так і військовополонених українців для вирішення своїх геополітичних цілей.

Фото: росЗМІ

F-16 створювався на багато кроків вперед

У січні 1974 літак F-16, саме як бойовий, вперше піднявся у повітря. Пів століття літакові, а він і далі залишається на вістрі атаки? Що саме дозволяє йому бути і нині настільки актуальним?

F-16 створювався на багато кроків вперед. Це можна порівнювати з F-22, який наразі не випускається, бо за своїми можливостями він надто вирвався вперед. На нього зараз немає протидії, він надто дороговартісний і тому експлуатувати його зараз ще немає сенсу.

Теж і з F-16, який на 1974 рік був надсучасним. Те, що бачимо зараз – це оновлення, деяка модернізація, яка дозволяє йому так само активно виконувати свої задачі і бути більш сучасним, в порівнянні з тим, що має РФ. Слід зазначити, що більшість літаків, які мав срср це копії американських винищувачів, стратегічних бомбардувальників чи транспортних літаків. Зокрема, той же Ту-134 – це копія McDonnell Douglas.

Скрин з відео: Перший Західний

Розмовляли Стас Гордієнко, Ніна Сукач

Записала Наталка Сохан

оренда квартири Львів

Новини