Не сподівайтесь на протести білорусів проти війни. Їх не буде, – Петро Черник


Якщо Лукашенко вирішить вступити у війну з Україною – масових протестів у Білорусі не слід очікувати. Попри соціологічні дані, за якими більшість білорусів виступає проти війни. Таку думку в ефірі «Першого Західного» висловив військовий експерт Петро Черник.

За його словами, Олександр Лукашенко розпочав гру на персональне виживання. Він загнав себе в кут і вийти з нього не може.

«Лукашенко має усього одну проблему: як залишитись живим. Він тверезо розуміє, що якщо вступить у сухопутну війну  – він стає військовим злочинцем. Він цього боїться. Бути кривавим диктатором – то одне, бути військовим злочинцем – це зовсім інше. Але Путін затискає його з усіх боків і він об’єктивно усвідомлює, що в його оточенні  знайдуться люди, які допоможуть йому отримати непередбачуваний інфаркт», – переконаний Петро Черник.

Тому він радить серйозно ставитись до ймовірного удару з боку Білорусі. Не факт, що Лукашенко наважиться, але готуватись до цього треба, вважає експерт.  І додає, на протести білорусів проти війни, яких міг би злякатись білоруський самопроголошений президент, не варто розраховувати.

«Нема аналітичних підстав вважати, що білоруський народ зараз підніметься. Закони психології є вкрай міцними. Уся енергетика потенційних бунтів прокипіла у 2020 році. Зараз їхній протестний дух – на нулі. Всі хто могли б вийти – вони або в тюрмах, або виїхали за кордон. Тому не годуємо себе ілюзіями, що є підстави для великого народного спротиву у Білорусі», – каже Петро Черник.  Крім того, він наголошує, що в Білорусі залишається великий російський контингент.  Відтак, якщо  білоруський диктатор віддасть наказ на знищення білоруського народу – росіяни цей наказ виконають.

оренда квартири Львів

Новини