Новий тренд в садівництві. Площі вирощування фундука на Львівщині збільшилися у 6 разів – Тетяна Гетьман

Фото: landlord.ua

Львівщина стала областю, де масово почали вирощувати фундук. За останні два роки площі його вирощування збільшилися у 6 разів.

Про причини такого тренду в садівництві в програмі «Головне за день» на «Першому  Західному»  розповіла директорка департаменту агропромислового розвитку ЛОВА Тетяна Гетьман.

«Насправді площі під фундуком є невеликі. Здається, десь 128 гектарів. А загалом горіхоплідних культур в нас десь 1 тисяча га. Тобто, це десь в межах 10-15% від загальної площі. Але якщо дивитись по динаміці, то в нас такий приріст за один рік. Було 20 га як експеримент. В нас майже не було промислових садів. А останні два роки в нас впевнений тренд на збільшення виробництва», – зазначила Тетяна Гетьман.

Скриншот з відео «Першого Західного»

Вона вбачає кілька причин такого зацікавлення фундуком. Передовсім тому, що запрацювала програма єРобота, яка надає гранти на розвиток садівництва. По-друге, це ніша – незаповнена на внутрішньому ринку.

«Ми багато імпортуємо фундука із Туреччини і Грузії і попит на нього є. Але вирощувати його надзвичайно важко. Це такі довготривалі інвестиції: 5-7 років треба чекати, поки почнеться плодоношення. Також великі гроші треба на старті закладати. Коли з’явилась така ініціатива з боку держави, то відповідно, наші аграрії тим скористались. Три суб’єкти господарювання отримали грант на вирощування фундуку і завдяки цьому зросли площі», – пояснила посадовиця  від АПК.

При цьому вона визнала, що наразі вирощування фундуку – доволі прибутковий бізнес через те, що ціни тримаються високі і ринок формується імпортною продукцією.  

оренда квартири Львів

Новини