Нині в нас вдвічі менше вакансій, аніж до війни, – менеджер Максим Пилипенко

Фото:globalteamwork

Український ринок праці оживає. Після обвалу з початком масштабного російського вторгнення в Україну кількість вакансій починає зростати. Зокрема, на сайті Work.ua зараз є 48 тисяч вакансій.  Про це в ефірі ТРК «Перший Західний» повідомив PR-директор сайту Максим Пилипенко.

За його словами, до 24 лютого вони мали до 80-100 тисяч вакансій на своєму ресурсі. Однак, після початку масштабної війни ця кількість впала в 15 разів – до 6 тисяч пропозицій. Але поступово, місяць за місяцем, ринок праці відновлювався і зараз залишається позитивна динаміка появи нових вакансій. Зокрема, їх в 7 разів більше, аніж було в березні.

При цьому медіана зарплат в Україні не змінилась і залишається на рівні 15 тисяч гривень по всіх вакансіях.

«Є відмінність за посадами. В топі посад на Work.ua є менеджер з продажу, медіана зарплат якого, складає 20 тисяч гривень. Продавець-консультант – 11300 гривень, водій – 20 тисяч гривень. Зауважу, що вища зарплата водія пов’язана з тим, що водії є дуже затребувані, бо логістика – одна із затребуваних сфер бізнесу», – говорить Максим Пилипенко.

Він також зауважив, що структура ринку праці цих затребуваних професій за пів року не змінилась, зате зменшився попит на працівників готельно-ресторанного бізнесу та  освіти. Хоча за результатами серпня, ці сфери поступово починають відновлюватись і ринок праці оживає.   

Але загалом, за словами Пилипенка, у 72% опитаних українців зарплатня зменшилась і тільки у 3% з них – вона зросла. При цьому, відсоток зменшення залежить від професій.

«Важливо зазначити ще й те, що хоч кількість вакансій після масштабного вторгнення впала, попит на них виріс в 5 разів. І на одну вакансію могло претендувати навіть 100 осіб. Тому мати роботу вже вважалось добрим результатом і люди були готові працювати навіть із зменшеною зарплатою. І треба розуміти, що це було мірою, щоб бізнес вижив», – пояснює Максим Пилипенко.

Нових вакансій зазвичай найбільше є в Києві, Дніпропетровській, Одеській і Львівській областях. Також у західних областях України відновлення ринку праці є більш динамічнішим. Тут кількість вакансій досягла 80% тої кількості, яка була до війни.

оренда квартири Львів

Новини