«Оновлювати дані можна і зараз». Адвокат про те, хто отримає штрафи та яка процедура їх накладення

Фото: ЗСУ

16 липня для військовозобов’язаних в Україні закінчився термін уточнення даних. І вже майже два тижні за невиконання цього положення порушники можуть отримати штраф.

Чи можна ще зараз оновлювати дані, коли розпочнеться процес накладення штрафів, як будуть надсилатися повістки, чи можуть вони приходити на роботу і як має діяти роботодавець та чи мають право поліцейські самі, без представника ТЦК, затримувати порушника на вулиці та доправляти його до ТЦК – у програмі Головне за день на ТРК «Перший Західний» кандидат юридичних наук, адвокат Євген Филипець.

Відеоверсія розмови – тут.

Фото: Євген Филипець, Фейсбук

Накладення штрафів – повноваження начальників ТЦК

Отже, ті військовозобов’язані чоловіки і жінки, які не встигли до 16 липня оновити свої дані отримають штраф? Чи можна уникнути його?

– З моєї практики люди оновлюють дані і зараз. На консультації були люди, які при мені це зробили в Резерв+. Щодо штрафів, чи усі мають отримати їх, була офіційне роз’яснення посадових осіб Міноборони, що ні, буде застосовуватись вибірковий метод. Як це буде насправді – питання відкрите.

Але, швидше за все, в першу чергу, це буде стосуватися тих, кого зустрінуть на вулиці і хто не оновив дані. Потенційно це можуть бути також люди, які будуть звертатися за відстрочкою і прийдуть в ТЦК для оформлення документів, і виявиться, що вони не оновили дані. Проте юридично, якщо не складені адміністративні матеріали про особу, про штраф йтися не може. Бо з моменту виявлення порушення є три місяці, а це означає, що хтось технічно в ТЦК має зафіксувати порушення, написати рапорт, доповісти своєму керівнику і на цю особу тоді складуть адмінматеріали. Тому вважаю, що оновлювати дані можна і зараз, і покарання за це поки що не буде.

Фото ілюстративне: Bigmir

– Чи відомі вам випадки, коли вже накладали штрафи?

– Наразі люди ще не звертались з питаннями оскарження цих штрафів. З 16 липня вони і не можуть бути ще доведені до людей. Має бути складена відповідна постанова, скерована людині поштою. Потім є 15 днів, щоб сплатити цей штраф та 10 днів – аби її оскаржити. Перші паростки позитивних чи негативних рішень судів – як кажуть юристи, формування певної практики – буде не ближче вересня.

– Хто має право накладати цей штраф і як визначатимуть 17 тисяч чи 25 тисяч?

– Кодексом України про адміністративні правопорушення визначено, що це повноваження начальника ТЦК і СП. А ця різниця у розмірі штрафу, згідно юридичної практики віднесена до складу правопорушення. Відповідно різні обставини визначають розмір цього штрафу.

Зв’язок ТЦК і людини передбачений лише повісткою

– Давайте змоделюємо ситуації. Чоловік уточнив дані до 16 липня, пройшов ВЛКа. За висновками він придатний до служби – що відбувається далі? ТЦК надсилає йому повістку поштою, телефоном, електронною поштою?..

– На сьогодні зв’язок ТЦК і людини передбачений лише повісткою. Якщо людина оновила дані і вона не є порушником правил військового обліку, то саме таким чином.  При цьому, є нове формулювання у чинному законодавстві – навіть якщо людина не бачила повістки і не отримувала її, то вона вважатиметься врученою.

У повістці, яку скеровує ТЦК і ТСП, має бути чітко визначено для чого: оновлення даних, постановки на облік, проходження ВЛК чи мобілізації і відправки у військову частину.

– Якщо людина не забрала повістку з пошти, бо до неї не прийшла SMS або в неї інший номер – чи може вона опротестувати таке рішення ТЦК?

– Наразі не має, що опротестувати, оскаржувати можна лише дію, яка порушує ваші права. Прописана чітка процедура отримання цієї повістки. «Укрпошта», яка скеровує цю повістку назад в ТЦК, має зазначити причини її неотримання: не було удома, чи людина не з’явилася за цим листом. Після цього керівник ТЦК і СП має вчинити певну дію і вона називається притягнення особи до адміністративної відповідальності. Тепер спрощено цю процедуру, зокрема не потрібно складати протокол, відбирати пояснення, а лише сформувати постанову, яка уже є актом, який притягує особу до відповідальності. Після того вона повинна бути доведена до особи теж через пошту. Якщо людина не реагує, то ці матеріали передаються в органи виконавчої служби.

Фото ілюстративне: Протокол

– Чи може така постанова прийти не за місцем реєстрації людина, а туди, де вона працює?

Може проходити якесь листування з роботодавцем. На сьогодні і в тій частині були внесені уточнення. За умови, якщо така повістка прийде до роботодавця, правда, наразі невідомо, яким способом, то він зобов’язаний доставити людину в ТЦК. Роботодавець несе відповідальність за не вчинення цих дій в сфері мобілізації, штраф для нього від 34 тис. до 60 тисяч гривень. У Львові уже є прецеденти, коли люди на роботу не виходять і просять їх за прогул звільнити, тобто за статтею.

Не тільки штраф

– Чи можуть працівники поліції доставляти порушника самі без представника ТЦК?

– Змінами в закон поліцію в цей процес залучили в наступному вигляді. Визначено два ключових моменти. Перше, поліцейські мають право на це реагувати. Друге – має бути звернення керівника ТЦК, що ця особа вчинила адмінправопорушення. За таких умов поліцейські можуть почати діяти.

Моделюємо ситуацію, зустріли чоловіка на вулиці, він пішов в магазин без документів. Дії поліції, якщо він є в базі, як особа, стосовно якої є звернення про адміністративне правопорушення – вони мають її доставити до найближчого ТЦК. Якщо щодо особи не має такого звернення начальника, то працівники поліції мають проаналізувати і звернутися до ТЦК і СП, що такий чоловік є і він не має військово-облікового документа. Зараз це дуже поширене явище.

І третій випадок – це 560-та постанова. За нею представників поліції включили в групу оповіщення по пересуванню по вулиці. Є відповідна формула прописана в законі, коли особа відмовляється від повістки, або в неї немає військово-облікових документів (взагалі є п’ять підстав для затримання на вулиці), то поліцейський повинен затримати і доставити цю людину в ТЦК.

Фото ілюстративне: Судово-юридична газета

– Розуміємо, що штраф – це одна так би мовити санкція для тих, хто не встиг оновити свої дані. А які законом передбачені ще способи покарання – чи можуть людину обмежити у керуванні транспортним засобом, або накласти арешти на її рахунки чи майно?

Не способи покарання, а як називає закон, заходи впливу. Окрім штрафу є ще два таких, які можуть застосовуватися. Перше, якщо по штрафу, це скерування матеріалів по лінії виконавчої служби і застосування статті 10 Закону України про виконавче провадження. Це примусове виконання такого рішення. Звідси появляється ситуація з накладенням арешту на банківські рахунки і з можливістю реалізації рухового чи не рухомого майна такої людини, аби покрити накладений штраф.

Другий інструмент – це позбавлення права на користування транспортним засобом. Це довга процедура. Спочатку звернення до органу національної поліції для розшуку особи. Тоді вимога керівника ТЦК до такої людини, що вона зобов’язана з’явитися. Ця неявка буде мати місток для звернення до суду про те, щоб позбавити його права на користування авто. Наразі таких прецедентів ще не було.

Фото ілюстративне: Волинські новини

Три нюанси відстрочки

– Є вже багато скарг, пов’язаних із питаннями відстрочки. У чому там справа?

– Є певний дисонанс. Було обіцяно 560 постановою, що ви приходите з документами на відстрочку, подаєте їх і якщо є позитивне рішення комісії, то ВЛК вам не потрібне. Але насправді у деяких ТЦК і СП застосовується практика постанови 1487, де вказано, що особа повинна періодично проходити медичний огляд.

Також проблема є в тім, що цей полегшений варіант оформлення відстрочки без ВЛК, він стосується тільки тих, хто має військово-облікові документи. А в нас велика кількість людей їх не має.

І ще одна проблема з відстрочками – те, що люди думають, що вони мають право на неї, а потім дуже заскочені тим, що їх мобілізовують. Аби так не думати, треба вивчити закон і  консультуватися. Зрозуміти, чи є в тебе реальне право на відстрочку, які ризики можуть бути, бо трішки змінилися умови її оформлення. І тільки за таких умов подаватися на відстрочку.

Фото: ЗСУ

Наступне оновлення – згідно порядку правил військового обліку

– Щодо паперових документів у нас цифрова держава, тож чи військовозобов’язані, які вже оновили свої дані чи ті, хто має відстрочку, мають возити із собою паперові документи: військовий квиток, довідку про відстрочку. Чи можна обійтися Резервом+?

–Є очікування і реальність. Очікування – 559 постанова Кабміну, пункт 9, який вказує, що електронний військово-обліковий документ має однакову юридичну силу із паперовим. Звідси потреби носити паперовий документ немає жодної. На сьогодні, до речі, є багато цікавих ситуацій, коли люди в паперових документах не мають запису, що вони на обліку чи проходження ВЛК, а в електронному це все є.

Однак, насправді, як показує практика – на вулиці, за повісткою чи у ТЦК – за основу береться документ паперовий. Тому поки ще такий турбулентний період рекомендую мати і те, і те.

– І для виїзду за кордон обов’язково також мати з собою паперові документи, бо довідки про відстрочку у застосунку Резерв + не має…

– Це рішення комісії, яке видається тільки на папері поки що.

– Відповідно до закону, коли військовозобов’язані, знову змушені будуть оновити свої дані?

Оновлення даних – це одноразова акція і це треба було зробити до 16 липня. Усі наступні моменти по оновленню даних – це згідно порядку правил військового обліку. Змінилися сімейний стан, місце проживання, переїхав кудись – маєш сім днів, щоб оновити дані.

Скрин з відео: Перший Західний

Розмовляла Ярина Капітан

оренда квартири Львів

Новини