Отруєння дружини Буданова. Експерт про те, чому не спрацювала система безпеки та хто стоїть за блокуванням кордону

Фото: Радіо Свобода

Дружину головного розвідника Маріанну Буданову, яка мала б перебувати під цілодобовою охороною було отруєно. Чому не спрацювала система внутрішньої безпеки, хто стоїть за польськими блокувальниками кордону та як зараз мала б виглядати мобілізація – у програмі Головне за день на ТРК «Перший Західний» військовий експерт Інституту Євро-Атлантичного співробітництва Ігор Козій.

Фото: Українське радіо

Відеоверсія розмови – тут.

Ще далеко не усі «консерви» РФ відкриті

– Ми були здивовані інформацією про отруєння дружини головного розвідника Маріанни Буданової та працівників ГУР. Чому так сталося?

– Скоріш за усе, витік інформації відбувся через джерела у структурі. Триває дуже серйозна війна і ніхто не обіцяє, що інфільтрація російських агентів не буде відбуватися в Україні. Та й далеко не усі і не до кінця, так звані «консерви», на різних рівнях відкриті. Не забувайте, що раніше Міністерством оборони та СБУ керували громадяни РФ. Однозначно, якщо витік стосується діяльності тих чи інших посадових осіб, то він відбувається саме з середини і його потрібно шукати насамперед там.

Фото: YouTube-канал Маріанни Буданової

Є різні припущення, зокрема, що це відбулося через продукти харчування, але не це важливо. Важливо те, що система внутрішньої безпеки не спрацювала. Тому неодноразово й заявлялося, що дуже важливо відокремити військову контррозвідку, зробити її окремо підпорядкованою, щоб вона не залежала від інших факторів. Але на сьогодні маємо те, що маємо, у нас військова контррозвідка у підпорядкуванні СБУ і, враховуючи, що раніше цією службою керував громадянин РФ, не зрозуміло,  наскільки відбулося її очищення.

Інструмент демократії страйк, використовується проти нацбезпеки ЄС

– Маємо такий фактор, як блокування кордону польськими перевізниками. Чи впливає це на сповільнення отримання нами військової допомоги?

– Зрозуміло, що сьогодні, коли уся транспортна авіація України на землі, питання доставки вантажів вкрай важливе. Поляки – горда, несамовита нація, але бачимо, як інструмент демократії страйк використовується проти національної безпеки того ж Європейського Союзу. Потрібно, щоб це зрозуміли, перш за усе, у Брюсселі і Варшаві. Україні залишається хіба що Румунія.

Маємо розуміти, який вплив РФ має сьогодні на профспілки, партійні осередки, на неурядові організації та бізнес. Усе це робиться з метою ізолювати, обмежити сухопутний кордон постачання для України.

Фото: УП

Вважаю, що ми наразі ще не навчилися реагувати проактивно на такі речі. Були заяви Буданова, що будемо працювати, як спецслужби Ізраїлю але, вибачте, останній випадок з Ізраїлем і ХАМАС – не найкращий приклад. Разом з тим, а як ми співпрацюємо зі спеціальними контррозвідувальними службами тієї ж Польщі, Словаччини та Угорщини? Та й Румунії теж. Загалом, з контррозвідувальним, товариством держав-членів Європейського Союзу? Сьогодні бачимо гучні розкриття агентури в цих органах, зокрема у Німеччині. Зрозумійте, є певний рівень, де може бути довіра, а є – де її бути не може. Саме через те, щоб зберегти національні інтереси. Це потрібно ставити за основу.

РФ з її «м’ясним» потенціалом перемогти старими методами не вийде

– Є побоювання, що після подій в Ізраїлі, конфлікт буде розростатися і усе більше уваги відволікатиме від України…

– Питання не в тім, наскільки це буде відволікати увагу, а наскільки Україна здатна робити висновки, що їй потрібно бути готовою до війни з РФ сам на сам. Зрозуміло, що коли ти готовий до такої боротьби, то твої партнери – це серйозне підсилення. На сьогодні зрозуміти, наскільки ми готові до затяжної потужної війни, складно. Є посадові особи, які повинні про це правильно говорити. Маю на увазі і Мінстратегпром, і Кабмін. Ми отримали нового міністра оборони і сподіваюся, що там врешті-решт підуть реформи. Бо усі ці речі впливають на те, що Україна не отримує необхідну «вакцину» проти навали, яка зветься РФ. Правильно кажуть, що Росію з її «м’ясним» потенціалом перемогти старими методами не вийде. Тут потрібні нетрадиційні підходи. Такий, приміром, зявився у війні між Азербайджаном і Вірменією. Я ще у 2014 році сказав, що ключ до успіху у війні у Китаї. На жаль, почули не усі…

Фото: «Важные истории»

Це і є основне завдання – яким чином нам працювати в стилі Буданова, але не лише в Криму, а й поза його межами.

Потрібна підготовка людей, які здатні проводити екстраординарні операції

– Новий міністр оборони і заразом Уряд анонсують зміну підходів до мобілізації. Зокрема, потрібен новий якісний підхід, зокрема щодо рекрутингу, як це роблять окремі бригади. Західні аналітики вказують і на середній вік українських військових, який вищий, ніж у росіян. Як би мала виглядати якісна українська мобілізація?

Людина психологічно має бути готова виконувати військові обов’язки. Не усі можуть стати танкістами, пілотами, навідниками-операторами дронів – це потрібно враховувати. Відбір має відбуватися за принципом рекрутингу, але потрібно визначати, що за своїми здібностями ця людина здатна виконувати, певний перелік військових обов’язків. Далі ми повинні дати їй відповідну освіту, навчання, курси.

Фото: ЗСУ

Сьогодні реалії вимагають чогось нового. Наприклад, я не знаю, що взагалі робить флот РФ  у Чорному морі. Враховуючи можливості підводних та надводних дронів, його вже не мало б існувати. Потрібна підготовка операторів, які можуть проводити такі екстраординарні операції у Середземному чи Чорному морях, люди, які можуть щось нове пропонувати. Я не чую розмов про високоенергетичну зброю, лазерну зброю. Наскільки це сьогодні реально для нашої Академії наук.

Скрин з фото: Перший Західний

Розмовляли Стас Гордієнко, Ніна Сукач

Записала Наталка Сохан

оренда квартири Львів

Новини