Переломити ситуацію на Донбасі росіянам не вдасться, – Іван Тимочко

Фото: ЗСУ

Цей тиждень буде напружений, але вийти на задані рубежі росіянами не вдасться. Їхній анонсований наступ не дає результатів. Вони вже два тижні  ведуть другу хвилю наступу без відчутного просування.

Про це в ефірі «Першого Західного» розповів голова Ради резервістів Сухопутних військ ЗСУ Іван Тимочко.

«При таких військових операціях  вони мали би просунутись мінімум на 100 км. Навіть по тих цифрах, що ми знаємо і можемо говорити, в найкращих місцях де вони просунулись, це 15 км. Це взагалі не результат», – говорить військовий експерт.

Не врятує ситуації, навіть якщо російська влада оголосить мобілізацію.

«Це викличе паніку в самій Росії. Бо дуже легко воювати росіянам з телевізора, а зовсім інше, коли прийдеться знятись з насиджених місць і піти на війну. Тим паче, якщо подивимось уважно на тих, хто зараз воює – це етноси бурятів, чеченців. Європейська смуга росіян активно не була мобілізована. І якщо вони оголосять загальну мобілізацію, то природно, що вони призвуть тих, хто знаходиться в європейській смузі, що логістичного ближче до України. Але ми бачимо, що росіяни не охоче бігли в армію і до того, тому і зараз в них навряд чи виникне бажання йти в наступ», – вважає Іван Тимочко.

Але в експерта виникає сумнів чи зможуть росіяни своїх мобілізованих солдат озброїти, оскільки в них вичерпуються ресурси: залишається несправна і застаріла техніка. Крім того, рекрутів ще треба навчити, що займе мінімум місяць-два.  

Зараз на Донбасі Росія не демонструє нічого такого, що було би новим і невідомим українським військовим, які воюють з 2014 року, таким як Іван Тимочко. За його словами, нині лише додалась авіація і ракетні обстріли. Росія воює канонами Другої світової війни і канонами війни в Афганістані. Вони пробували створювати танкові клини, але це, на думку військового, потрібного результату не дало. 

«У них класичний наступ широким фронтом. Щоб вони продемонстрували чудеса стратегії – цього немає. Ну може є трошки в них тактичні проходи, але знову ж таки: у нас є своя ідея і мотивація захищати і боротись. І навіть росіяни не можуть нам закинути, що ми десь втікаємо, покидаємо свої позиції», – говорить Іван Тимочко.

Він також звернув увагу на ще один момент, який теж може зіграти на користь України у протистоянні на Донбасі. У росіян одним донбаським наступом керує два генерали: Валерій Герасимов і  Олександр Дворніков. Конкуренція між ними і внутрішнє поборювання, на думку військового експерта, може зіграти проти злагодженості наступу російської армії.

оренда квартири Львів

Новини