Перша в Україні університетська клініка. Орест Чемерис про її створення та стратегію розвитку

Фото:dailylviv

Уряд підтримав створення університетської лікарні у Львові на базі Львівської залізничної лікарні, яку приєднують до управління Міністерства охорони здоров’я. Як зазначили у Міністерстві, створення потужних університетських лікарень є ключовим кроком до поліпшення якості медичної освіти та допомоги в Україні. Як функціонуватиме та фінансуватиметься цей медзаклад та якими будуть основні стратегічні напрямки розвитку – у програмі Головне за день на ТРК «Перший Західний» в.о. ректора Львівського медуніверситету Орест Чемерис.

Відеоверсія розмови – тут.

Фото: Львівська ОВА

Починається юридична процедура переходу лікарні

– Які зміни зараз відбуваються у Залізничній лікарні Львова?

– Є рішення Уряду і Львівський національний медичний університет отримав лікарню. Це надзвичайно важлива подія, крок, якого університет чекав останні роки. Розпорядження Кабміну дає початок юридичній процедурі переходу лікарні з відомства Мінінфраструктури до сфери управління МОЗ. На виконання цього розпорядження буде створена ліквідаційна комісія, яка спільно з «Укрзалізницею» запустить процес реорганізації, а Міністерство охорони здоров’я уже створює комісію щодо прийому майна лікарні. Окрім того, є відповідне доручення міністра Віктора Ляшка, згідно з яким Департамент медичних послуг МОЗ має напрацювати зміни до постанови, яка регламентує вимоги до надавачів медичних послуг.

Коротко – це дає можливість законтрактуватися лікарням закладів вищої освіти, тобто, університетським лікарням за програмою медичних гарантій. Оскільки лікарня буде працювати за договорами з НСЗУ, то Львівський медуніверситет, за рішенням вченої ради, створив відокремлений структурний підрозділ «Університетська лікарня» і здійснив усі процедури щодо її реєстрації. Юридичний процес вже запускається і ми найближчими місяцями отримаємо першу в Україні багатопрофільну університетську клініку.

Створення університетських лікарень є пріоритетом держави

– Залізнична лікарня вважалася якісною у Львові, чим зумовлені такі зміни?

– Насамперед стратегією розвитку галузі охорони здоров’я і державної політики – створення таких лікарень є пріоритетом. Якщо подивимося на досвід інших країн, тіє ж Польщі чи Євросоюзу, то там університетські лікарні є найбільш прогресивними лікувальними закладами. Однак такі медзаклади покликані не лише лікувати пацієнта, але й надавати можливість усім категоріям здобувачів медичної освіти пройти клінічні кафедри. Тож це надзвичайно важливий крок і університетська лікарня, без сумніву, дасть кращу базу для підготовки студентів, інтернів і слухачів.

Коли ми спілкуємося щодо можливості реалізації спільних проєктів з закордонними колегами, то у них часто виникає питання – а де ваша університетська лікарня? Тому такий крок відкриває нам більші можливості. І звичайно, основний момент це – наука, бо університетська лікарня це не лише про навчання студентів, а й практично-науковий заклад, де є можливість проводити наукові дослідження. Наразі, університет у цьому плані є залежним від керівників комунальних закладів охорони здоров’я. Не кажу, що це погано, нас підтримують, у нас хороші партнерські стосунки з усіма львівськими медичними закладами. Але коли йдеться про науку – необхідна власна базу для її розвитку.

Фото: Суспільне

Маємо показати приклад кращої університетської лікарні України

– А як самі залізничники, які дуже любили свою клініку, поставилися до такого переходу? Чи буде переукладення угод на обслуговування у новоствореній лікарні?

– Коли говоримо, що лікарня буде працювати за програмою державних медичних гарантій, то основою є надання медичних послуг усім громадянам України. Якщо ж «Укрзалізниця» звернеться з проханням пріоритетно надавати меддопомогу її працівникам, ми, звичайно ж, погодимося. Для нас це також певна гарантія отримання свого пацієнта.

Я більш ніж переконаний, що спільно з колективами лікарні і університету ми створимо якісну науково-навчально-лікувальну базу. Маємо показати приклад кращої університетської лікарні України.

Фото: Львівський національний медичний університет

Три складові фінансування

– Розвиток це в першу чергу фінансова складова, як тепер буде фінансуватися клініка?

– Як я уже говорив, лікарня буде законтрактована з НСЗУ. У ній діятиме відповідний механізм оплати медичних послуг.

Також у бюджеті Міноздоров’я будуть закладені певні кошти, які спрямовуватимуться на утримання лікарні, як структурного підрозділу Університету. А саме – на оплату комунальних послуг, бо кошти програми медичних гарантій неможливо використовувати у цьому напрямку. Також, однозначно, будуть закладені кошти на розвиток безпосередньо лікарні.

Окрім того, знову ж таки, ми говоримо про науку, а тому Університет, як виконавець певних робіт, міжнародні гранти та інші фінансові ресурси може спрямовувати, як на розвиток науки, так і лікарні, як його підрозділу.

– Щодо обслуговування пацієнтів – чи буде університетська лікарня доступною для усіх громадян?

– Абсолютно для усіх громадян і принцип звернення до неї буде аналогічний, як і у будь-який заклад охорони здоров’я в Україні.

Фото: Слово і Діло

Ніхто нічого відчужувати не буде

– Ми більше говоримо про лікарню, а як в Університеті сприйняли цей крок?

– Університет та його керівництво у різні періоди шукало можливості, щоб створити такий медзаклад. Передача лікарні «Укрзалізниці», звичайно ж, супроводжувався переживаннями колективу цього закладу, а от в Університеті сприйняли це позитивно. Зараз у ньому 76 кафедр і практично половина з них – клінічні. Тобто, їхній колектив це – науково-педагогічні працівники, лікарі, які крім викладацької і наукової роботи, оперують, консультують пацієнтів. Тому, звичайно ж, своя клініка, база в університеті – дуже позитивний і довгоочікуваний крок.

– Залізнична лікарня розташована у центрі Львова і ми неодноразово чули від мера Андрія Садового про бажання забрати її у власність міста. Чому цей варіант не був реалізований?

– Ми чули від колективу Залізничної лікарні, що такий варіант розглядався. Натомість університет звертався до МОЗ і Львівська ОДА підтримала саме цю ініціативу. Створення такого закладу це пріоритет. Бачимо, як якісно змінилися лікувальні установи, тому маємо думати, які фахівці прийдуть у ці лікувальні установи працювати.

А стосовно чуток про те, що хтось тут щось планує відчужувати, то позиція Міністерства (і це регламентовано документами), цей заклад передається для створення саме університетської лікарні і жодних змін цільового призначення не буде.

Фото: Збруч

Стратегічні напрямки розвитку університету

– Які ще зміни чекають на університет, які цілі ставите?

– Хочу нагадати про ще одне рішення уряду, яке університет отримав у вересні 2023 – йдеться про постанову КМУ про деякі питання реалізації рамкової угоди між урядом України і Австрії. Згідно неї наш Медуніверситет визнаний замовником проєкту створення Національного реабілітаційного центру. Це також складова нашої майбутньої лікарні. Це проєкт триваліший, йдеться про створення бази для навчання спеціалістів-реабілітологів. Також, плануємо відкриття відділення реконструктивної, відновної хірургії та реабілітації і протезування. Це те, що є вкрай необхідним у період війни. Завершуємо ліцензування нових освітніх програм: терапія і реабілітація, та розглядається можливість підготовки таких фахівців, як ортезист-протезист.

Активно працюємо з міжнародними партнерами і вже є певні результати. У серпні 2023 увійшли у другу фазу Українсько-Швейцарського проєкту. Також підписали меморандум про співпрацю з Віденським медичним університетом і вже завершується процедура відбору наших студентів, які влітку проходитимуть там практику і стажування. Працюємо з партнерами з федеральної землі Саар (ФРН), які подарували університетові операційний стіл і хірургічну лампу. Підписали угоду з Варшавським університетом і наш завідувач кафедри реабілітації вирушає на стажування. Міжнародна співпраця активно розвивається і ми будемо рухатися у цьому напрямку.

Є три основні стратегічні напрямки розвитку університету: створення і розбудова університетської клініки, ліцензування нових освітніх програм і міжнародна співпраця.

– Хто і як визначатиме стратегію розвитку лікарні?

– Ми запустили юридичну процедуру, після цього затвердимо штат лікарні. Запевняю, як це було неодноразово задекларовано, – усі медичні працівники Залізничної лікарні будуть працевлаштовані в університетській. Після чого рішення щодо стратегії розвитку закладу будемо приймати і втілювати спільно з представниками ректоратів, деканатів, кафедр і, звичайно, з залученням медперсоналу лікарні.

Скрин з відео: Перший Західний

Розмовляли Стас Гордієнко, Уляна Лаврик

Записала Наталка Сохан

оренда квартири Львів

Новини