Підвищення облікової ставки має врятувати наші заощадження, – фінансистка

Фото: tyzhden

Нацбанк підняв облікову ставку до 25%. Така політика хоч і ризикована, але дозволить пришвидшити рух грошей в банківській системі і збільшити її дохідну частину. Так вважає професорка, в.о. завідувача кафедри фінансів інституту економіки і менеджменту НУ «Львівська політехніка» Марія Боднарчук.

Про це вона повідомила в ефірі «Першого Західного».

Вона вважає, що підняття облікової ставки в 2,5 рази – це дуже високий показник і вона це не дуже вітає, але каже, що це потрібно для того, щоб зберегти заощадження українців. Також це має вплинути на валютний курс. Саме збільшена облікова ставка дозволить втримати його на рівні до 40 гривень. 

«Підвищення відсоткової ставки – це втримання курсу, зниження інфляційних процесів. Це залучення додаткових коштів в комерційні банки, які потім дадуть кредити для споживачів. Так, це також означає збільшення відсоткових ставок за кредитами, але підняття не може бути високим, бо люди не зможуть повертати відсотки», – говорить фінансистка.

Саме тому вона вважає, що нині  вільні гроші найвигідніше вкладати в банківські депозити або облігації.

На її думку, зараз в Україні взагалі відбувається українське «банківське диво» – попри війну банківська система дотримується ліквідності, всіх показників і стабільно працює.

«Це стало можливим, передовсім, завдяки військовим облігаціям. Коли комерційні банки їх викупили в держави, в нас пішло поповнення державного бюджету», – говорить Марія Боднарчук.

оренда квартири Львів

Новини