Політолог Олександр Солонтай вважає, що Медведчук може як «відкривати карти», так і брехати


Заяви Віктора Медведчука про Петра Порошенка неоднозначно сприймаються у суспільстві. Все залежить від того, хто і як ставиться до цих осіб. 

Про це в ефірі «Першого Західного» розповів політолог, керівник програми практичної політики Інституту Політичної Освіти Олександр Солонтай.

За його словами, після того, як росіяни показали, що Медведчук для них «списаний матеріал», він раптом почав говорити важливі речі.

«Для України ці історії важливі, бо важливо знати, що відбувалось в 2014 році. І тут ми опиняємось в такій специфічній ситуації: вірити чи ні. Якщо українці критично ставились до Зеленського і більше вірили Порошенку – вони одразу кажуть про те, що це брехня. А якщо навпаки, підтримували Зеленського, то будуть говорити: «Ось навіть Медведчук сказав». Забуваючи про те, що Медведчук, насправді, ворог, і може просто рятувати свою «п’яту точку», – говорить Олександр Солонтай.

Він вважає, що Медведчук може як «відкривати карти», так і брехати. Але цю тему, на його думку,  треба досліджувати, бо українців це питання цікавить:  як прихильників, так і противників.

Політолог також розповів про своє ставлення до законопроекту про функціонування органів місцевого самоврядування у період дій воєнного стану, який нещодавно проголосували у Верховній раді.

«Це палка з двох кінців: з одного боку – це підтримка громад. З іншого боку – це деяке звуження місцевого самоврядування, але там де воно потрібно в умовах воєнного стану. Але обласні ради вважають себе потерпілими. Ідея законопроекту не в узурпації влади Зеленським, вона про керованість місцевого самоврядування в умовах війни», – вважає політолог.

На його думку, палкі дискусії розгорілись тому, що українці важко і довго здобували місцеве самоврядування і вибудовували децентралізацію. «Тому будь-яке скорочення, обрізання,  пришвидшення викликає у нас занепокоєння і відчуття зрадоньки», – каже Солонтай.

Хоча необхідності припиняти діяльність обласних рад в західній Україні він не бачить. Так, як і іншим органам місцевого самоврядування в областях, де немає бойових дій.  «Є сенс цим обласним радам працювати далі. Районні ради – інша річ. Вони вже давно втратили свій сенс у цьому форматі. І давно потрібно було щось з цим робити. Зовсім інша справа в тих областях, де тривають бойові дії», – зазначає політолог.

Нещодавно Верховна Рада схвалила у другому читанні та в цілому законопроєкт «Про внесення змін до Закону України «Про правовий режим воєнного стану» щодо функціонування місцевого самоврядування у період дії воєнного стану».

оренда квартири Львів

Новини