«Потрібно постаратися, щоб спровокувати витік радіації на ЗАЕС». Іван Ступак про інтенсивні обстріли України та потребу в Patriot

Фото: Укренерго

За даними експертів Інституту вивчення війни, російські війська, попри збільшення втрат, прискорюють наступальні операції, причому, на усіх ділянках фронту. Ще більш масштабний прогнозується на кінець весни – початок літа. Також гендиректор МАГАТЕ Рафаель Гроссі повідомив, що агентство зафіксувало вибух дрона на Запорізькій АЕС. Також, унаслідок російського обстрілу Харкова, ядерна підкритична установка «Джерело нейтронів» втратила зовнішнє електропостачання. Чого можна ще очікувати від ворога, як може розвиватися ситуація, у тому числі і на ЗАЕС та на яку допомогу від наших партнерів можемо розраховувати у програмі Головне за день на ТРК «Перший Західний» військовий експерт Іван Ступак.

Відеоверсія розмови – тут.

Фото: Politeka

Інтенсивність дій ворога на усіх напрямках зросла

На кінець весни – початок літа експерти прогнозують ще масштабніший російський наступ. Як може розвиватися ситуація?

Ситуація постійно змінюється. Раніше йшлося, що наприкінці березня інтенсивність російського наступу зменшиться. Не усюди, але – плюс-мінус на окремих напрямках це сталося. Але зараз бачимо, що інтенсивність дій ворога від Запоріжжя і аж до Куп’янсько-Лиманського напрямку знову зросла. А якщо ще додати ворожі обстріли півночі України, Харкова і Харківщини, то цьому є єдине пояснення – є вказівка наступати. Згадайте, до «перепризначення» Путіна хоча б невеличке досягнення супроводжувалося медалями, орденами, генеральськими званнями. Зараз це «вікно нагороджень» знову розширилося – ймовірно, до 7-9 травня, бо 7 травня інавгурація, а 9-те – день перемоги.

Фото: ЗСУ

Наведу такий приклад: пам’ятаєте, коли Шойгу звітував Путіну, що вони нібито взяли Кринки. Російські воєнкори тоді обурювалися, що військові щойно встигли поставити свій прапор і втекти, як відразу ж група офіцерів виїхала до Москви отримувати державні нагороди.

Думаю, що російські генерали, які також хочуть отримати відзнаки ще відчайдушніше будуть кидати у бій війська. У них класичне радянське бачення, якщо у тебе великі втрати, то ти не ідіот і безвідповідальний командир, а видатний полководець, який хоче досягнути мети. Це в ієрархії російського генштабу високо цінується.

За прогнозами ворога Харків стане безлюдним

МАГАТЕ зафіксувало вибух дрона на Запорізькій АЕС. Також росіяни обстріляли у Харкові ядерну установку «Джерело нейтронів». Чого ще очікувати від ворога?

– Не знаю зараз ситуацію на Запорізькій АЕС, але раніше була інформація, що усі реактори, крім одного, перебували у замороженому стані. Росіяни не дозволяли його зупинити. Тоді у інтернет-мережі гуляла інфографіка – якщо станція вибухне, то ніби перша лінія зараження сягне Києва, друга – Варшави. Фахівці з «Енергоатому» тоді обурювалися і говорили, що це вкид, бо реактори захищені, вони у спеціальній ємності і потрібно дуже постаратися, щоб спровокувати витік радіоактивних матеріалів. Інженери-атомники наголошували, що впевнені – на станції усе буде гаразд.

Фото: Енергоатом

Щодо інституту у Харкові, то дійсно є думка, що росіяни таким чином намагаються призвести до витоку радіоактивних матеріалів. Розуміємо, що їх там невеличка кількість, йдеться про грами для дослідницьких цілей. Але якщо російська пропаганда розпустить чутки, що Харків забруднений, бо українські війська зробили брудну бомбу, то за прогнозами ворога ця територія стане безлюдною. Так вони планують втілити свої плани щодо створення санітарної зони.

Вони також сподіваються, що харків’яни роз’їдуться по Україні і буде велика соціальна напруга. Окрім того, люди потребуватимуть компенсації за пошкоджене майно і таким чином створюватиметься невдоволення владою. А потім вже з соцмереж вони розкручуватимуть ситуацію.

Фото: Сергій Болвінов, Facebook

Напередодні війни у Харкові було близько 1,5 млн мешканців, зараз – орієнтовно 300 тисяч. Місто було дуже красиве і я впевнений, що ми його відбудуємо. Але наші військові, інженери, найбільш креативні винахідники повинні створити щось на кшталт ізраїльського Iron Dome – «Залізного купола». Це може допомогти збивати російські керовані авіаційні бомби на етапі підльоту, окрім, звичайно, класичних систем протиповітряної оборони.

Ще невідомо, хто погодиться передати нам Patriot

Президент Зеленський акцентував, що необхідно шукати можливості захистити Харків. Нам необхідно 25 систем Patriot або ж їх аналогів. Яка перспектива їх отримати?

Це дуже важке питання, бо одна батарея Patriot коштує 1,2 млрд доларів, плюс ракети по 3 млн доларів один постріл. Це дуже коштовна історія. США нам їх досі не передавали. Росіяни вихваляються, що багато Patriot в Україні знищили і це брехня. Але цього року, на жаль, дві установки були уражені. І справа не лише в ЗРК, а в екіпажі – наших хлопцях, які загинули. Вони мали неоціненний досвід.

Фото: Ukrayina.pl

Щодо того, хто нам погодиться передати Patriot – ще невідомо. Адже їх потрібно зняти з бойового чергування і тоді країна, де це відбудеться, залишиться неприкритою. Як не крути, але ті ж Данія чи Бельгія теж хочуть мати захист. Щодо кількості Patriot, то нам, напевно, дійсно потрібна їх стільки, але мені здається, що тут оперували класичною догмою – «проси неймовірне, отримаєш необхідне».

Зі снарядами Україні допомагають союзники РФ

Чехія, знайшовши необхідні нам снаряди, сказала, що їх дає країна, яка з певних причин хоче залишатися у тіні. Можливо, це не європейська?

– Щодо снарядів, то було сказано, що з їх передачею допомагають країна або країни, які є союзниками Росії. Щоб не вийшло потім, що це була Білорусь чи Китай. Жартую, але, щиро кажучи, історії бувають усілякі.

Скрин з відео: Перший Західний

Розмовляли Стас Гордієнко, Ніна Сукач

Записала Наталка Сохан

оренда квартири Львів

Новини