Просто передати російські гроші Україні – не так просто, – адвокат Іван Городиський

Фото: affectis

Непросто передати «заморожені» гроші РФ Україні, бо немає прецедентів і механізмів. Мова йде не про пересічний випадок для міжнародного права, а про сотні мільярдів доларів, які належали одній державі, будуть вилучені і передані іншій державі. Про це адвокат Іван Городиський розповів в ефірі «Першого Західного».

За його словами, для того, щоб це не виглядало як односторонній акт, як щось протиправне, слід пройти низку юридичних процедур.

«Перша за все на національному рівні треба прийняти законодавство, яке дозволить використовувати ті кошти і вилучати їх з-під юрисдикції РФ і використовувати для компенсації жертвам злочину. На другому етапі мова може йти про створення міжнародного механізму, коли не одна держава: США чи Канада вирішують, що з цими коштами робити. Коли це міжнародна спільнота вирішує, домовляється і разом діють в якийсь спосіб», – пояснює адвокат.

Він вважає, що потрібна спільна багатостороння міжнародна позиція. «Вона потрібна для того, щоб показати, що це не свавілля, а справедливість. Це є спільне рішення і ми спільно демонструємо чого ми прагнемо цим досягнути», – вважає експерт.

На його думку, кожна країна, яка контролює «заморожені» активи РФ, приймає власне законодавство, яке дозволяє ці гроші конфісковувати і передавати Україні, чи іншим постраждалим від дій РФ. Це є необхідний крок для того, щоб забезпечити повагу до права власності на рівні окремих держав.

Але на ці гроші зможе претендувати не тільки Україна. За словами адвоката, компенсацію з цих грошей можуть вимагати і Грузія, і Сирія, і компанії, чиє майно буде націоналізоване в Росії, і також кредитори РФ. «Наступна група, яка з долею ймовірності, буде включена, це росіяни, російські юридичні особи, як ЮКОС. Частина коштів буде виділена на підтримку російського громадянського суспільства», – додає Іван Городиський.

Адвокат також нагадав, що свого часу Компенсаційна комісія при ООН виділила компенсацію у розмірі 52 млрд доларів Кувейту у зв’язку із вторгненням Іраку.  Але розгляд справи тривав 30 років. Але експерт сподівається, що Україна не піде цим шляхом і не буде пов’язана з ООН, оскільки подібна резолюція ООН могла б бути заблокована Росією чи Китаєм.

оренда квартири Львів

Новини