Просто в руки гроші Україні ніхто не дасть, – професор економіки «Львівської Політехніки»

Фото: 5.ua

Головною економічною подією минулого тижня стала Міжнародна донорська конференція у Варшаві щодо повоєнного відновлення України. Це такий собі «план Маршалла» для України. Так вважає професор кафедри адміністративного та фінансового менеджменту Національного університету «Львівська Політехніка» Олексій Другов, який розповів про це в ефірі «Першого Західного».

«Це був перший формальний крок для того, щоб почати не просто говорити, а почати діяти для того, щоб відновлювати українську економіку», – сказав про зустріч у Варшаві професор економіки.

Він нагадав, що план Маршалла – це завжди було більше, аніж економіка, це була політика. «Для Штатів після Другої світової – це була не просто підтримка Європи, це була підтримка стримування Радянського Союзу. Я більше ніж впевнений, що цей план, який зараз готується для України, також буде мати політичний аспект. Це стримування Росії і її прихильників», – переконаний Олексій Другов.

Для управління фондами на відновлення повоєнної економіки України будуть створювати фонд чи якусь раду. Напряму державі коштів, які б вона могла використовувала на свій розсуд, не дадуть. Так, за словами економіста,було і в Європі, і в Югославії.

Також світова спільнота визначить нам пріоритети розвитку.

«Ми можемо хотіти, щоб нам дали: на ці речі, на ці… Але є загальносвітова практика, що насправді будуть підтримувати. Це два напрямки: інфраструктура – це дороги, залізниця. А другий – це підтримка тої міграції,  яка відбулась внаслідок військових дій. Тобто, це буде підтримка тих людей, які виїхали в ЄС, і кошти будуть надаватись тим країнам, які будуть давати дотації, працевлаштовувати, допомагати нашим мігрантам. Також це буде підтримка внутрішньо переміщених осіб в Україні», – вважає Олексій Другов. Він коротко резюмує: «Будуть давати на те, на що будуть хотіти давати».

Він застерігає від розуміння «плана Маршалла» як фінансової підтримки. Експерт наголошує, що США допомагали товарами, а не грошима. Насправді вони вкладали гроші в свою економіку, виробляючи якусь конкретну продукцію: зброю, бензин, продукти,сталь, машини і вже їх передавали повоєнній Європі.

«Потім ця провізія передавалась в державний фонд, в якому був розпорядник – американський підприємець. І потім це все продавалось підприємцям на території цієї країни. І вже кошти, вилучені від цього, йшли в бюджет країни. І тільки тоді держава могла вирішувати куди їх інвестувати», – пояснює професор. Головне, за його словами, у цій схемі, щоб був розвиток економіки.

оренда квартири Львів

Новини