Рекомендую всім громадам запровадити посаду «Офіцер громади», – голова Шегинської ТГ


Для Шегинської територіальної громади перші дні війни у лютому були особливо важкими. Через те, що село розташоване поблизу пішого переходу на українсько-польському кордоні, воно змушене було приймати тисячі біженців.

Про це в ефірі «Першого Західного» розповіла голова Шегинської ТГ Оксана Павуцьо.

«Це була, можна сказати, маленька паніка, маси людей з діточками. Плач тих дітей, напевно, ніколи не забудеться. Люди змушені були тікати з України в Польщу, бо війна. Ніхто не йшов з доброї долі. Тому наша громада якось згуртувалась. Ми якось самі по собі зрозуміли, що нам треба робити. Навіть оцей гарячий чай, гаряча їжа, і та увага, якою ми «огорнули» тих людей, були для них приємними», – вважає керівниця. За її словами, дуже допомагала і зараз допомагає годувати внутрішньо переміщених осіб обідами американська громадська організація World Central Kitchen.

Зараз у громаді зареєстровано понад 600 переселенців, але оскільки, на думку Оксани Павуцьо, не всі хочуть реєструватись, то, насправді, їх є до 1000 людей. 200 з них проживають у комунальних закладах освіти. Однак, до початку нового навчального року, в громаді планують внутрішньо переміщених осіб звідти переселити у приміщення недіючих закладів освіти.

«Більшість тих людей все-таки хочуть повертатись додому. Хоча є частина тих, хто просто немає куди повернутись і вже потрохи вони починають нас питати де можна знайти роботу. Але зараз важка ситуація з працевлаштуванням», – розповідає Оксана Павуцьо.

Попри те, що їхній місцевий бізнес повністю відновив роботу і з наповненням бюджету у громади немає проблем. Водночас релокований бізнес до них поки не поспішає. Зате постійно приходять і цікавляться вільними земельними ділянками підприємці, пов’язані з логістичним бізнесом. І Оксани Павуцьо сподівається, що хтось таки визначиться і розпочне роботу.

У громаді працює «Офіцер громади» і мешканці дуже задоволені такою посадою. «Рекомендую всім громадам, в кого ще немає такого свого поліцейського громади. Це людина, яка все знає. Він живе в тій громаді, він знає кожну сім’ю, він знає все, що діється в тій громаді. Ця посада виправдовує себе», – переконана голова Шегинської ТГ.

оренда квартири Львів

Новини