Які існують повістки та де їх можуть вручити. Головний військовий комісар Львівщини про особливості мобілізації в області

Фото: АрміяInform

Загальну мобілізацію в Україні продовжено до 24 серпня. Як вона відбувається на Львівщині, кого не призиватимуть, де можуть вручити повістку та що очікує тих, хто отримавши її, не з’явився до військкомату – начальник Львівського обласного територіального центру комплектування та соціальної підтримки (ОТЦК та СП, раніше – військомат) полковник Олександр Тіщенко.

Фото: Варіанти

Близько 40 тисяч мобілізованих та 70 тисяч резерву

  – Як проходить мобілізація на Львівщині і чи вдається повністю виконати набір?

  – Усе проводиться у визначених планами обсягах і термінах без зривів. Зараз загальна кількість мобілізованих з Львівської області сягає близько 40 тисяч військовозобов’язаних. Триватиме загальна мобілізація до 24 серпня, оскільки воєнний стан в Україні продовжено ще на 90 діб.

  – Яким є в області мобілізаційний резерв та які критерії відбору?

  – З Львівщини по мобілізації ще можуть бути призвані близько 70 000 осіб. Призов є обов’язковим для усіх військовозобов’язаних віком від 18 до 60 років. В першу чергу, перевага надається мотивованим, з високими морально-діловими якостями та відповідною підготовкою українцям. Для комплектування бойових військових частин – обов’язковою вимогою є досвід проходження військової служби або навчальних зборів за відповідною військово-обліковою спеціальністю (далі – ВОС). Тих, хто не служив, направляють до навчальних центрів, щоб там підготувати їх за необхідними спеціальностями.  

 Які є повістки та де їх можуть вручити

  – Як відбувається сам процес вручення повісток? Чи можуть це робити на заправках, блокпостах тощо?

  – Вручення проводиться через відповідні органи місцевого самоврядування, керівників підприємств, установ, організацій, незалежно від підпорядкування і форми власності. Окрім того, їх можуть вручити безпосередньо посадові особи ТЦК та СП за місцем проживання, за роботи, а також на вулиці, на блокпостах тощо. В законі не заборонено вручення повістки в будь-якому місці після встановлення особи. Зараз на Львівщині таке не проводиться.

Фото: Телеграф

У повістці мають бути вказані: 

ваші ПІБ, рік народження та адреса; 

місце роботи;

вид повістки (уточнення облікових даних, проходження медкомісії, прибуття до територіального центру комплектування та соціальної підтримки, призов на військову службу); 

дата, година та адреса – коли й куди необхідно з’явитися; 

уточнення щодо необхідних документів; 

назва органу, печатка, підпис, прізвище, ім’я та по батькові керівника ТЦК та СП. 

Якщо ви отримали повістку, то це не означає, що вас відправлять у зону бойових дій. Варто розрізняти різні повістки – їхні типи мають бути вказані.

Повістка для уточнення даних

Її вручають для уточнення та оновлення інформації про склад сім’ї, стан здоров’я військовозобов’язаних, місце роботи тощо.

Повістка на проходження військово-лікарської комісії

Вона за підписом вначальника обласного чи районноготериторіального центру комплектування та соціальної підтримки зобов’язує пройти медичне обстеження. До повістки додається картка дослідження та медичного огляду військовозобов’язаного. Після медкомісії у цій картці буде вказаний висновок військово-лікарської комісії про придатність, непридатність чи обмежену придатність до військової служби. 

Мобілізаційне розпорядження

Ця повістка вручається після проходження медкомісії, якщо його визнали придатним до служби. Вона зобов’язує з’явитися на призовний збірний пункт протягом 24 годин після оголошення мобілізації (загальної або часткової). 

Медкомісія, забезпечення та навчання

  – Коли проходять медкомісію?   

  – Після прибуття за викликом в РТЦК та СП. Громадяни, які військово-лікарською комісією визнані непридатними, проходять повторний огляд через 6 місяців.

  – Що відбувається після отримання повісток? Від кого залежить, куди піде людина – в Нацгвардію, ЗСУ чи ТрО?

  – Після медогляду та з’ясування придатності до проходження військової служби, проводиться вивчення військовозобов’язаного, його військово-облікова спеціальність, попереднє місце проходження служби та його морально-ділові якості. Рішенням начальника РТЦК та СП відповідно до розподілу планового завдання, проводиться призначення військовозобов’язаного у ту чи іншу команду, вручається мобілізаційне розпорядження та повістка на відправку.

  – Чи можуть добровольці, які перебувають у тербороні, бути мобілізованими?

  – Це не звільняє їх від мобілізації.  З травня Верховна Рада дозволила територіальній обороні виконувати завдання в районах ведення бойових дій, поза межами визначеної зони територіальної оборони.

 – Чи належним є забезпечення мобілізованих до лав ЗСУ бійців?

  – Територіальні центри комплектування та соцпідтримки не уповноважені надавати оцінку матеріально-технічного забезпечення мобілізованих, оскільки не займаються цим. Єдине, що можна сказати, мобілізовані мають бути забезпечені речовим майном та озброєнням згідно встановлених норм.

Фото: ЗСУ

Терміни підготовки залежать від багатьох факторів

  – Навчання вони проходитимуть вже за місцем подальшої служби чи у навчальних центрах?

  – Військовозобов’язані без досвіду військової служби – навчаються у спеціалізованих навчальних центрах (полігонах), а офіцери запасу – на курсах перепідготовки та підвищення кваліфікації при вищих військових навчальних закладах (ВВНЗ). Терміни підготовки залежать від багатьох факторів. Наприклад, зараз йде опанування західних зразків зброї та техніки – на це теж потрібен певний час. А військовозобов’язаних, які мають досвід проходження військової служби, або залучались на навчальні збори раніше, можуть направити відразу до військових частин.

 – Хто вирішує, чи може людина готуватися вже на новому озброєнні?

  – Військовозобов’язані, які призвані для подальшої їх підготовки за дефіцитними ВОС (військово-обліковими спеціальностями) до навчальних центрів, проходять підготовку, як на існуючих так і на нових зразках озброєння, що надходить на забезпечення ЗСУ.

  – Чи мобілізовують учасників АТО?

  – Звісно. Учасники АТОпішли в перших рядах з початку загальної мобілізації. Це найбільш мотивовані та підготовлені громадяни України, які стали на захист нашої Батьківщини – не зволікаючи.  

Фото: ЛОВА

  – Людей з якими цивільними чи військовими спеціальностями призивають у першу чергу?

  – Найбільш затребуваними спеціальностями зараз є фахівці наземної артилерії, танкових військ, медспеціальностей, а також снайпери, інженери, зенітники тощо. Загалом на Львівщині призвано найбільше стрільців, кулеметників та водіїв.

 – Чи може людина ще до мобілізації пройти відповідне навчання військових спеціальностей: зв’язківець, водій тощо?

  – При бажанні навчитися – звісно можливо. В ЗСУ існує безліч спеціальностей, на які можливо вивчитись у цивільному житті, наприклад, курси водіїв, тактична медицина, стрілецькі тири, підготовка зі зв’язку тощо.

  Хто не підлягає мобілізації та що таке «військова бронь»

  – Які на сьогодні є винятки? Кого не мобілізують?

  – Відповідно до закону «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» не підлягають призову на військову службу:

  • заброньовані на період мобілізації та на воєнний час за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, а також за підприємствами, установами і організаціями (наприклад, об’єктами критичної інфраструктури). Бронювання стосується лише тих працівників, без яких, фактично, неможливе належне функціонування підприємства, а не загалом всіх.

Також не підлягають призову на військову службу:

  • громадяни, на утриманні яких перебуває троє і більше неповнолітніх;
  • ті, хто самостійно виховує неповнолітню дитину;
  • ті, хто виховує дитину з інвалідністю;
  • ті, хто виховує дитину з тяжкими захворюваннями (перелік є 23 статті закону);
  • ті, у кого на утриманні є повнолітня дитина з інвалідністю I чи II групи;
  • громадяни на утриманні яких перебувають неповнолітні діти-сироти;
  • громадяни, зайняті постійним доглядом за недієздатними особами;
  • народні депутати та здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною освіти;
  • наукові і науково-педагогічні працівники, які мають вчене звання та/або науковий ступінь, і педагогічні працівники закладів загальної середньої освіти за умови, що вони працюють за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки;
  • жінки та чоловіки, чиї близькі родичі (чоловік, дружина, син, донька, батько, мати, дід, баба або рідний (повнорідний, неповнорідний) брат чи сестра) загинули або пропали безвісти під час проведення антитерористичної операції з числа: військовослужбовців або працівників утворених відповідно до законів України військових формувань.

Усі ці особи у воєнний період можуть бути призвані на військову службу тільки за їхньою згодою і тільки за місцем проживання.

 Від 2-х до 5-ти років позбавлення волі

  – Яка передбачена відповідальність у разі, якщо людина отримала повістку, але не зявилася до військкомату? Скільки зафіксовано ухилянтів?

  – Відповідальність у таких випадках буває адміністративною або кримінальною. Адміністративна передбачає штраф від 1 до 700 неоподаткованих мінімумів (складено протоколів на 838 осіб). Кримінальна – за ухиляння від служби від 2-х до 5-ти років позбавлення волі. Таких протоколів складено на 152 людей. Зокрема, ті військовозобовязані, які отримали повістки, але виїхали за кордон у незаконний спосіб, будуть притягнені до кримінальної відповідальності.

Розмовляла Наталка Сохан

оренда квартири Львів

Новини