Сезонна хвороба? Наталія Іванченко-Тімко про те, що на Львівщині відбувається з COVID-19

Фото: УНІАН

Останні місяці в Україні фіксується зростання кількості випадків коронавірусної хвороби. За рішенням уряду, карантин триватиме щонайменше до 31 серпня. Якою є ситуація на Львівщині, чи триває вакцинація від цієї хвороби – керівник Львівського обласного центру контролю і профілактики хвороб МОЗ України Наталія Іванченко-Тімко.

Фото: Микита Печеник, Lviv.Media

«Лагідний» COVID-19

– Якою є ситуація з поширенням коронавірусу на Львівщині?

– В Європі зростає кількість виявлених випадків COVID-19. На Львівщині теж подібна тенденція. За останній тиждень у нас було зареєстровано 25 нових випадків хвороби. За позаминулий – 24. Тиждень перед тим – виявлено 12 випадків. Спостерігається  незначний ріст захворюваності. Перебіг – не важкий. На стаціонарному лікуванні в області перебуває десь 20 людей. У відділеннях реанімації та інтенсивної терапії немає жодного пацієнта. Досліджень методом ПЛР за тиждень проведено 271.

Ми говоримо, що ковід нікуди не пропав, він є, але більш лагідний в порівнянні з попередніми хвилями. З тієї інформації, яка надходить з європейських країн, де на сьогодні реєструється підвищений рівень захворюваності на COVID-19, зокрема в Італії, визначено, що циркулює штам коронавірусу Омікрон. Є ще поєднання штамів Омікрона і з цим може пов’язуватися його більш висока заразність та поширення серед населення. В той же час, є інформація, що інфіковані люди хворіють ним у легшій формі.

Тож поки що не йдеться про негайне введення бустерної дози для тих, в кого пройшло понад 6 місяців. Хоча є інформаці від головного державного санітарного лікаря України, що розглядається питання введення четвертої дози вакцини для того, щоб захиститися від цієї недуги.

– Як на ситуацію з COVID-19 на Львівщині вплинула війна?

Кількість звернень людей за допомогою зменшується. Однак, якщо людина перебуває в місцях, де мешкають вимушено переміщені особи (в навчальних закладах та гуртожитках), то звернення до лікаря при перших ознаках застуди має бути насамперед. Хоча, на жаль, так не відбувається.

Все впирається в людський фактор – якщо люди не будуть звертатися до медиків, не перевірятимуться, то подальшого збільшення кількості випадків COVID-19 не уникнути. Тому ми й звертаємося до мешканців Львова та області через ЗМІ про важливість при найменших ознаках недуги перевіритися, звернутися до сімейного лікаря.

Те, що ковід дійшов у нас до рівня сезонного захворювання, це наче й хороша новина, але те, що збільшується кількість хворих в Європі, є серйозним приводом збільшити кількість лабораторних обстежень, аби відслідковувати ситуацію з COVID-19 на теренах області.

Фото ілюстративне: Слово і Діло

Вакцини Пфайзер є достатньо

– Чи мешканці Львівщини вакцинуються зараз?

– Так. Знову ж таки кількість бажаючих щепитися збільшується з повідоменнями про зростання захворюваності в ЄС. Якщо говорити в абсолютних числах то в нас, наприклад, за попередній тиждень в області вакциновано 1 500 людей. Тиждень більше, тиждень менше, але стараємося охопити вакцинацією (говоримо не лише про ковід, а й про інші інфекційні захворювання) якомога більше переміщених осіб.

Ті, хто приїхав з прифронтової зони розуміють небезпеку і вакцинуються, оскільки захворіти зараз є вкрай небажаним. Тому й користають з такої профілактики.

Вакцин маємо достатньо, їх постачання здійснюється регулярно. Зараз у нас є найпопулярніша серед українців вакцина Пфайзер з торгівельною назвою Комірнаті, дефіциту немає. Також на сайті Мінохорони здоров’я публікується перелік наявних вакцин.

Оскільки зараз немає підвищеного попиту, то великі центри вакцинації в більшості міст не функціонують. Проте є населені пункти, де такі пункти працюють для того, щоб люди в зручний для них змоги вакцинуватися. Ми розуміємо, що до настання холодів потрібно охопити вакцинацією якнайбільше людей і не лише від ковід, це і дифтерія, правець, краснуха, паротит та кір.

Фото: Радіо Перше

Чи варто щепити дітей

– Наближається початок нового навчального року, що (якщо діти навчатимуться не в дистанційному режимі) знову може викликати поширення захворюваності. Як цьому запобігти?

В якому режимі працюватимуть школи ще не відомо. Для дітей відкриються лише ті навчальні заклади, в яких є надійні укриття та й режим вибиратимуть самі батьки. Але що більше прийде захищених, вакцинованих дітей в школу, то менше у ньому поширюватиметься різних недуг і легше можна буде забезпечити епідемічне благополуччя на цей рік.

Розмовляла Наталка Сохан

оренда квартири Львів

Новини