Сільськогосподарська продукція подорожчає, – Андрій Табінський

Фото:agropolit

Вартість продуктів зросте тому, що збільшується вартість видатків у аграрїів. Українські фермери через війну відчувають проблеми.

Про це в ефірі «Першого Західного» повідомив керівник сільськогосподарського дорадчого центру «Фермерська країна» Андрій Табінський.

Експерт не береться прогнозувати наскільки сильним буде зростання цін на продукти, оскільки не знає, як будуть розвиватися події далі.

Він розповідає, що раніше багато ринкових ланцюжків, в яких були задіяні фермери, працювали на відтермінування. Зараз через війну цього робити ніхто не хоче.

«Обласна влада зробила великий вклад в цьому напрямку. Була проведена зустріч з мережами постачальників, торгових центрів  і т.д. І якщо раніше відтермінування по оплатах було 3 тижні, то тепер період зменшили до тижня. Але і це трохи зменшило навантаження на аграріїв», – говорить експерт.

Але водночас є ще багато інших проблем. Наприклад, фермерам не вистачає обігових коштів.

«Є проблема з банками. Навіть, якщо були якісь кредитні лінії погоджені на обігові кошти до війни, то зараз банки нав’язують додаткові умови. Наприклад, вимагають рухоме майно, яке фермер не зажди має», – пояснює Андрій Табінський.

Важко аграріям отримати паливо, оскільки діють обмеження. За один раз можна заправити лише обмежену кількість пального. Але аграрний експерт вважає, що, в принципі, до цього треба ставитись з розумінням, оскільки палива може вистачити не всім.

В той же час Андрій Табінський скептично ставиться до пропозиції влади брати для посівної незадіяні землі за спрощеною процедурою. На його думку, це не дуже підходить фермерам. «Цю землю можна отримати на рік, без права продовження. Ця земля, переважно, необроблена, інколи заліснена. Чи можна зараз в квітні щось там посадити, щоб на наступний рік було – я сумніваюсь», – вважає він. І додає, що, на його думку, більш менш придатні землі вже давно розібрані.

Про експортний потенціал аграріїв в умовах війни він теж не береться говорити, бо вважає, що зараз всі експортні ланцюжки порушились. «Для малих фермерів все може бути непогано, проблеми є у великого бізнесу, які проводили експорт через порти. Невідомо, що буде далі. Можливо, є доцільність будувати на Львівщині сховища для сухих портів, але знову ж, ніхто не знає, що буде завтра з цією ситуацією», – говорить Андрій Табінський.

оренда квартири Львів

Новини