Скорочення зарплат наглядовим радам є виправданим – Олексій Другов

Фото:krm.gov.ua

Очільникам держкомпаній і членам наглядових рад можуть зменшити зарплати на час воєнного стану. Такий варіант рішення розглядають в уряді. Економіст Олексій Другов вважає, що треба розділяти наглядові ради і правління державних компаній, і до зменшення їхніх зарплат підходити виважено.

Про це він розповів в ефірі «Першого Західного».

Зокрема, якщо говорити про наглядові ради, то тут зарплати можна зменшувати, вважає експерт. 

«Якщо говорити про членів Наглядової ради Приватбанку, то місячна зарплата  у них – 736 тисяч гривень без компенсації певних витрат. В квітні вийшло поза мільйон. Для порівняння зарплата президента США Джо Байдена – 20 тисяч доларів в місяць. Це виходить менше, аніж у члена наглядової ради одного з наших державних банків», – порівнює Олексій Другов.

При цьому він наголошує, що наглядові ради і керівництво держкомпаній – це різні речі. Бо керівництво – це люди, які безпосередньо здійснюють координацію роботи і відповідають за результати.

«Якщо банк заробляє мільярди, то це нормально, коли топ-менеджери заробляють мільйони. А наглядові ради – це орган, який контролює діяльність правління, встановлює стандарти корпоративної діяльності, але він не відповідає за результат в кінці, тому питання зменшення  зарплат – зрозуміле», – переконаний Олексій Другов.

Але він вважає, що скорочення зарплат не вирішить проблеми українського бюджету, бо це є всього десятки людей. Крім того, не у всіх держкорпорацій  є такі високі зарплати. Попри це, скорочення зарплат потрібне, бо це, на його думку, принципова річ, оскільки в Україні триває війна і такі зарплати на цьому фоні – неетичні.

Раніше Мінекономіки направив Кабінету Міністрів проєкт рішення про обмеження виплат членам наглядових рад та керівникам держкомпаній на час воєнного стану. За проєктом документа, виплата не може перевищувати 15 мінімальних заробітних плат, або 97,5 тисяч гривень.

оренда квартири Львів

Новини