«Слід переходити на локальні енергоресурси». Експерт про те, чи будуть в Україні літні блекаути та як підготуватися до зими

Фото ілюстративне: УНІАН

Російське вторгнення призвело до серйозних руйнувань в енергетиці. Протягом 2022-2024 років російські ракети і дрони завдали серйозних пошкоджень об’єктам теплової генерації, відновлюваних джерел енергії (сонця і вітру), гідроенергетиці та мережам. Чи зможе українська енергетика вистояти, як підготуватися до наступної зими, чи вдасться уникнути блекаутів улітку, які кроки необхідно зробити для розвитку альтернативної енергетики та малих генерацій – у програмі Головне за день на ТРК «Перший Західний»  радник-консультант з питань енергоефективності екології та розвитку громад Асоціації «Енергоефективні міста України» Сергій Кошарук.

Відеоверсія розмови – тут.

Фото: Куркуль

Ворог б’є по теплових- та гідроелектростанціях

Путін знову хоче занурити Україну у темряву. Що уже росіянам вдалося знищити?

– Станом на жовтень 2023 енергосистема України втратила близько 45% атомної генерації, близько 78% (включаючи окуповані) теплоелектростанцій, 66% блокових ТЕЦ, 12% ГЕС, 32% – ГАЕС (гідроакумулюючих електростанцій); ушкоджено 45% розподільчих потужностей.

Удар по Трипільській ТЕС. Фото: Голос Америки

У березні 2024 ця статистика поповнилася. Були пошкоджені об’єкти енергетичної інфраструктури у Вінницькій, Івано-Франківській, Львівській, Хмельницькій, Запорізькій, Одеській, Дніпропетровській та Харківській областях. Це більше 80% теплових електростанцій та понад половину гідроелектростанцій. Крім цього, атака ворога 11 квітня призвела до втрати ще й Трипільської ТЕС. Таким чином, усі три ТЕС «Центренерго» (100% її генерації) втрачені. Велика атака відбувається на гідроелектростанції. Після знищення окупантами у червні 2023 Каховської ГЕС, 22 березня цього року атакована Дніпровська ГЕС – дві її підстанції. Зараз ворог намагається вивести з ладу теплові та гідроелектростанції, які виконують роль маневрових. Адже, якщо не зможемо забезпечити баланс між генерацією і споживанням, тоді доведеться вимикати споживачів.

Міста повинні мати відповідні стратегії

Про малі генеруючі потужності ми почали говорити лише зараз, хоча ще минулої зими було зрозуміло, що ворог не припинить ударів по енергетиці. Як нам вистояти?

– Нам потрібно розвивати керовану маневрову генерацію. Це гідроелектростанції, гідроакумулюючі потужності, електростанції газові та на біопаливі, які зараз стрімко набирають обертів. Цей величезний потенціал має застосовуватися усе більше.

Хороший приклад показала USAID Ukraine Програма енергетичної безпеки, яка забезпечила встановлення мобільних когенераційних установок у 32 тергромадах. Вони дають значну потужність і дозволяють втримати ситуацію на місцях. Зокрема, забезпечують роботу соцоб’єктів.

Когенераційна установка від USAID Ukraine. Фото: Мінвідновлення

Загалом, немає єдиного рішення, на місцях є певна специфіка і є локальні енергетичні ресурси, які слід використовувати.  Є методика, куди може рухатися громада, щоб їх використати. Десь це може бути біопаливо, десь – гідроелектростанція, а ще на інших територіях – розвиток СЕС (сонячних електростанцій). Але, звісно ж, потрібно поєднувати усі можливі джерела, щоб успішно проходити піки навантаження літо-зима та ранкових і вечірніх включень. Міста мають мати такі стратегії і вже готуватися до зимового сезону.

Максимально переходити на свої мікромережі

Ворог б’є саме по тих об’єктах, які відновити за короткий термін ми не зможемо. Що ви б порадили, починаючи від звичайного будинку, зокрема, і міста, загалом?

– В Асоціації розроблені відповідні порадники, про кілька рекомендацій розповім. Громадам слід максимально відмовитися від природного газу і переходити на свої мікромережі. У нас є приклади, коли навіть у селах зуміли знайти місцевий ресурс і перейшли на паливні пілети, перевели соціальну інфраструктуру на біопаливо, окрім того комбінують усе це з сонячними електростанціями.

Також слід не забувати і про споживання. Тут слід дивитися, починаючи з кожного будинку, громадської будівлі – де можна зменшити опалювальну площу, заощадити енергію, впровадити прості поведінкові енергоефективні заходи.

Набір таких порад є широкий і місцеві влади могли б донести їх до потенційних виконавців. Колись такі речі були більш поширені. Наведу приклад – у сховищі одного ОСББ встановили механічне обладнання, аби отримувати електричну енергію для освітлення приміщення і підзарядки телефону. Крутячи педалі можна і зігрітися. Кожен будинок може пройтися по таких заходах і зрозуміти, що вони можуть зробити самі, а на що їм потрібна підтримка.

Наша Асоціація запропонувала, аби це була безповоротна фінансова допомога, або ж як безвідсоткова позика, аби люди могли провести необхідні малозатратні заходи. Щодо середньозатратних, то тут мають допомогти місцевий бюджет і державний сектор. Зокрема, уряд приготував для населення автоматизовану систему білінг, яка дозволить стимулювати встановлення дахових сонячних батарей та сонячних електростанцій. Влітку надлишок такої електроенергії можна віддавати в мережу, а взимку – отримати її.

Фото: Еко електрика

Теплові насоси максимально швидко замінять котли спалювання

Наскільки теплові насоси є заощадливими?

– Наведу приклад європейського плану REPowerEU, який зараз пропонуємо українським громадам. Він передбачає 100% перехід на джерела відновлювальної енергії. Плюс дахова сонячна електростанція і тепловий насос або в будинку, або в тепловому пункті чи тепловій станції. Комплекс цих заходів дозволяє вийти на нульову емісію забезпечення енергією будинку.

Окрім цього, як я уже казав, знаючи енергетичний баланс у громаді, можна енергію, яка береться з центральної мережі, замістити з сонячних електростанцій, комбінуючи її від когенераційних установок на біопаливі. У Славутич Київської області така концепція уже розроблена і громада планує повністю відмовитися від використання природного газу.

Теплові насоси швидко замінять котли спалювання. Європа вже на цьому шляху, а ми перейдемо досить швидко, і що швидше громади почнуть це робити, тим краще вони зможуть направити зекономлені кошти на розвиток. Окрім того, ми йдемо в Євросоюз, а там чітка вимога до 2027 заборонити встановлення котлів спалювання як в будинках, так в генерації тепла для будівель. Стандарт нового будівництва передбачає нульове споживання енергії будинками – з 2030 року Європа вже показуватиме, як жити за новими стандартами.

Теплові насоси для системи опалення на даху будинку ОСББ «Арован». Фото: Денис Кукса, Фейсбук

Ми не торкнулися теми атомної генерації і тут висловлю позицію тієї частини суспільства, яка за те. щоб обходитися без неї, а зусилля направити на розвиток енергії з біомаси. Бо у нас тут величезний потенціал.

Громади вже напрацювали, як оминути блекаути

Ми наближаємося до літа, коли у пік споживання електроенергії можуть розпочатися перші масштабні блекаути. Як підготуватися до цього моменту?

– Українські громади вже мають певний досвід, як їх оминути. Зокрема, там, де є централізоване теплопостачання, відбуватиметься заміщення автономною енергією від, приміром, генераторів, які дозволяють на короткий термін забезпечити роботу котельні чи інших об’єктів. Зокрема, це поліклініки та лікарні, які мають працювати у звичному режимі.

Йдеться також про водовідведення і водопостачання? Для міст це критично важлива річ.

– Водоканали є найбільш окупними економічними об’єктами, там вигідно встановлювати сонячні електростанції.

Скрин з відео: Перший Західний

Розмовляли Стас Гордієнко, Уляна Лаврик

Записала Наталка Сохан

оренда квартири Львів

Новини