«Спазматичний кашель із характерним свистом». Іванченко-Тімко про зростання захворюваності на кашлюк та його профілактику

Фото ілюстративне: ТСН

В Україні зростає захворюваність на кашлюк. 515 випадків зафіксували за січень і лютий 2024, хоча минулого року в цей же час їх було тільки 27, повідомляє МОЗ. 95,9% усіх хворих – діти,  переважно дошкільного чи раннього віку. Якою є ситуація на Львівщині, як  кашлюк передається, які є його особливості і симптоми, чим він небезпечний і як відрізнити це захворювання від бронхіту чи ГРВЗ – у програмі Головне за день на ТРК «Перший Західний» генеральна директорка Львівського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України Наталія Іванченко-Тімко.

Відеоверсія розмови – тут.

Фото: Микита Печеник, Lviv.Media

Кашлюк поширюється при кашлі чи чханні

Якою є ситуація на Львівщині з кашлюком? Як він передається?

– Захворюваність на коклюш або, як його ще називають кашлюк, почала зростати у 2023 році не лише в Україні, а й в багатьох країнах Європи, а також у Австралії і США. Того року лише на Львівщині мали 85 зареєстрованих випадків захворювання, а у 2022 – лише один. Та 2024 є уже 122 випадки, спостерігається його подальше зростання.

Хоча, якщо згадати доковідний період, то на Львівщині кожного року було близько 130-200 випадків кашлюка і що п’ять років спостерігали підвищення кількості хворих. У період пандемії Covid-19 захворюваність різко знизилася, оскільки дотримуючись необхідних медичних рекомендацій, люди менше хворіли на недуги, що передаються повітряно-крапельним шляхом. Адже кашлюк поширюється від людини до людини, головним чином при кашлі чи чханні. 95-98% хворих на коклюш це діти, також щороку на нього хворіє і 4-5% дорослих. Серед них його діагностують рідше, але часто саме дорослі можуть ставати джерелом інфікування дітей.

Фото ілюстративне: BBC

Скільки триває інкубаційний період та період заразливості?

– Інкубаційний – від 5 до 21 днів. Захворювання має високу контагіозність (заразливість) для оточення (до 80 %), найвищу у перші три тижні хвороби. Після інкубації настає катаральний період – він проявляється сухим кашлем, нежитем, підвищенням температури тіла до 38° і триває 10-14 днів.

Спазматичний кашель із характерним свистом

Які саме симптоми має коклюш? На що потрібно звернути увагу і чим він відрізняється від бронхіту чи грипу?

– Його назва походить від французького слова, яке перекладається як «півнячий крик». Також цю хворобу ще називають «стоденний кашель». Та він не є звичайним. Інколи кажуть, що дитина кашляє, аж заходиться. Початок, перші дні коклюшу, дійсно можуть перебігати, як звичайна застуда. Трошки нежить і температура, часом він може пройти навіть не помічений. За 5-8 днів починається нападоподібний спазматичний кашель із характерним свистом. Коли дитина кашляє, то аж до сліз, почервоніння обличчя, не може зупинитися. По завершенню може наступити блювота, а свистячий звук дійсно подібний на «півнячий крик». Може навіть бути зупинка дихання. Такі напади найчастіше проявляються вночі або пізно увечері. Кількість їх може бути від 1-2 до 40-50 приступів за добу, це залежить від того, який період кашлюку. І він більш характерний для дітей.

Якщо говорити про підлітків та дорослих, то це, як правило, сухий, затяжний кашель понад два тижні. І це підстава для обов’язкового обстеження на кашлюк.

Фото: Терен

Найточнішим є метод полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР)

А які є лабораторні обстеження при цій хворобі? Як береться аналіз на кашлюк?

–  Є декілька видів лабораторних обстежень. Один, відомий з давніх-давен і найменш результативний на сьогодні, це коли хворому дають чашечку з поживним середовищем, він має на неї покашляти і далі вже бактеріологи чаклують над цим, аби виділити мікроорганізм бордетелу (Bordetella pertussis – бактерія, яка викликає коклюш). Іноді беруть мазок з ротоглотки, та в період спазматичного кашлю це зробити не просто, дотик цього тампона може спровокувати ще його більший напад.

Метод, який працює чудово, – це полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР). Ми його добре знаємо після коронавірусної пандемії, а методика забору матеріалу є такою ж. У діток мазок частіше беруть з носоглотки тампончиком, аби мінімально подразнювати слизову. Але цей метод інформативний лише перших 3-4 тижні від початку захворювання. Дальше, якщо людина кашляє, варто здавати кров з вени, у якій шукають антитіла – так звані гострофазні імуноглобуліни-М до Bordetella pertussis.

Фото: Медіком

Якщо проходять місяці чи більше, а людина лише тоді починає обстежуватися, тоді шукають інші антитіла, які називаються імуноглобуліни А або G. А – це точно хвороба, а G – можуть залишатися як після перенесеної хвороби, так і після вакцинації. І тоді лікар призначає ще додаткові обстеження.

Від цієї хвороби можна померти

Що буде, якщо не лікуватися – які можуть бути ускладнення?

– Від цієї хвороби можна померти. На жаль, на Львівщині у 2023 був один летальний випадок у маленької дитини, яка не була вакцинована від кашлюку.

Небезпечні ускладнення – зупинка дихання, запалення легень, різноманітні бронхіти. Також описані випадки настання від такого виснажливого кашлю інсультів у дорослих людей. Можуть бути  розриви м’язів, інколи – навіть переломи ребер. Людині може бракувати кисню, це стан, який несе ускладнення.

Але й перебіг кашлюку, навіть без ускладнень, є важким. Людина виснажується емоційно і фізично,  напади кашлю важко переносяться. Тому однозначно легше профілактувати, ніж лікувати.

А як лікують кашлюк?

– Це визначає лікар. Хворим на коклюш призначають антибіотики, як специфічне (етіотропне) лікування. Антибіотики показані при тяжких і середньотяжких формах коклюшу, за наявності ускладнень, а також дітям раннього віку, у яких вони розвиваються особливо часто.

Фото ілюстративне: Pixabay

Як зняти або хоча б полегшити напади кашлю – що робити, щоб не кашляти вночі?

Слід пити багато теплої рідини. Підійде бульйон, рідкий суп, трав’яний чай. Зупинити нічний напад кашлю також допоможуть спеціальні льодяники. Слід триматись подалі від будь-яких подразнень, на зразок пилу, диму чи шерсті тварин.

Полегшити стан можна, дотримуючись оптимального температурного режиму в кімнаті та правильного положення голови під час сну (вона має розташовуватися вище грудної клітки). При сильному кашлі найкраще спати напівсидячи, на кількох подушках.

Навколо немовляти слід створити, так званий «ефект кокона»

Оскільки кашлюк є особливо небезпечним для дітей, то краще йому запобігти, ніж потім страждати. Коли і як потрібно щепитися від нього?

Дітей починаємо вакцинувати у 2, потім 4, 6 і у 18 місяців. Це є обов’язковим і безкоштовним –гарантоване державою. А вже, починаючи з 6-ти років, це щеплення є рекомендованим і батьки роблять його власним коштом. Поітм його можна робити навіть кожні десять років. Бо після вакцинації довічний імунітет не формується.

Для того, щоб захистити немовля до двох місяців (поки воно найбільш вразливе) варто навколо дитини створити, так званий «ефект кокона». Вагітна жінка у період від 16 до 32 тижнів повинна вакцинуватися від кашлюку. Таким чином вона захищає себе і ще ненароджену дитину. Але цього замало. Варто вакцинувати не лише вагітну жінку, а й тата, бабусю, дідуся, майбутніх хресних і усіх тих, хто планує контактувати з дитиною, до того моменту поки ми зможемо її захистити вакцинацією.

Україна, законодавчо ввівши для медичного персоналу, який працює в пологових відділеннях та дитячих відділеннях обов’язкове обстеження на наявність антитіл до кашлюку, зробила цим величезний крок і наблизилась до стандартів ЄС. Якщо у медпрацівників антитіл до цієї недуги немає, то вони повинні обов’язково вакцинуватися, аби не створювати небезпеку для діток.

Скрин з відео: Перший Західний

Розмовляли Стас Гордієнко, Уляна Лаврик

Записала Наталка Сохан

оренда квартири Львів

Новини