Цього тижня з кандидатством в ЄС все вирішиться, – експерт Петро Кузик

Фото: mind

15 червня Єврокомісія оголосить свій висновок щодо готовності надати Україні кандидатство на членство  в ЄС. Далі рішення винесуть на голосування на саміт. Але 5-7 країн є проти надання кандидатства нашій країні.

Про це в ефірі «Першого Західного» заявив експерт з міжнародних питань, доцент кафедри міжнародних відносин і дипломатичної служби ЛНУ ім. І. Франка Петро Кузик.

«Є 5-7 «проблемних» країн, які будуть опонувати наданню Україні кандидатства. Знаємо прохолодну позицію Нідерландів. Німеччина-Франція традиційно вагаються. Тепер несподівано з’явились нові країни: Данія і Швеція. Але ще є країни, які не називаються, але теж є проти України в ЄС», – говорить експерт.

На його думку, треба звикати до такої поведінки ЄС, бо це для них звично. Якщо ми отримаємо кандидатство в ЄС,  Україну постійно чекатимуть такі дипломатичні і політичні перипетії. І крім того, вступ до ЄС – це довгий шлях, який триватиме щонайменше 8 років, якщо прослідкувати історію набуття статусу новими членами Європейської співдружності, впевнений Петро Кузик.

«Щоправда, є і інші історії. Туреччина, наприклад. Вона в 1999 році була затверджена як кандидат. І от вона досі там, де вона є. Не в ЄС», – наголошує Петро Кузик.  Він каже, що є надія, що Україна отримаємо цей статус, Але водночас є і загроза, що ми отримаємо просто якийсь «пряник»   замість реального статусу.

Він вважає, що президенту Польщі Анджею Дуді треба дякувати за адвокацію українського питання. Але він поїде переконувати не ті країни, які нам дуже потрібні, додає експерт.

Напередодні президент Польщі Анджей Дуда розпочав турне країнами Південної Європи, щоб переконати їх підтримати надання статусу кандидата на членство в ЄС для України.

оренда квартири Львів

Новини