Тварин-переселенців швидко розбирають, – керівник «Домівки врятованих тварин»

Фото: ДВТ

За два місяці війни через «Домівку врятованих тварин» пройшло 2000 тварин, які або їхали далі за кордон, або знайшли домівки у Львові. Зараз у притулку мешкає 350 тварин. Про це в ефірі «Першого Західного» розповів зоозахисник, керівник «Домівки врятованих тварин» Орест Залипський.

До війни в притулку займалися лише дикими і свійськими тваринами. Приймати котів і собак в притулку погодились після того, як в перші дні війни на вокзалі почали знаходити покинутих тварин: когось залишали в переносці, когось просто прив’язували.

«ЛКП з цим не справлялось і ми розуміли, що хтось мусить цю нішу взяти. Тому ми почали це робити. І нині волонтери, і притулки з усієї країни знають, що якщо в їхньому регіоні щось стається – ми залюбки їм допоможемо і приймемо їхніх тварин», – розповідає зоозахисник.

В притулку працюють, як постійні працівники, зарплати яким платить Львівська міськрада, так і волонтери. В перші дні війни в “Домівці врятованих тварин” працювали цілодобово, бо майстрували вольєри, щоб розмістити усіх тварин по клітках. Бувало що за день до них приїжджали до 50 собак чи котів.

Але Орест Залипський наголошує: тварини в них надовго не затримуються. Якщо він пише пост про тварин в Фейсбуці ввечері, то вже на 11 годину наступного дня – цих собак вже немає. Коли привезли 60 собак з Бородянки, то під воротами стояла величезна черга з львів’ян, щоб їх вигуляти.

Тварин можна і забрати з притулку. Для цього треба прийти з паспортом або іншим документом, що підтверджує особу і їхніми копіями. Документи через «Дію» вони не приймають. Також обов’язковою умовою є пройти співбесіду з працівниками притулку.

«Це не так просто: прийшов, взяв собаку і пішов додому. В нас є певні умови, за яких ми віддаємо тварин. Це має бути дім, квартира, ніякі ланцюги, підприємства. І стерилізація обов’язкова. Ми підписуємо з людьми договір, якого вони мають дотримуватись. Протягом тижня, місяця, трьох місяців, пів року  ми просимо фотографії цих тварин. Хто не скидає – наші волонтери їдуть до них додому», – розповідає Орест Залипський.

Але зоозахисник наголошує, що шпіців, чіхуахуа, йорків у них немає тому, що часто люди телефонують і просять конкретну породу.

З кормом їм допомагають іноземні волонтери. Спочатку його бракувало, але з часом його передавали так багато, що його почали відсилати в міста, де відбувались бойові дії.  А от за ветеринарну допомогу, за словами Ореста Залипського, доводиться платити. Інколи в притулок приїжджають іноземні ветеринари, які працюють якийсь час на волонтерських засадах.

В «Домівку врятованих тварин» можна приходити і щоб допомогти з вигулом тварин. Вони відкриті кожен день. Адреса притулку: вулиця Довбуша, 24 .

оренда квартири Львів

Новини