«Тиск на Білий дім триває». Остап Яриш про плани Байдена щодо України, саміт миру та заяви Трампа

Фото: Дзеркало тижня

Україні дозволили завдавати удари зброєю частини країн-партнерів по території РФ, правда обмежили це право прикордонними районами у Харківській та Сумській областях. Президент Джо Байден вибачився перед Україною за піврічну затримку з наданням допомоги, проте досі забороняє використовувати ATACMS при ударах вглиб РФ. Критики закидають Білому дому відсутність плану щодо закінчення війни в Україні. Разом з тим, суперник Байдена на виборах Дональд Трамп заявив, що якби він 2022 році був би президентом США, то розбомбив би Росію за вторгнення в Україну.

Що означають ці суперечливі заяви та чого чекати від Саміту миру у Швейцарії – у програмі Головне за день на ТРК «Перший Західний» кореспондент «Голосу Америки» Остап Яриш.

Відеоверсія розмови – тут.

Фото: Медіамейкер

Рішення про удари по РФ будуть переглядатися

– Топ-тема останніх днів – частина лідерів західних країн, зокрема і США, дозволили використовувати надану ними зброю для ударів по території Росії, однак лише в прикордонній зоні. До цього рішення дійшли аж на третій рік повномасштабної війни. Чому саме зараз?

– Безумовно, було багато критики і неодноразово лунали заклики щодо дозволу завдавати ударів по території Росії: від України, експертного середовища, зрештою, і багато законодавців – республіканців і демократів зверталися з цим до адміністрації Байдена.

Зміну політики щодо РФ у Білому домі пояснюють із наступом Росії і атаками на Харківщині. Втім, все ще не можна використовувати далекобійну зброю для ударів в глибину Росії. Їх підтвердив і президент Джо Байден. Тиск на Білий дім  триває. Буквально днями ми побачили лист від голови Комітету з розвідки Палати представників Майка Тернера, в якому він закликав адміністрацію Байдена зняти усі обмеження на використання американської зброї, в тому числі на ATACMS. Він наголосив, літаки РФ атакують Україну чи КАБами, чи ракетами, тому Україна має право знищувати аеродроми вглибині РФ, звідки вони злітають. Були заяви також від інших впливових представників Республіканської і Демократичної партій. Що важливо, Майк Джонсон – спікер Палати представників також зазначив, що буде про це розмовляти з Джо Байденом. Він переконаний, що Білому дому слід припинити, так званий мікроменеджмент війни, і надати українцям усі дозволи.

Також є коментар радника з питань комунікацій Джона Кірбі, що рішення про удари по Росії будуть переглядатися, тому можливі зміни. Зокрема, в адміністрації Байдена будуть стежити за ситуацією на полі бою і відповідно реагувати. Це раніше вже відбувалося, коли також були зволікання з передачею Україні того чи іншого озброєння.

Тиск ВПК є, але він не вирішальний

– Відомо, що представники оборонно-промислового комплексу США мають вплив на формування політики в країні. Вони зацікавлені в тому, щоб Штати постачали зброю своїм союзникам. Що це означає для Україну?

– Вплив безумовно є, але не думаю, що він вирішальний про ухваленні рішень адміністрації. Ключовий тут Конгрес, відбуваються також консультації урядовців в Державному департаменті та Пентагоні. Своєю чергою, представники оборонного комплексу мають вплив на конгресменів, коли йдеться про лобіювання тих чи інших ініціатив. І багато з них зацікавлені, аби нарощувати військові поставки. Адже це конкретні заводи, які розташовані у них в округах, а це – інвестиції, збільшення робочих місць.

До речі, про це в адміністрації Байдена також говорили, коли була піврічна затримка із виділенням допомоги Україні. Це був один із їх аргументів, чому потрібно цю допомогу таки надати. Наголошувалося, що більшість коштів залишається саме у США, йдуть у підтримку виробництва і поповнюють запаси країни. Тому, безумовно, економічний аргумент тут є. У 2023 бачили показовий випадок – у штаті Техас відкрили завод із виробництва артилерійських снарядів 155-мм калібру, які мають вирішальне значення на фронті в Україні. Зокрема, на це пішли кошти з фінансування, яке Конгрес ухвалив на підтримку України.

Завод General Dynamics у в Мескіті (Техас) з виробництва 155-мм снарядів. Травень 2024. США. Фото: NYT

У Білому домі не мають плану закінчення війни в Україні?

– Хочеться вірити, що так і буде, бо від цього залежить виживання України. Разом з тим, The New York Times написало про те, що влада США не розуміє, як має закінчитися ця війна. Чи це так?

– Були різні коментарі до цієї статті. Президент Джо Байден в інтерв’ю телеканалу ABC, коментуючи це заявив, що мир в Україні означає гарантування того, що Росія ніколи не зможе окупувати Україну. Держсекретар США Ентоні Блінкен, який був у травні з візитом у Києві, зазначив, що перемога означатиме, що Росія не зможе атакувати Україну, оскільки буде ослаблена в плані військовому. Це також означатиме безумовну суверенну та територіальну цілісність України.

Втім, є і критика серед опонентів адміністрації Байдена. Вони заявляють, що має бути чіткіший план щодо цього, конкретні кроки, як ця перемога має виглядати, як її досягнути. В Білому домі на це відповідають, що, зрештою, українці мають вирішувати, якою буде для них прийнята перемога, а США це підтримають.

Цю тему обов’язково будуть піднімати на Глобальному саміті миру у Швейцарії 14-16 червня. США там будуть представлені віцепрезиденткою Камілою Гарріс та радником з нацбезпеки Джейком Салліваном. Сподіваюся, там почуємо від них та представників інших країн відповідні заяви.

Фото: AP

Більшість американців підтримують допомогу Україні

– Які настрої серед простих американців щодо України – ми ж розуміємо, що влада США повинна їх враховувати, оскільки восени пройдуть вибори президента?

– Так, цей рік у США виборчий, тож політичні заяви республіканців та демократів робляться, зважаючи  на електоральній настрої. Якщо глянути на останнє опитування, то в цілому залишається підтримка продовження допомоги Україні, і більшість американців за це. Хоча, якщо дивитися на динаміку як це було на початку 2022 і зараз, то підтримка трохи зменшилася.

Було в опитуванні і запитання, чи вважають американці, що США надають достатньо допомоги, чи потрібно її збільшувати, або ж, можливо, –  її занадто багато. Приблизно половина американців – як демократів, так і республіканців – вважають, що її зараз достатньо. Цікаво також глянути, як розподілилися ці електоральні настрої з точки зору партійної приналежності. Зокрема, більшість демократів виступає за те, аби цю підтримку збільшити і що її недостатньо. Водночас, переважаюча частина республіканців –  що її забагато. Хоча, безумовно, є люди в тій чи іншій партії, які мають протилежні погляди. Якщо глянути на середні показники, то понад 50%, якщо я не помиляюся, вважають, що Штати не повинні відступати у питанні України. І це для них є важливим питанням на виборах у листопаді.

Загалом, коли йдеться про зовнішню політику, то тут два основні напрямки. Це підтримка України і ставлення адміністрації Байдена до війни на Близькому Сході між Ізраїлем та ХАМАСом.

Проте, безумовно, більшість американців насамперед цікавлять теми внутрішньої політики, економіки, міграції. І на цьому буде акцент на виборах.

Колаж: BBC

Cуперечливі заяви Трампа

– Як сприймаєте заяву Трампа, що якби він був президентом, то у відповідь на напад РФ на Україну завдав би удару по Москві. Чи дійсно він готовий на таке?

– Є різні думки. Заява про начебто бомбардування Москви пролунала на конференції з донорами і це була приватна розмова. Попередні з’яви Трампа були про те, що не потрібно допускати ескалації, що Україні слід було йти на поступки, відмовитися від бажання стати членом НАТО і домовлятися з Росією. Він також казав, що може завершити цю війну за 24 години, однак конкретного плану так і не представив.

Це дуже суперечливі заяви. Чекаємо дебатів між Байденом та Трампом, які  пройдуть 27 червня. Питання щодо України там обов’язково будуть, тож буде можливість більше зрозуміти їхні погляди.

Скрин з відео: Перший Західний

Розмовляла Уляна Лаврик

оренда квартири Львів

Новини