«Удар по бюджету». Очільник Львівської митниці про ситуацію на кордоні, гумдопомогу та боротьбу з корупцією

Фото: Agencja Wyborcza

Польські фермери не пропускають фури ні на в’їзд, ні на виїзд з України – про це повідомив речник Державної прикордонної служби Андрій Демченко. Зокрема, йдеться про пункт пропуску «Шегині». Якою є ситуація на кордоні, що станеться у разі його повного перекриття, які є зміни щодо ввезення до України гуманітарної допомоги через пункти пропуску, що потрібно зробити, аби викорінити чи хоча б зменшити корупцію на митниці, куди звертатися людям, якщо на їхню думку, на кордоні порушують їхні права – у програмі Головне за день на ТРК «Перший Західний» в.о. начальника Львівської митниці Андрій Кузнік.

Фото: Zaxid.net

Відеоверсія розмови – тут.

Наші вантажівки усе більше переміщуються на румунський кордон

Ганебна блокада польськими фермерами кордону триває – якою є ситуація?

– На кордоні у Львівській області, зі сторони Польщі, на якийсь момент перебувало близько1,5 тисячі, а з нашого боку в черзі на в’їзд – близько 6-ти тисяч вантажівок. Це найбільша кількість, яку ми фіксували за весь період блокування.

З іншого боку, я бачу тенденцію до того, що логістика змінюється і вантажівки вже більше переміщуються на румунський кордон – на Чернівці та на Закарпаття.

Фото: Укрінформ

Як працівники митниці реагують на цю ситуацію?

– Для них навантаження зменшилося. Усі говорять про те, що усе це певна спецоперація у Польщі, направлена проти України. Зрозуміло, що ми на це вплинути не можемо і для нас також не зрозуміло, коли усе вирішиться. У нас є падіння, адже основна задача митниці – це наповнення бюджету. На жаль, ми у стані війни і через цю блокаду маємо зменшення надходжень.

Звичайним людям страшнувато їхати до Польщі?

– Наразі пасажирські перевезення, які здійснюються легковими транспортними засобами та автобусами відбуваються у нормальному режимі, окрім пункту пропуску Угринів. Там є ускладнення, бо мітингарі блокують увесь транспорт.

Експорт та імпорт стануть нульовими

Зараз обговорюється ініціатива щодо повного обмеження товарообігу між Україною і Польщею. Які це буде мати наслідки як для України, так і для Польщі?

– Якщо врахувати, що Львівська митниця забезпечує надходження до бюджету близько 6 млрд гривень щомісячно, то зрозуміло – якщо повністю закрити кордон між Україною і Польщею, то як експорт, так і імпорт у нас стануть нульовими.

Навіть за існуючих умов, у ті маленькі перерви, коли короткочасно поляки розблоковували кордон – ми працювали в півтора-два разів інтенсивніше, ніж раніше. Посилювали зміни, щоб встигнути прийняти і відправити якомога більше транспортних засобів.

Фото: Львівська митниця

Важливо, щоб отримувач гумдопомоги був зареєстрований

Якою є зараз ситуація з ввезенням в Україну гуманітарної допомоги через пункти пропуску? Які труднощі?

– З 1 грудня змінилася постанова Кабінету Міністрів щодо переміщення і ввезення гуманітарної допомоги, правда змінилася не кардинально. На даний час можна подати декларацію як в паперовому, так і в електронному вигляді. Важливо, щоб отримувач гуманітарної допомоги був у реєстрі отримувача гуманітарної допомоги, який супроводжує Міністерство соціальної політики.

Тож, труднощі іноді виникають, якщо люди завозять гуманітарну допомогу, але не зареєстровані у ньому, як благодійний фонд чи організація. Тоді наші співробітники допомагають волонтерам – виходимо на Міністерство соцполітики і допомагаємо їм зареєструватися, аби гуманітарна допомога швидше дісталася України.

Триває третій рік великої війни, за аналізом зараз кількість гуманітарної допомоги збільшилася чи навпаки – упала?

– На початку війни цієї допомоги було більше, але й зараз – теж везуть чимало. 7-8 тон вантажу і близько 2-3 тисяч транспортних засобів в місяць – це не так вже й мало.

Фото: Politerno

Наші співробітники думки читати не можуть

За два роки війни також були скандали з гуманітарною допомогою. З чим це пов’язано?

Наші співробітники, на жаль, думки читати не можуть. Для прикладу, заїжджає вантажівка повністю завантажена комп’ютерами. Для нас це не стандартна допомога. Починаємо зв’язуватися з тими, хто отримує вантаж і з’ясовуємо, що це дійсно гуманітарна допомога, яка йде зі США чи Канади для шкіл і навчальних закладів. З’ясувавши, що це дійсно так – пропускаємо її.

А іноді буває й таке, що гуманітарну допомогу везе вантажний автомобіль і серед речей стоїть, наприклад, палета вина. Тобто, водій вирішив підзаробити. Зрозуміло, що на вино і на вантажівку склали протокол, а безпосередньо гуманітарну допомогу пропустили.

Яка зараз відповідальність за такі речі?

– Усе залежить від обставин – з приховуванням, без приховування вантажу. Це 20-30% штрафу від ціни не задекларованого товару і до повної конфіскації товару. Після сплати штрафу людина має цей товар ще й розмитнити, або вивезти.

На вашу думку, цього достатньо чи слід збільшувати відповідальність?

Вважаю, що це дієво, адже бачу, скільки у нас надходжень зі штрафів і це достатньо впливовий механізм.

В Україну під виглядом гуманітарки везли комерційні товари. Фото: Держмитслужба

Потрібні ріст зарплати та невідворотність відповідальності

Що, на вашу думку, слід зробити, щоб викорінити корупцію на митниці чи хоча б звести її до мінімуму?

– Працюємо над тим, щоб більше цифровізувати митні формальності, які здійснює інспектор безпосередньо на кордоні, щоб усе було прозоро і зрозуміло. І є ще два аспекти – це підвищення матеріального забезпечення і соціального захисту інспекторів та невідворотність відповідальності за їх неправомірні вчинки.

Чи на усіх пунктах пропуску зараз є боді-камери?

– Завдяки нашим європейським партнерам, у нас є пілотний проєкт на пункті пропуску Рава-Руська, де усі зміни працюють з ними.

Який зараз оклад у працівників митниці і чи є кадровий голод – як на це впливає мобілізація?

– Державний інспектор митної служби має оклад близько 9,5 тисяч гривень, з усіма надбавками і стажем у нього виходить близько 18-19 тисяч на руки. На момент, коли я прийшов на Львівську митницю, було 200 вакансій, а зараз їх – десь 40. Є меморандум між Державною митною службою і двома університетами Львівщини, намагаємося залучити до нас молодь. Щодо мобілізації, то у нас близько 50 осіб воюють – ми їх підтримуємо, є волонтерська група, яка що 3-4 тижні їздить на фронт і завозить їм усе необхідне.

Фото: Держмитслужба

Відбувається постійне впровадження євростандартів

Говоримо про те, що Україна готується до вступу у ЄС, зараз платимо за це дуже велику ціну. Чи готова українська митниця до роботи за євростандартами?

– Відбувається їх постійне впровадження, Україна приєдналась до Конвенції про спільний транзит NCTS ((New Computerized Transit System – Нова комп’ютеризована транзитна система). Крок за кроком намагаємося доєднуватися до митних правил Європейського Союзу.

Загалом, у мене таке враження, наче я не рік, а вже три працюю на митниці. Ми чимало зробили, є багато планів,зокрема щодо відкриття нових пунктів пропуску та чимало інших нововведень, але усе впирається у забезпечення.

Іноді люди скаржаться, що дії митників не завжди відповідають нормам закону. Що робити громадянинові на кордоні, якщо, на його думку, порушують його права?

– У нас на кожній кабінці на пункті пропуску розташована табличка з телефоном Гарячої лінії. Безпосередньо наш черговий митниці, враховуючи ситуацію, контактує зі співробітниками і ВБ (внутрішньої безпеки), які, якщо це необхідно виїжджають на місце. Або ж включається механізм – ВБ доповідає, керівництво підключається і починаємо реагувати на ситуацію.

Скрин з відео: Перший Західний

Розмовляла Уляна Лаврик

Записала Наталка Сохан

оренда квартири Львів

Новини