Україні слід надати належні системи озброєння – екскомандувач Збройними силами США і НАТО у Європі

Фото: ЗСУ

Україні потрібно надати фрегати, швидкісні патрульні човни, крилаті ракети та іншу далекобійну зброю. Саме тоді Збройні сили України зможуть ефективно виконати свою роботу.

Можливо слід розглянути і питання про членство України в НАТО. Адже це надасть нашій державі захист «ядерної парасольки» Альянсу.

Таку думку у програмі «Міжнародні новини» на ТРК «Перший Західний» висловив Джеймс Ставрідіс, адмірал військово-морських сил США у відставці, головнокомандувач Збройними силами США і НАТО у Європі (2009–2013 роках).

Відеоверсія розмови – тут.

Фото: Вікіпедія

– Україна, яка не має повноцінного морського флоту, змогла потопити флагман російського флоту – крейсер «Москва» – як це вплине на перебіг морської війни з Росією?

– Коли я побачив як «Москва» йшла на дно Чорного моря, моє серце було переповнене радістю. Я відчув гордість за наших українських партнерів, союзників і друзів, які реалізували надзвичайно майстерно бойове завдання. Відверто кажучи, це прямо вплинуло на війну, оскільки відкинуло російський флот назад. Це була символічна і дуже важлива тактична перемога України.

Україні потрібні патрульні човни, морські дрони та далекобійні крилаті ракети

– Є багато дискусій щодо надання Україні винищувачів і далекобійних ракетних систем, але немає дискусій довкола морських спроможностей. Чи важливо Україні отримати від США бойові кораблі, зокрема авіаносці чи есмінці для звільнення Криму і стримування росії у Чорному морі?

– Для українських моряків, які є досить вправними, було б складно розпочати використання американських авіаносців, які, до речі, є атомними, величезними і складними в управлінні. Навіть використання американських есмінців, було б великим викликом. Але надання Україні морського  озброєння має великий сенс. Зокрема, деяких видів патрульних човнів. Вони – невеликі, але водночас швидкі та оснащені протикорабельними ракетами. Їх можна ефективно використовувати проти Чорноморського флоту РФ.

По-друге, це надання крилатих ракет наземного базування. Наприклад таких, як «Гарпун». Вони – далекобійні і їх потрібно використовувати разом із безпілотниками.

Тобто Україні слід надати такий безпековий пакет, який би включав в себе морські дрони та далекобійні крилаті ракети, які можуть досягати російський Чорноморський флот. Це було б значним підсиленням для українських захисників. Я підтримую надання Україні усього цього озброєння.

Фото: запуск ракети “Гарпун” (U. S. Navy)

– На жаль, Росія продовжує тероризувати нас ракетними ударами. Як Збройні сили України можуть попередити такі удари Чорноморського флоту РФ без морських потужностей?

– Для цього потрібно поєднання патрульних човнів з ракетами класу «земля-земля», далекобійними крилатими ракетами і провідними морськими дронами, які б змогли зафіксувати розміщення російського Чорноморського флоту. Третім важливим компонентом є проведення спеціальних операцій, які передбачали б використання підводної вибухівки проти Чорноморського флоту РФ.

Це – хороший рецепт того, як попередити нанесення ракетних ударів крилатими ракетами Росії по українському населенню.

Скрін з відео: Перший Західний

Україні потрібно надати фрегат – бойовий корабель, вагою близько 5000 тонн

– А чи є стратегічно важливим для України, можливо після завершення війни, будівництво власного потужного морського флоту? Чи міг би він стримувати Росію від майбутньої агресії в Чорному морі?

– Так. Коли я був верховним головнокомандувачем військ НАТО у Європі, я був в Україні, разом з очільником Збройних сил України військово-морських сил. Я бачив як російський морський флот перебував поруч з українським. Побудова власного потужного флоту, звичайно після завершення війни, коли всі російські війська покинуть Україну, є життєво необхідним для вас. Вважаю, що в майбутньому Україна тісно співпрацюватиме із союзниками по НАТО у Чорному морі, зокрема з Румунією, Туреччиною, Болгарією, Грецією, розташованою по інший бік Дарданелл.

Чорне море – життєво важливе для морських спроможностей. Там є багато покладів нафти та газу. Враховуючи це все, Збройні сили України та держави НАТО співпрацюватимуть у Чорному морі і в майбутньому.

– На вашу думку, у майбутньому краще допомогти нам збудувати власний флот чи надати Україні американські бойові кораблі?

– І те, й інше. Я підтримую надання Україні, як ми вже з вами говорили, швидкісних патрульних човнів. Їх можна виготовити в Україні чи в державах-членах НАТО у Європі, або ж у США.

По-перше, швидкісні патрульні човни з ракетами «земля-земля». Щодо більших човнів, Україні варто надати фрегат. Це – корабель, який важить близько 5000 тонн і має на озброєнні ракети класу «земля-повітря», «повітря-повітря» і морські гармати. Йдеться про фрегати типу «Олівер Газард Перрі», які були названі на честь одного з наших героїв війни. У нас є декілька фрегатів, виведених з експлуатації, але можуть бути передані нашим союзникам. Військово-морські сили України змогли б використовувати такі кораблі. Слід надати такі Україні і паралельно виготовляти їх у вашій державі. Відтак з часом Україна матиме в Чорному морі сильний флот.

Фрегати типу «Олівер Газард Перрі». Фото: Вікіпедія

– А чи буде нам складно обслуговувати такі сучасні бойові кораблі?

– Сучасне обладнання завжди складно обслуговувати. Але коли я бачу, що українська армія обслуговує свої літаки, танки, то можу сказати, що ваша армія має навички та можливості для цього. Впевнений, що США та НАТО будуть надалі підтримувати Україну. Зокрема, це передбачає проведення тренувань. Коли я був верховним головнокомандувачем Збройних сил НАТО в Європі, то ми проводили досить багато тренувальних заходів по всій Європі. Для США і НАТО було б позитивним продовження таких тренувальних заходів. Їх можна проводити і на морі, і у портах Румунії, Болгарії чи на Півночі Туреччини. Це – можливість проведення тренувань з українцями щодо обслуговування сучасних кораблів у межах НАТО.

Далекобійна зброя допомогла б бити по російській логістиці

– Перейдімо до ситуації на полі бою. На вашу думку, США передали Україні достатню кількість зброї, необхідної для звільнення усіх окупованих територій?

– Зараз ми вже ближче до цього. Я вже довший час виступаю за надання Україні сучасних винищувачів. Окрім того, підтримую надання Україні далекобійних ракетних систем «ATACAMS». Ця далекобійна зброя допомогла б бити по російській логістиці і військових базах Кремля в Україні. Окрім того, ідея щодо надання Україні додаткових корабельних спроможностей є дуже хорошою.

Україна вже отримала величезний обсяг бойових можливостей, озброєння на десятки мільярдів доларів від США та інших держав НАТО. Однак надання тих видів озброєння, про які я щойно згадав, теж було б дуже важливим. Адже Україна продовжує чинити опір несправедливому вторгненню Росії.

Далекобійні ріакетні системи «ATACAMS». Фото: Мілітарний

– В одному з інтерв’ю ви заявили, що НАТО введе війська в Україну і закриє українське небо, якщо українські військові будуть змушені відступити до Заходу України. Тобто НАТО вступить у війну лише у разі можливої катастрофи на полі бою? Чи не думаєте, що це потрібно зробити зараз, коли українці утримують потужні захисні позиції?

– У цьому інтерв’ю я дуже чітко висловився, що найкраще і що можна зробити для України. Це вже сьогодні робиться. А саме, слід надати Україні усі військові спроможності, щоб Україна і надалі могла мати успіх на фронті.

Під час інтерв’ю мене також запитали, що буде, якщо Росія зможе взяти верх на полі бою і просуватися по всій території України? Я зазначив, що не вважаю це ймовірним. Якщо ми будемо робити свою роботу, а саме надавати зброю українській армії, цього не станеться.

Також я підсумував, у разі найгіршого розвитку подій, якщо РФ зможе захопити багато українських територій, НАТО буде змушене розглянути подальші кроки на підтримку України. Це може передбачати і закриття неба над Україною, і певне розміщення військ. Надіємося, що такого не буде. Щоб уникнути такого сценарію, слід продовжити надавати Україні суттєві військові спроможності. Впевнений, що ми продовжимо робити це і надалі.

Україна буде в найсильнішій позиції, яку можливо уявити

– Але у разі найгіршого сценарію розвитку подій, ви впевнені, що НАТО вступить у війну в Україні?

– Сподіваюся, що НАТО піде на це. Але це лише гіпотеза. Зараз вона не є актуальною. Сьогодні нам потрібно сфокусувати увагу на наданні Україні військових спроможностей. Це має допомогти українським Збройним силам і надалі захищати синьо-жовтий прапор України. Впевнений, що Збройні сили України можуть досягти успіху у цій складній битві разом із нами. З наданням розвідувальної підтримки, кіберпідтримки та військових спроможностей, Україна буде в найсильнішій позиції, яку можливо уявити.

Фото: Вікіпедія

– Якщо б ви сьогодні були головнокомандувачем військ НАТО у Європі і Альянс ухвалив би рішення про вступ у війну в Україні, якими б були ваші дії?

– Таке рішення не ухвалюється військовим командуванням. Ми живемо в демократичних країнах, де цивільні контролюють військових. Тому такі рішення ухвалюють люди, які очолюють держави і уряди. Коли я був верховним головнокомандувачем військ НАТО в Європі, моя робота полягала у складанні військових планів і проведення брифінгів для очільників держав та урядів. У той час я би ознайомив із ситуацією канцлера Німеччини Меркель, прем’єр-міністра Великої Британії Камерона, президента США Обаму і загалом усі 28 держави-члени НАТО. Моя робота полягала в тому, щоб представляти плани. І якщо б ця група світових лідерів ухвалила рішення про проведення операцій НАТО в Україні, тоді б я мусив це реалізувати провівши відповідні військові дії. Для цього я б зібрав усіх чотирьох зіркових генералів, зокрема очільників військово-морських сил, сухопутних сил, повітряних сил та сил спеціальних операцій. Я б дав їм завдання організувати план введення Збройних сил для реалізації завдання.

Після отримання від них детальних планів, я б знову ознайомив лідерів держав з нашим плануванням для фінального затвердження. Опісля би розпочав безпосереднє виконання плану. Ось так це приблизно виглядає.

Але станом на сьогодні, Україні слід надати належні системи озброєння. І Збройні сили України зроблять свою роботу. Поки це і буде нашим планом.

До речі, мій наступник на посаді головнокомандувача військ НАТО у Європі Кріс Каволі, який є винятковим офіцером, зараз займається забезпеченням ефективної логістичної, розвідувальної та кіберпідтримки для наших українських колег. Вважаю, що він чудово з цим справляється, і весь Альянс працює над тим, щоб забезпечити успіх України.

Використання стратегічної ядерної зброї призведе до кінця світу

– Говорячи про ядерну ескалацію, не думаєте, що Путін блефує, щоб змусити Захід зменшити свою підтримку України?

– Погоджуюся з цим на 100%. Думаю, що Путін не піде на використання ядерної зброї. По-перше, він розуміє, що використання стратегічної ядерної зброї буде шляхом до апокаліпсису і кінця світу. Ядерну війну такого масштабу неможливо і не слід проводити, оскільки в ній неможливо перемогти. Це залишає для нього один варіант – використання тактичної ядерної зброї. Але я не думаю, що він піде на це. По-перше, немає жодної військової цілі проти якої можна ефективно використовувати ядерну зброю. Лінія фронту війни в Україні сягає близько 600 миль і використання однієї чи двох тактичних ядерних боєголовок не принесе значних військових результатів.

Друга причина, на мою думку, полягає в тому, що Путін знає як на це відреагує світ. Вже є сприйняття того, що він вчинив велику кількість воєнних злочинів, і якщо він використає тактичну ядерну зброю, багато держав, які поки що залишаються нейтральними і не підтримують ані НАТО, ані Росію, почнуть підтримувати Україну і виступлять проти РФ. Це зроблять великі держави: Нігерія, ПАР, Пакистан, Бразилія, Індія і, думаю, що навіть Китай. Для них використання ядерної зброї буде перетином червоних ліній.

Фото: росЗМІ

– Ми також сподіваємося на це. Втім нещодавно міністр закордонних справ Естонії заявив, що лише членство України в НАТО чи ядерна зброя можуть стримати РФ від майбутньої агресії? Що може бути цим стримуючим фактором?

– На місці українців я би дуже хотів вступити до НАТО. Україна вже має план дій щодо членства в Альянсі. Думаю, що вторгнення РФ зміцнило шлях України до членства у НАТО. Вважаю, безпекові гарантії були б дуже цікавими для України. І зважаючи на теперішню ситуацію у Європі, для НАТО є досить привабливою пропозицією членство України в Альянсі.

Членство України в НАТО надасть захист «ядерної парасольки»

– Говорячи про другу частину заяви естонського міністра, в минулому Україна відмовилася від ядерної зброї через тиск США. Ми підписали Будапештський меморандум і договір про нерозповсюдження ядерної зброї. На вашу думку, ядерне роззброєння України було помилкою Заходу? Чи могла б ядерна зброя стримати агресію РФ проти України?

– Це мають оцінювати українці, а історія вже розставить всі крапки над «і». Сьогодні слід сфокусувати увагу на поточній ситуації і не дискутувати про рішення, які ухвалювалися декілька десятиліть тому. Зараз Україні слід надати конвенційне озброєння, щоб ви змогли захистити свою державу і вигнати загарбників зі своєї території. Можливо слід розглянути членство України в НАТО, яке надасть вам захист «ядерної парасольки» Альянсу.

Скрін з відео: Перший Західний

– Чи не думаєте ви, що після завершення війни будуть проводитися обговорення щодо можливого повернення Україні статусу ядерної держави?

– Таке рішення ухвалюють лише українці. Але надіюся, що незважаючи на те, яке рішення ухвалить нація, рішення буде ухвалено у співпраці і координації з вашими західними союзниками, зокрема США і рештою держав-членів НАТО. І ми зможемо провести цю розмову разом із вами.

Розмовляв Даніель Ткіє

Записала Олеся Когутич

оренда квартири Львів

Новини