Україні треба готуватись до появи 1 мільйона ветеранів війни, – ексмінстерка Оксана Коляда

Фото: mil

Новий етап російської агресії, який розпочався 24 лютого, принесе Україні більше 1 мільйона ветеранів. Відповідно, це нові виклики для держави і для громад, яким доведеться забезпечувати їхні права. Про це в ефірі «Першого Західного» розповіла керівниця проєктів ГО «Простір можливостей», міністерка у справах ветеранів (2019-2022) Оксана Коляда.

«Маємо певні проблеми з ветеранськими політиками на центральному рівні, вони є недієві, вони не працюють. Але маємо активний діалог з представниками громад, місцевого самоврядування  щодо впровадження певної системи підтримки, щоб вони були спроможні прийняти таку велику кількість ветеранів», – говорить Оксана Коляда.

Тому вона вважає, що робота з громадами нині є більш ефективною. Тому громадські організації зараз допомагають державі зі створенням механізмів адміністративного управління процесами в місцевому самоврядуванні. Наприклад, вони працюють над створенням інституту ветеранських кейс-менеджерів в громадах. Для цього спершу треба переконати громади у необхідності таких посад.

«Тому, що якщо вони не зможуть ефективно допомагати підтримувати і реінтегрувати ветеранів – їх очікує соціальний вибух і соціальна напруга такого масштабу, що громада не зможе ефективно розвиватись і рухатись вперед. Отут якраз і завдання нашого недержавного сектору підтримати громади на місці», – переконує ексміністерка.

Серед проблем, які виникають у ветеранів, за її словами, грошове забезпечення є не на першому місці. Більшу роль відграє мотивація.

«Є потреба в розумінні свого кар’єрного зростання в армії, бачення себе в майбутньому. Але це стосується мирного часу», – зазначає Оксана Коляда.

Якщо говорити про залучення ветеранів до розвитку ветеранського бізнесу, то сьогодні, на її думку, потреби і підходи змінились.

«Якщо до 24 лютого ми говорили про мирне життя для них, підтримку бізнесу, працевлаштування чи перекваліфікацію, то зараз в нас завдання номер  1 – відновити їх ментально і фізично, тобто, це медицина і реабілітація.  Але після цього купа людей захоче змінити рід діяльності. Деколи це буде бізнес, але не кожен зможе відрити власну справу, когось потрібно буде працевлаштувати», – продовжує Оксана Коляда.

Тому вона вважає, що має бути трьохстороння співпраця: бізнесу, держави і ветеранів. З боку держави це можуть бути пільгові кредити чи грантова програма. З боку бізнесу – це менторство, шефство, допомога у відкритті ветеранського бізнесу. Ну і з боку ветеранів потрібне буде бажання навчатись, як це робити.

оренда квартири Львів

Новини