Українська міграційна криза через війну немає аналогів у світі, – науковиця Ірина Ключковська

Фото: slovoidilo

Українська міграційна криза є особливою. Через війну понад 5 мільйонів  українців виїхали за кордон. Такого масштабного і швидкого переселення у минулих століттях не було. Про це в ефірі «Першого Західного» заявила директорка МІОК НУ «Львівська Політехніка» Ірина Ключковська.

За її словами, нещодавно Міжнародний інститут освіти, культури та зв’язків з діаспорою (МІОК) проводив конференцію, куди запросили представників країн, які прийняли найбільше українських біженців: Польщі, Румунії, Чехії, Словаччини, Молдови.

«Вони говорили, що це була лавина. І в цих лавинах також були свої хвилі. Перша хвиля була дуже численна. Але люди знали куди вони їдуть. В нас багато трудових мігрантів, багато мають родичів за кордоном, друзів. Але потім почалось найстрашніше: люди почали виїжджати із зруйнованих міст, вони не знали куди вони їдуть, вони знали лише те, що їм треба перетнути кордон», – розповідає Ірина Ключковська.

За її словами, навіть уряд Польщі, яка виявилась найбільш дружньою до нас, не був готовий до того, що за день кордон може перетнути 210 тисяч людей.

«Треба було їм дати прихисток, нагодувати. Не забуваймо, що це були холодні місяці: лютий-березень. І тоді міграційний удар цих країн розділила українська діаспора, яка дуже швидко зорганізувалась, яка допомагала владі організовувати транспорт, одяг, перекладачів, допомагала будувати будиночки», – розповідає науковиця.

За опитуваннями міжнародних організацій, 80% українських біженців заявляють, що готові повернутись. Але Ірина Ключковська каже, що в середині 90-х років, 80% мігрантів також говорили, що повернуться, але так не сталось. Тому вона вважає, що зараз завданням української влади є боротися за повернення кожного окремого українця.

«Коли мама з дитиною, які виїхала, знаходить роботу, влаштовує дитину в школу, знаходить житло – відбувається період адаптації, звикання, прийняття нових реалій, нового суспільства. І після закінчення війни постане питання возз’єднання родини. Але питання – де?», – зазначає Ірина Ключковська. Тоді виникне багато питань: чи вони будуть мати куди повернутись, чи вони матимуть тут роботу?

Тому міграція, на переконання науковиці, стане одним із найбільших викликів України у майбутньому.

оренда квартири Львів

Новини