Українці емоцію страху перетворили на гнів, – НЛП-тренерка

Фото: merriam-webster

І Україна, і Росія у спадок від Радянського Союзу отримали емоцію страху. Вона з’являється, коли щось неймовірно страшне насувається, але ми не знаємо, що з цим робити. Проте Україна із цього страху перейшла у гнів.

Таку думку в ефірі «Першого Західного» висловила НЛП-тренерка, фізіогномістка Євгенія Бардіна.

За її словами, через те, що Україна перетворила емоцію страху у гнів, у нас дуже швидко почали розвивати культуру, у нас почали з’являтись герої, почали робитись акценти на гніві.

«Тому у нас так багато Майданів,  і саме так ми звикли відвойовувати своє. За це відповідає емоція гніву. А от у росіян – навпаки, цю емоцію культивували і додавали туди ще емоцію печалі, але іншу аніж в Україні. В них це робили через пропаганду культу Радянського Союзу, імперської Росії. І у них коктейль печалі і страху – це про те, що «я маю залишатись маленьким, я маленька людина, від мене нічого не залежить», – пояснює експертка.

За її словами, за ці дні війни російська пропаганда не змінилась як інструмент, змінилось наповнення. Але зараз у них виникла проблема, бо нема підгрунтя, щоб пояснити, що відбувається. Вони змушені щоразу змінювати наративи, бо керівництво змінює цілі. Вони вже не «денацифікують» українців, бо населення РФ не розуміє цього поняття.

«Їхні канали не знають за що хапатись. Хоча єдина лінія у них залишилась: «ми найкращі, проти нас весь світ». І це працює, бо має свого споживача. І це внутрішній споживач», – говорить Євгенія Бардіна.

В Україну ж війна принесла емоцію праведного гніву, яка приходить зі страху. 

«Зараз можна побачити, як цей страх переходить у гнів: боюся так, що щось роблю, боюся так, що починаю збирати гроші хлопцям на передову, боюся так, що починаю допомагати тим, хто навколо мене. Є і інше. Але дуже багато цього продуктивного страху», – говорить фізіогномістка. За її словами, цей продуктивний гнів потрібний для того, щоб відбудувати державу. Вона також сподівається, що з часом в  українців з’явиться і емоція цікавості, яка відповідає за сприйняття нового, і яка теж потрібна для відновлення країни.

оренда квартири Львів

Новини