Українці готові до затяжної війни. Результати соціологічного дослідження

Фото:prostir

Індекс життєстійкості українця від початку війни залишається на слабку четвірку за п’ятибальною системою. Але водночас від емоційних оцінок дійсності наші громадяни переходять до більш реалістичних. Якщо ще в березні велика кількість людей вірила, що за тиждень війна закінчиться, то зараз вже 60% кажуть, що для перемоги потрібно пів року-рік.

Такими є результати соціологічного дослідження «Психологічні маркери війни», що його провела соціологічна група «Рейтинг». Її керівник Олексій Антипович проаналізував дані в ефірі «Першого Західного».

За його словами, у відповідях опитаних з’явилась стриманість в емоціях, хоча загалом зміни є незначні.

«Якщо говорити в цілому про ставлення до війни, до наших дій, до дій ЗСУ, до віри в перемогу, то нічого не змінилось. Ми далі віримо в нашу перемогу, допомагаємо їй. Якщо ще в лютому в перші  дні був дуже великий відсоток паніки і бажання емігрувати, то з березня ця динаміка просто стоїть. 93% вірять в перемогу,  так і залишилось», – говорить Олексій Антипович.

Водночас, якщо говорити про особисті відчуття, то там невеликі зміни є, і вони свідчать про те, що українець зрозумів, що треба потерпіти ще.

Наприклад, в березні-квітні  98% тих, хто змушений був змінити місце проживання, говорили, що повернуться додому. На сьогодні вже 8% відверто кажуть, що не повернуться. Близько половини говорить, що повернуться, але тільки після закінчення війни.

Індекс життєстійкості українців, за словами соціолога, хоч і залишається міцним, але українець почав більше тривожитись.

«На загал ми дуже стійко тримаємо удар, тримаємось самі, тримаємось купи, «не розкисаємо». Але за окремими показниками, ми бачимо, що українець почав гірше харчуватись. Тому, що гроші треба економити. Українець стійко тримає удар, але рівень напруги є», – зазначає Олексій Антипович.

Найбільше сьогодні українці потерпають від втоми (лише 36% її не відчувають) та нестачі повноцінного сну (лише 44% мають повноцінний сон). Жінки мають нижчий рівень життєстійкості, ніж чоловіки. З віком життєстійкість також знижується. Наявність роботи позитивно впливає на життєстійкість: ті, хто працює повноцінно або частково почуваються краще, ніж ті, хто не працюють. У регіональному розрізі, найгірша ситуація із життєстійкістю у мешканців сходу країни, де сьогодні основна лінія фронту, найбільше руйнувань та смертей.

Для дослідження опитали населення України віком від 18 років і старші в усіх областях, крім тимчасово окупованих територій Криму та Донбасу, а також територій, де на момент опитування відсутній український мобільний зв’язок. Вибірка репрезентативна за віком, статтю і типом поселення. Вибіркова сукупність: 1200 респондентів. Метод опитування – телефонні інтерв’ю з використанням комп’ютера. Помилка репрезентативності дослідження – не більше 2,8%. Терміни проведення: 18-19 червня 2022 р.

оренда квартири Львів

Новини