Україну наступного року може чекати економічне зростання, – Ілля Несходовський

Фото: УНІАН

Українська економіка наступного року може стабілізуватись і навіть зрости на 15%. Такі прогнози зробили у Міністерстві економіки України. Економічний експерт і директор Інституту соціально-економічної трансформації Ілля Несходовський вважає, що ці цифри цілком реальні.

Про це він заявив в ефірі «Першого Західного».

За його словами, такі прогнози ґрунтуються на простій математиці.

«Якщо у вас сильно просіла економіка в цьому році і ви очікуєте падіння до 30%, то на підставі малої низької бази, відповідно ми можемо очікувати зростання в наступному році.  Тобто якщо багато підприємств, які внаслідок обстрілів, і через це неможливості постачання сировини чи продажу продукціі, закрились, то наступного року, за умови перемоги, вони відновлять свою роботу. Тому зростання після цьогорічного падіння абсолютно можливе», – розповідає економіст.

Але для відновлення економіки потрібні гроші. На думку Несходовського, щоб відновити інфраструктуру і роботу підприємств Україні потрібно 300-400 млрд доларів. Але це тільки прямі збитки, а щоб повністю повноцінно відновити країну після війни – до 600 млрд доларів.

«Цей фінансовий ресурс нам потрібний, щоб відновити, зокрема, енергопостачання. Далі – відновлення будинків, інфраструктури: мостів, доріг, залізничних сполучень. Це першочергово, що треба зробити», – вважає Ілля Несходовський

Він називає декілька варіантів відновлення країни. Один з них – це так званий «план Маршалла для України», коли країні надсилаються кошти і вона їх через Держбюджет спрямовує в економіку.

«Але тут є ризики, про які говорять наші партнери. Мається на увазі те, що кошти можуть бути використані неефективно через високий рівень корупції, недосконалий рівень судової гілки влади. Це для них є ризиком, тому вони хочуть  гроші контролювати. Тому вони хочуть створити свою власну систему контролю, яка би забезпечила перевірку правильності  витрачання коштів не після того, як проєкт був реалізований, а до того», – говорить економіст.

Ще один спосіб – коли країни беруть шефство над регіонами. На думку Несходовського, це максимально ефективна і з мінімальним корупційним ризиком, форма.

«Коли напряму працюють з місцевими органами влади, і саме місцеві влади займаються відновленням своїх регіонів, то тут контроль може бути досягнутий максимально ефективний і з мінімальними втратами», – пояснює Ілля Несходовський.

оренда квартири Львів

Новини