«Усе залежить від двох факторів». Ексміністр енергетики про те, якими будуть відключення світла цієї зими

Фото: РБК-Україна

Міністр енергетики Герман Галущенко на форумі Енергія-Бізнесу: поштовх у майбутнє» заявив, що можливо, світло цієї зими і не відключатимуть. Але за умови, якщо нові об’єкти критичної енергетичної інфраструктури не будуть зруйновані новими атаками ворога. Також на це впливатиме погодний фактор – наскільки тривалими та сильними будуть морози. Міністр згадав звіт ООН, в якому ймовірну тривалість відключень світла взимку оцінили від чотирьох до 18 годин на добу.» Ми викликали їхніх представників, щоб зрозуміти, звідки такі розрахунки. Виявилося, що у них немає реальних аргументів», – зазначив Галущенко.

Про те, які справді відключення світла будуть узимку, від чого це залежить та яким є стан української енергетики – у програмі Головне за день на ТРК «Перший Західний» міністр енергетики та захисту довкілля (2019-2020 роки), голова Української асоціації відновлюваної енергетики Олексій Оржель.

Відеоверсія розмови – тут.

Фото: УНІАН

«Увійшли в опалювальний сезон з усіма включеними блоками АЕС»

Міністр енергетики заявив, що можливо світло цієї зими не відключатимуть, при умові, якщо не буде масованих обстрілів. Чи поділяєте цей оптимізм?

– Звісно, однак зважаючи на ключову умову, що обстрілів не буде, або вони не будуть успішними. Є два фактори, які глобально впливають на ситуацію зі світлом, це згадані обстріли, а другий – навантаження на систему і погоду. Якщо в Україні буде -10 -15 три-чотири дні, то це буде серйозне навантаження на систему, і, зважаючи на існуючий склад генерації, обмеження доведеться вводити. Вони можуть бути не супер критичними по 18 годин, але це відбуватиметься. Тож виходимо з того, що відключень може не бути, але за умови теплої зими та відсутності обстрілів.

Та треба пам’ятати, що рашисти мають за ціль створити соціальний гуманітарний тиск в Україні, тому будуть знищувати нашу енергетичну інфраструктуру.

Фото: Укренерго

– Але влітку в Україні відключення тривали і до 12 годин, а зараз, коли навантаження на енергосистему зросло, оскільки похолодало, то такого не має. Чому так відбувається?

Улітку в день було менше відключень, бо тоді була сонячна генерація і вона допомагала пройти цей період з меншими обмеженнями. А зараз відключень не має, бо ідемо абсолютно повним складом наших атомних блоків, а у нас там 7,8 гВат атомної генерації. Усі дев’ять блоків задіяні, більше того була ситуація, що Україна могла навіть експортувати електричну енергію. Через те, що у нас ще немає низької температури, при цьому після планових ремонтів включилися усі атомні блоки.

Якраз влітку, щоб їх підготувати до проходження опалювального сезону, відбуваються всі регламентні та ремонтні роботи. Саме тоді рашисти здійснювали обстріли, а з іншого боку через спеку був пік навантаження, бо люди включали кондиціонери. І ці фактори спричинили, що влітку було багато обмежень.

Зараз ми увійшли в опалювальний сезон з включеними атомними блоками, але це небезпека, бо у випадку ремонтів чи аварійних ситуацій, у нас не буде резерву. В енергетиків є такий професійний критерій, що завжди в резерві має бути найбільший блок, який би міг би замінити аварійний.

Генерація і навантаження – це такі сполучені посудини. Коли ці елементи співпадають, тоді немає дефіциту електроенергії.

«Краще перечекати і включити опалення пізніше»

– «Укренерго» фіксує зростання споживання електроенергії через зниження температури та використання обігрівачів. Чи не простіше увімкнути опалення в житлових будинках великих міст, щоб люди не витрачали електрику?

– У кожного міста своя логіка. Є своя економічна модель по теплокомуненерго. Зараз ще невелике навантаження і не зовсім правильно з точки зору економіки запускати цілу систему. Та й згідно прогнозу, зокрема, у Києві буде більш тепла погода.

Тож ці запуски централізованої системи мають також відбуватися раціонально, і з цієї точки зору краще все ж таки перечекати і включити пізніше. Та, звичайно, є певне збільшення навантаження на енергетичну систему. В таких випадках завжди відбувається певна координація міської влади і енергетиків, аби найоптимальніше запустити ці всі системи.

А з іншого боку, повертаємося до балансу, були заяви, що зайдемо в опалювальний сезон з понад 13 млрд кубометрів газу, а наскільки знаю їх ще немає. Тому економія природного газу правильна, зважаючи на те, що ми до кінця не знаємо, як будемо проходити цю зиму.

Для розуміння, енергетичний баланс формується з електричного, газового, вугільного запасу. Та зараз є певний елементи невизначеності через рашистів та погоду, тому краще бути більш підготовленими і мати більші запаси.

Фото: УНІАН

«Бити по інфраструктурі АЕС – теж ядерний тероризм»

– Міністр закордонних справ Андрій Сибіга у соцмережі повідомив, що «РФ готує удари по відкритих розподільчих пристроях АЕС та підстанціях передачі, які є критичними для безпечної роботи атомної енергетики». Він підкреслив, що ураження цих об’єктів створює високий ризик ядерного інциденту, який матиме глобальні наслідки. Улітку через перевантаження системи уже були випадки короткотермінового відключення атомних електростанцій від загальної мережі, тоді вдалося цю ситуацію виправити – як Україна може запобігти такому сценарію зараз?

Можливі такі ситуації і зараз. Більше того, ми не захистили підстанції «Енергоатому» і це недопрацювання. Як і те, що відповідні роботи та відкриті тендери на ці роботи почалися лише зараз.

Розуміємо, що рашисти можуть пояснювати свої обстріли тим, що вони не б’ють по реакторах станцій, а по об’єктах, які забезпечують видачу потужності з атомних станцій.

З іншої сторони, це теж інфраструктура АЕС України і бити по цих елементах – ядерний тероризм. І теж розуміємо, що у рашистів немає «червоних ліній», і вони абсолютні схиблені. Тому не можливо зрозуміти, на чому вони зупиняться. Виходячи з цього треба було набагато раніше захищати ці елементи. Бо реактори мають певний захист від ударів, а з іншої сторони, для світу це буде показником, що Путін абсолютно збожеволів і треба з ним щось вирішувати.

В цьому аспекті, на жаль, ми трішки запізнилися, але маємо реалізувати абсолютно всі можливі варіанти захисту цих елементів української енергетичної системи.

Фото: Енергоатом

– Посадовці, як відповідальні за цю сферу неодноразово наголошували, що найкращий захист енергосистеми – це протиповітряна оборона. А чи можна ці елементи розподільчих систем надійно захистити засобами пасивного захисту? Маю на увазі укриттями бетонними, габіонними чи якимись іншими.

– Можна серйозно знизити можливість знищити ці об’єкти. У нас є випадки, коли по деяких з них «прилітало» і десятки разів, але їхні потужності були розосереджені на великій території.

Також, якщо побудувати необхідні конструкції, які захищають від ударних хвиль, уламків, то є більша вірогідність того, що елементи підстанції вдасться зберегти. Окрім того, зброя рашистів не така точна, і це теж допомагає захистити наше електротехнічне обладнання. Є вже практика захисту від «Шахедів».

Звичайно, від ракети «Кинджал», які використовують рашисти важко захиститися, але знизити рівень пошкодження інфраструктури, що здійснює передачу електричної енергії, точно можливо.

«Більший імпорт електроенергії з Європи не залежить від нас»

– Також посадовці говорять, що практично єдиним елементом компенсації браку електроенергії цієї зими буде нарощення імпорту електроенергії з країн Заходу – наскільки можемо його збільшити?

– Це важке питання, оскільки не залежить від України, а від наших європейських партнерів. Так сталося, що після розвалу срср у нас була синхронізована система з рашистами. Європейські країни не бачили перспективи розвитку високовольтних мереж в сторону України. Як результат у нас з ними не так багато з’єднань, а ті проєкти, які були зупинені, демонтовані, і є проблеми щодо можливості їх використання.

Фото: Главком

Є мережа, яка відновлена якраз для експорту електричної енергії у 2022-2023 роках. Тоді це було важливо, бо треба було заробляти гроші, а рашисти по енергетиці ще так не били. Йдеться про мережу Хмельницька атомна електростанція – Жешув, і вона побудована, згідно класу напруги 400 кВ для Європи. Але використання її, щоб імпортувати електричну енергію в Україну має обмеження, бо з польської сторони немає необхідної потужності. Вони можуть приймати нашу електроенергію і зацікавлені у цьому, але щоб віддати нам, там є певні обмеження і це складно вирішити.

– Чи можете сказати, який об’єм електроенергії можемо разово імпортувати з країн Заходу за існуючих технічних умов?

– Можемо до 2 гВт, за комерційними поставками – 1,7 гВт. Але давайте мати надію, що в нас не буде додаткових обмежень по цьому.

Скрин з відео: Перший Західний

Розмовляв Віктор Біщук

оренда квартири Львів

Новини