В Трускавецькій ТГ внутрішньо переміщених осіб більше, ніж місцевих, – голова громади

Фото: drogmedia

Трускавецька громада – єдина в Україні, де тимчасово переміщених осіб є більше, ніж місцевих жителів. Про це в ефірі «Першого Західного» розповів голова Трускавецької територіальної громади Андрій Кульчинський.

За його словами, по бюджетних установах у них поселились 2,5 тисячі переселенців. 15 тисяч – по санаторіях і готелях. Ще 15 тисяч осіб – по приватних садибах і квартирах.

Він розповів, що трускавецькі санаторії зараз працюють не за фахом, а як готелі.

«Люди приїхали сюди не лікуватись. Вони приїхали в якості біженців. Тому санаторії пішли на суттєві знижки, бо всі розуміють, що це є тривалі речі. Це якщо говорити про комерційні санаторії. А якщо про відомчі, то там частина взагалі безкоштовно приймає. Є ще відомчі санаторії залізниці, СБУ, інших структур, то вони селять по своїй лінії жінок, дітей і т.д.», – говорить голова ТГ.

Він песимістично налаштований щодо розвитку курорту після війни.

«Це трохи інші цінності, бо треба відновити оселі, налаштувати побут, життя влаштувати на зруйнованій території. І здоров’я, ще 49 днів назад було на піку. А зараз….Я не знаю на якому місці», – говорить Андрій Кульчинський.

Крім того, громада прогнозує втрати на податках. За словами голови Трускавецької ТГ, головний податок – ПДФО (податок на доходи фізичних осіб-ред.) впаде тому, що багато працівників пішли за власний рахунок.

«Забрали акциз на пальне. Також не має надходжень від продажу алкоголю, бо є заборона. Єдиний податок теж «просів». Що стосується плати за землю, нерухомість, то вони є, але знову ж таки, багато людей звертається і просить їх розтермінувати, бо війна, бо бізнес «просів», – скаржиться посадовець. Він сподівається, що допоможе громаді релокація підприємств із зони бойових дій. Про такий бізнес він пообіцяв розповісти після того, як вони перереєструються в Трускавці.

оренда квартири Львів

Новини