«Ветерани не платитимуть». Оксана Ковальська про відкриття Медичної клініки УКУ, її особливості та напрямки роботи

Фото: УКУ

Український Католицький Університет відкрив у Львові Медичну клініку, яка стане освітньо-практичним хабом. Тут фахівці надаватимуть кваліфіковану допомогу пацієнтам, також заклад стане базою для підготовки майбутніх працівників медичної галузі: ерготерапевтів, психологів – фахівців, які вкрай потрібні Україні в час війни і повоєнної відбудови. Що це будуть за спеціальності, чому в УКУ відкрили медичну клініку і кому належить ця ініціатива, хто фінансує клініку і чи платними є послуги у ній – у програмі Головне за день на ТРК «Перший Західний» очільниця Медичної клініки УКУ Оксана Ковальська.

Відеоверсія розмови – тут.

Фото: УКУ

Проєкт започаткувати ще у 2016

Чому Католицький Університет відкрив цю клініку?

– Вивіску про клініку ми розмістили в останній момент, хоча перше публічне оголошення, що ми плануємо її відкрити було ще на початку січня, а сам проєкт започаткувати ще у 2016 році, заснувавши в УКУ Школу реабілітаційної медицини. Згодом на факультеті наук про здоров’я УКУ відкрили магістерську програму з фізичної терапії та ерготерапії, бо було зрозуміло, що фахівців цих спеціальностей дуже бракує.

Два роки тому ерготерапія сформувалася, як окрема спеціальність. В УКУ була створена проєктна група, яка кілька років вивчала досвід медичних закладів при університетах усього світу і виробила власну модель університетської медичної клініки.

Навчає травмованих знову обслуговувати себе

А що таке ерготерапія і хто такий ерготерапевт?

– Це медичний фахівець, який допомагає пацієнту з функціональними порушеннями відновити (або виробити, у разі вроджених порушень) навички самообслуговування. Це є до певної міри, трудотерапія, коли людина, яка мала якусь травму чи захворювання вчиться заново жити у суспільстві. Починаючи від елементарного – взяти у руки горнятко, зробити собі чаю чи відкрити дверцята у шафі. На жаль, у наших реаліях це зараз актуально.

Як вам запропонували цю посаду?

– Для мене це була дуже цікава пропозиція. Тоді мені також пропонували очолити певні гуманітарні проєкти для внутрішньо переміщених осіб та ветеранів. Я обрала УКУ, бо їхня спільнота мені близька за духом. Погодилася не одразу ж, бо очолити такий проєкт і стартувати з ним – є величезною відповідальністю.

Я за професією лікар-терапевт і ніколи не думала, що займатимусь управлінням у сфері медицини. Але так склалося і я анітрохи про це не шкодую. Працюю вже понад 15 років, мала маленький досвід кардіолога – це була моя пристрасть зі студентських років. Але життя мене закинуло з Київщини на Львівщину і тут у мене вже більш активно розпочався шлях управлінця у сфері охорони здоров’я.

Фото: УКУ

В клініці є три напрямки: «первинка+», «вторинка», фізична і ерготерапія

Студенти УКУ стажуватимуться у цій клініці? Чи є в планах навчального закладу відкрити ще якісь медичні факультети або розширювати спеціалізацію?

– Так, звісно, студенти проходитимуть стажування у клініці, набуватимуть практичного досвіду і, разом з тим, долучатимуться до надання медичних послуг пацієнтам.

А щодо розширення спеціалізації, то усе може бути.

Як студенти УКУ відреагували на відкриття цієї клініки?

Ерготерапія є медичною, але не лікарською спеціальністю. Тут не потрібно окремої ліцензії, хоча й є багато юридичних моментів. Студенти зацікавлені, оскільки вони мають гарну кафедру і прекрасних викладачів. А тепер вони отримали ще й амбулаторну базу і це значить, що у нас в клініці буде можливість амбулаторної реабілітації. Бо є реабілітація стаціонарна, коли в пацієнта гострий стан і необхідне лікування і реабілітацію, а в нас подальша – амбулаторна. Тобто після виписки зі стаціонару, пацієнт за програмою державних гарантій, якщо є скерування від лікаря-спеціаліста, може двічі пройти таку терапію.

У клініці є три напрямки: один – те, що зараз модно називати «первинка+», це означає, що у нас є лікар сімейної практики загальної медицини або ж терапевт та педіатр, які перекривають обов’язки сімейного лікаря. Так звана, «вторинка» – це вже вузькі спеціалісти: кардіолог, ЛОР, аудіолог, травматолог, ортопед, гінеколог, психолог і так дальше. Третій напрямок, безпосередньо фізична терапія та ерготерапія.

Скільки зараз працівників налічується у клініці і хто вони?

– Зараз у нас уже є 20 лікарів, ще є команда з семи спеціалістів фізичної терапії та ерготерапії і також, не медичний персонал.

Фото: УКУ

Усі послуги у нас платні, інше питання, хто за них платить

Чи платні у вас послуги і якщо так, то чи є можливість дешевше або безкоштовно надавати для ветеранів якісь послуги чи окремі пакети?

– Усі послуги у нас платні, інше питання хто за них платить. Якщо ми укладаємо декларацію з сімейним лікарем, терапевтом чи педіатром, то в такому разі усі послуги буде оплачувати НСЗУ і вони на «первинці» для пацієнтів будуть безкоштовними. Також є різноманітні донори, меценати та грантодавці, які також перекриватимуть витрати. Так, на день відкриття клініки вони здійснили оплату декількох реабілітаційних циклів саме для ветеранів. Отже, вони не платитимуть.

Фото: УКУ

Клініка працює вже декілька днів – які пацієнти завітали до вас першими?

– У день відкриття – дітки з дитячого майданчика поруч, яким «надали» медичну допомогу. А наступними ми прийняли вже офіційних пацієнтів, які до нас записалися. Це були іноземці і я цим хочу похвалитися, бо усі лікарі у нас є англомовними. Деякі з них знають дві мови. Такою була вимога до них.

Для мене це важливо, бо лікарі це ті спеціалісти, які навчаються усе життя. Тому необхідно шанувати нашу рідну систему охорони здоров’я, але й набувати міжнародного досвіду.

Ветеранам достатньо зателефонувати

Що потрібно ветеранам, аби скористатися послугами вашої клініки?

– Достатньо зателефонувати на наш номер: +380676308908; +380673131893 або написати на скриньку: medical.clinic@ua чи зайти на наш веб-сайт https://ucu.edu.ua/ або https://clinic.ucu.edu.ua/. Клініка розташована на першому поверсі бізнес-центру на вул. Панаса Мирного, 24а.

Скрин з відео: Перший Західний

Розмовляла Уляна Лаврик

Записала Наталка Сохан

оренда квартири Львів

Новини