Відставки російських губернаторів відбуваються через страх соціальних бунтів, – Олександр Антонюк

Фото: Igor Volkov

Війна і санкції виснажують бюджет Росії. На регіональний рівень грошей не залишається. Відтак, в найближчому часі це може вилитись у соціальні протести. Таку думку в  ефірі «Першого Західного» висловив політолог Олександр Антонюк.

Він вважає, що у російських губернаторів спрацював інстинкт самозбереження. Бо одна справа давати коментарі, як ти підтримуєш «русскій мір», а інша – намагатись утримати соціальну напругу.

«Там зараз почнеться масове безробіття. В тих областях було багато бюджетоутворюючих підприємств з іноземним капіталом. Це виллється в гнів тих, хто втратив роботу і почне втрачати свій рівень життя, хоча в російській глибинці – це 19 століття, переважно. Але тим не менше, цей соціальний тиск, який там буде, почнуть відчувати губернатори, які не зможуть ці питання вирішувати. А протистояти Кремлю – зусиль нема», – говорить політолог. Тому відставка, на його думку, це найпростіший спосіб позбутись проблем. Тим більше, що на забезпечене життя вони вже заробили.

Як ще одну версію масових відставок у Росії він називає конкуренцію між баштами Кремля, внаслідок чого влада Путіна захитається. Можливо, якщо хтось інший займе його місце, ті губернатори знову повернуться на свої місця, але вже при про оновленій владі.

Ще одна бочка з порохом для розвалу Росії розташована в Чечні. На думку Олександра Антонюка, вона приречена на громадянську війну: там будуть протистояння «дудаєвців» і «кадировців».

«Те, що Чечня буде в числі ключових і перших в основі сепаратистської хвилі – це однозначно. Але в них ще буде свій внутрішній джихад. Відповідно, на Кадирова буде оголошено полювання», – вважає політолог.

Напередодні свої посади в Росії залишили керівники Томської, Саратовської, Кіровської та Рязанської областей. При цьому останній заявив, що не братиме участі у наступних виборах глави регіону, які заплановані у вересні цього року.

оренда квартири Львів

Новини